ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα ευρωπαϊκή βοήθεια για τις πυρκαγιές

Έρχεται νέα ευρωπαϊκή βοήθεια για τις πυρκαγιές
Ελικόπτερο επιχειρεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά AP Photo/Achilleas Chiras

Επιπλέον έξι εναέρια μέσα, 58 πυροσβέστες και εννέα υδροφόρα οχήματα αποστέλλονται σήμερα, Τρίτη (22/8) στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η ΕΕ κινητοποιεί πρόσθετους πυροσβεστικούς πόρους για να συνδράμει στο έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.

Στη μάχη με τις φλόγες «ρίχνονται» πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη rescEU που σταθμεύουν στην Κροατία, τη Γερμανία και τη Σουηδία και ένα ελικόπτερο Blackhawk, 58 πυροσβέστες και εννέα υδροφόρες από την Τσεχία βρίσκονται σήμερα καθ' οδόν προς την Ελλάδα.

Η βοήθεια αυτή προστίθεται στα εναέρια και επίγεια μέσα από την Κύπρο και τη Ρουμανία που έφθασαν την Δευτέρα (21/8) στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η ΕΕ συνέδραμε με επτά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 114 πυροσβέστες και 19 οχήματα για να βοηθήσουν Έλληνες πυροσβέστες, εθελοντές και αστυνομικούς στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Τζάνεζ Λεναρσικ σημείωσε πως «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η άμεση βοήθεια της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας».

Σημείωσε, δε, ότι «σήμερα, γίνεται αντιληπτή η σημασία του διπλασιασμού των πτητικών μέσων πυρόσβεσης την αντιπυρική περίοδο», ενώ ευχαρίστησε τις χώρες της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας για τη συνδρομή τους στους Έλληνες πυροσβέστες που ήδη δίνουν γενναία μάχη με τις φλόγες».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που ενισχύουν τα ελληνικά πυροσβεστικά μέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ