ΕΛΛΑΔΑ

Ξαναβγάζουν ξαπλώστρες, διώχνουν πολίτες: Τι λένε στο CNN Greece μέλη του «κινήματος της πετσέτας»

INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ

Πώς εξελίσσονται οι έλεγχοι μετά το «κίνημα της πετσέτας»; Εκπρόσωποι αλλά και μέλη του κινήματος μιλούν στο CNN Greece, για τα επόμενα σχέδια προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι ελληνικές παραλίες από όσους επιμένουν να τις καταπατούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Μάλιστα, στην Πάρο κάνουν λόγο για θρασύτατους που διώχνουν πολίτες από την παραλία, ενώ στη Χαλκιδική καταγγέλλουν «απειλές». 

Τεράστια ανταπόκριση βρίσκουν τα παραδείγματα της Ρόδου, της Πάρου και της Σερίφου, με τους πολίτες να ξεσηκώνονται για τις αυθαιρεσίες στον αιγιαλό σε πάρα πολλά σημεία της χώρας.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το δίκτυο «Ομπρέλα» και εξαπλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ μέσα από την Κίνηση Πολιτών Πάρου έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media, ενώ η κινητοποίηση προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση φτάνοντας σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ομάδες πολιτών που δεν είχαν μέχρι πρότινος καμία ανάμειξη με τα κοινά, οργανώνονται και ζητούν βοήθεια από το κράτος, ενώ παράλληλα με «όπλο» την πετσέτα τους εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Το «κίνημα της πετσέτας» έφτασε μέχρι και στη Βουλή, ενώ συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία σε πολλά ελληνικά νησιά, την ώρα που οι σαρωτικοί έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες συλλήψεις έγιναν σε Ψαθόπυργο και δυτική Αχαΐα για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, ενώ σε Θάσο και Χαλκιδική υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών.

H γνωστή παραλία Μοναστήρι στη Νάουσα της Πάρου.

Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches / Facebook

Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, σφραγίστηκε η επιχείρηση που λειτουργούσε παράνομα στην παραλία Γάνεμα της Σερίφου, ενώ συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Σύρο και Μήλο.

Πρόσφατο παράδειγμα και η Νάξος, όπου τρεις υπεύθυνοι επιχειρήσεων οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μετά την παράνομη επανατοποθέτηση καθισμάτων και ομπρελών σε παραλία κατά την οποία είχαν απομακρυνθεί, στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησε η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων προ ημερών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» εξετάζοντας ακόμα και την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις χρήσεις γης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως:

«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι με κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών να διενεργούν ελέγχους ανά την Επικράτεια, επιβάλλοντας πρόστιμα σε beach bars που καταλαμβάνουν παράνομα χώρο στον αιγιαλό, καταστρατηγώντας όρους στις συμβάσεις παραχώρησης».

Μετά τους ελέγχους οι ξαπλώστρες... επανέρχονται

Είχαν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που είχαν αναρτηθεί στην ομάδα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου». Μάλιστα, ανέφεραν ότι η επανατοποθέτηση έγινε μέσα στη νύχτα, προφανώς για να μην το καταλάβει κανείς.

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες συνεχίζονται, με κατοίκους να αναφέρουν ότι μετά τους ελέγχους οι ξαπλώστρες... επανέρχονται.

ΚΙΝΗΜΑ ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ - Save the Naxos Beaches NOW/ Facebook

Καταγγελίες για θρασύτατους που διώχνουν πολίτες από παραλίες

Το CNN Greece, επικοινώνησε με τον κύριο Δαμιανό Γαβαλά, έναν εκ των συντονιστών της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτός ο «ιός» έκανε «μεταστάσεις» σε όλη την Ελλάδα «κι ας υπονοούσαν ορισμένοι ότι δεν γνώριζαν για την κατάσταση που επικρατούσε τόσα χρόνια».

«Έχουμε ήδη ορισμένα πρώτα αποτελέσματα, οι επιχειρηματίες έχουν αποσύρει μεγάλο μέρος των παράνομων σετ που είχαν με ομπρέλες-ξαπλώστρες, υπάρχει μια αρκετά δυναμική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία σχηματίζοντας μικτά κλιμάκια Αστυνομίας και τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κάνει αυτοψίες, διαπιστώνει παραβάσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα είναι εδώ ο εισαγγελέας Εφετών, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία "αλώνισε" τις προηγούμενες εβδομάδες στο νησί και διαπίστωσε τα τέρατα που ήδη γνωρίζουμε», τονίζει ο κ. Γαβαλάς.

Ωστόσο, αυτό «δεν ξεπλένει την ανεπάρκεια των δημοτικών αρχών», προσθέτει ο συντονιστής του κινήματος, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνει πιο λειτουργικό.

«Να καθαρίσει το νησί μας και να επιστρέψει η νομιμότητα. Παρά τα πρώτα αποτελέσματα, υπάρχουν ακόμα πολλές παραλίες οι οποίες ειναι κατειλημμένες στο 100% και προχωρούν σε σωρεία παραβάσεων, όπως η περίφραξη αιγιαλού αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις», δηλώνει.

«Το επόμενο βήμα στην Πάρο είναι να μας κυβερνά η μαφία»

Επιπλέον, ο κ. Γαβαλάς προχώρησε σε σοβαρότατες καταγγελίες, τονίζοντας ότι «στην Πάρο έχουμε δεχθεί μια ευγενική ή λιγότερο ευγενική παραίνεση, του τύπου ''να πάρεις την πετσέτα σου, την ψάθα σου και να πας αλλού''. Όχι απαραίτητα μπράβοι, εργαζόμενοι κυρίως. Με κάθε τρόπο σου δείχνουν ότι είσαι ανεπιθύμητος, ότι δεν ανήκεις εκεί και ότι έχεις εκδιωχθεί. Η θρασύτητα τροφοδοτείται από τη δική μας την απραξία, έτσι και η παρανομία και η ασυδοσία συνεχίζεται όταν δεν υπάρχει έλεγχος παρά μόνο η ανυπαρξία των Αρχών. Και κάπως έτσι έρχονται και οι μαφίες, οι οποίες πηγαίνουν εκεί που υπάρχει κενό εξουσίας, όπως υπάρχει εδώ και ταυτόχρονα υπάρχει και πολύ χρήμα. Η Μύκονος και η Ρόδος μας έχουν δείξει τον δρόμο για αυτό. Στην Πάρο φυσικά δεν είμαστε στο στάδιο που να κυβερνούν το νησί μαφίες, αλλά είμαστε ένα βήμα πριν. Αν το αφήσουμε λοιπόν, είναι νομοτέλεια ότι θα καταλήξει έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θετική η εικόνα στη Σέριφο μετά τους ελέγχους

Από την πλευρά της, η Ελευθερία Ψαρρού, από την Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «Η Σέριφος», μιλώντας στο CNN Greece, δήλωσε ότι σφραγίστηκε η επιχείρηση που λειτουργούσε παράνομα στην παραλία Γάνεμα και ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια εδώ και χρόνια ώστε να παραμείνει «ανόθευτο» το νησί για να μην υπάρξουν φαινόμενα κατάληψης παραλιών.

«Ήδη τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι επιχειρηματίες που είδαν την έκταση του ζητήματος φοβούμενοι να ''μην τους πάρει η μπάλα'' άρχισαν να περιορίζονται. Δεν πρέπει να αφήνουμε την ανομία να επικρατεί, γιατί έτσι εξαπλώνεται και βλέπουμε να επικρατούν φαινόμενα ασυδοσίας. Είμαστε δραστηριοποιημένοι από το 1997, πάντα με αυτόν τον στόχο, ως αφύπνιση της κοινής γνώμης», σημειώνει.

«Ο δήμος είναι αρωγός για τους ελέγχους και μάλιστα τους ζητάει κιόλας, ωστόσο κάποιες φορές υπάρχει μια απροθυμία ελέγχων από τους φορείς. Δηλαδή υπάρχουν υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες να καταγγέλλουν όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά ώστε να τηρούνται οι νόμοι», καταλήγει η κα Ψαρρού.

«Mας απειλούν στη Χαλκιδική»

Ο Νίκος Κράνας, μέλος του «κινήματος πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρει ότι «έχουν θορυβηθεί καταστηματάρχες» και πως «οι Αρχές έχουν αρχίσει να δείχνουν λίγο ενδιαφέρον μετά από υπεκφυγές», σημειώνοντας παράλληλα πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες τόσο σε παραλίες όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εξετάζουμε και την περίπτωση κάποιων νομικών κινήσεων».

«Δεν εμπιστευόμαστε απόλυτα τους ελέγχους. Εδώ αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν φανεί, όπως για παράδειγμα στην Πάρο. Θέλουμε να φροντίσουμε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε παραλίες σε δημόσιους χώρους. Αν ο νόμος αλλάξει αύριο και αποφασιστεί να παραχωρείται το 80% ή ακόμα και το 100% μιας παραλίας σε μια επιχείρηση τότε τι θα γίνει;», διερωτάται.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στη Χαλκιδική που εργαζόμενοι απείλησαν πολίτες» καταγγέλλει ο κ. Κράνας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, ακόμα και για το ενδεχόμενο άσκησης βίας, ειδικά όταν πηγαίνουμε σε παραλίες προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε» τονίζει, λέγοντας πως «υπάρχουν παρανομίες σε Λαγονήσι, στην παραλία του Πολυχρόνου, στο Πευκοχώρι, στη Νικήτη αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία της Χαλκιδικής».

Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική / Facebook

«Αυτό που ζητάμε είναι να μοιράζεται η παραλία. Δεν κυνηγάμε την τιμωρία, προσπαθούμε απλώς να καλλιεργήσουμε τον αλληλοσεβασμό όσο δύσκολο κι αν είναι» καταλήγει ο κ. Κράνας.

SOS για τα Φαλάσαρνα και παραλίες της Κρήτης

Την ίδια ώρα, η Αθηνά Γιαννουλάκη από την «Πρωτοβουλία Πολιτών - Save Falasarna» καταγγέλλει μέσω του CNN Greece ότι «οι ευθύνες είναι στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κτηματική Υπηρεσία».

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην παραλία Φαλάσαρνα στα Χανιά, υπάρχει μια σειρά αυθαιρεσιών από επιχειρηματίες, που έχουν τοποθετήσει παράνομα ομπρελοκαθίσματα σχεδόν σε όλο το μήκος της Παχιάς Άμμου, της πιο διάσημης παραλίας της περιοχής, σε πάνω από το 80% του αιγιαλού.

«Έχουν γίνει 13 προσαγωγές, χωρίς αυτό να έχει οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους από την παραλία. Κάποιοι πήγαν στο αυτόφωρο αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στα Φαλάσαρνα. Έπρεπε να βγει διοικητική αποβολή για να αποπεμφθούν» σημειώνει η κα Γιαννουλάκη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες για ασυδοσίες στο Μαράθι, στα Χανιά στη Νέα Χώρα αλλά και σε άλλα σημεία της Κρήτης.

Save Falasarna / Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης