Ένδειξη ότι ένα κράτος είναι διεφθαρμένο αποτελούν οι… κακοί οδηγοί
Βρίζουν, εκνευρίζονται, μιλούν στο κινητό, παραβιάζουν τον ΚΟΚ, αλλά και... συχνά νυστάζουν οι Έλληνες όταν πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους. Δικαίως, λοιπόν, κατακτούν μια θέση μεταξύ των πιο επικίνδυνων οδηγών στην Ευρώπη.
Κι αν λάβουμε υπόψιν μας το αποτέλεσμα άλλης έρευνας που λέει ότι η συμπεριφορά των οδηγών είναι ο «καθρέφτης» της διαφθοράς σε ένα κράτος, τότε μάλλον το φαινόμενο των κακών Ελλήνων οδηγών ξεπερνά τα όρια των δρόμων και αγγγίζει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα .
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται επικίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών, αφού το 31% των Ελλήνων στέλνει ή διαβάζει sms την ώρα της οδήγησης.
Επιπλέον, πάνω από ένας στους 4 δηλώνουν ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι, ενώ ανησυχητικό είναι ότι η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Με το κινητό στο χέρι και τα βλέφαρα... βαριά οι Έλληνες μάλλον δεν είναι και οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο και συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Ipsos με αυτήν του καθηγητή και συγγραφέα Τζέιμς Ο' Μάλεϊ από το Πανεπιστήμιο το Ινστιτούτο Ντάρμουθ, μάλλον ζουν και σε ένα κράτος όπου υπάρχει και αρκετή διαφθορά.
Η έρευνα του Ο’ Μάλεϊ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έδειξε ότι όσο περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σημειώνονται σε μια χώρα, τόσο πιο διεφθαρμένη είναι.
Χρησιμοποιεί μάλιστα ως παράδειγμα χώρες όπως η Ρουμανία, η Ταϊλάνδη και το Ιράν, σημειώνοντας πως η άμεση συσχέτιση της διαφθοράς και της επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς έχουν την ίδια ρίζα, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη αξιοκρατίας.
Πιο απλά, όσοι ζουν σε κράτη όπου «βασιλεύει» η διαφθορά, σέβονται λιγότερο τους νόμους, συνεπώς αδιαφορούν για τους κανόνες της οδικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τροχαία δυστυχήματα.