ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

©2016 Sean Hawkey, all rights reserved

Με επισημότητα τελέστηκε ο πανηγυρικός πατριαρχικός εσπερινός στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος έκλεισε την αυλαία των «ΚΒ' Παυλείων», παρουσία μητροπολιτών, ιερέων, επισήμων και κόσμου.

Κατά την προσέλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ κληρικοί και λαϊκοί τον υποδέχθηκαν με θέρμη.

Ο κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή την παρουσία του στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και την αναφορά στο βίο και τη διδασκαλία του Αποστόλου των Εθνών, έστειλε ένα μήνυμα κατά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι η «Ορθοδοξία ουδέποτε κήρυξε την έχθρα εναντίον κάθε μη χριστιανικού πράγματος, ουδέποτε ανεπαύθη εις την μισαλλοδοξίαν και τον φανατισμόν. Ουδέποτε εδίωξεν τους αντιφρονούντας προς αυτήν».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στη Βέροια, της εκκλησίας της οποίας είναι θεμελιωτής, και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό των «Παυλείων» που διοργανώνονται στη μνήμη του και ειδικότερα της φετινής διοργάνωσης, κατά την οποία το συνέδριο συνδέθηκε με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, με αφορμή τα 2400 χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη.

«Αναδεικνύει τον στενό σύνδεσμον του χριστιανισμού, με το αρχαίον ελληνικόν πνεύμα και τον προχριστιανικόν ελληνισμό» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, εξηγώντας ότι αυτή η σχέση συνέχειας συνέτεινε στη δημιουργία και προβολή στην ανθρωπότητα, ενός γοητευτικού κράματος ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, που συνέχεια του είναι ο «μοναδικός και ανεπανάληπτος βυζαντινός πολιτισμός, του οποίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας είναι ο φυσικός και διαχρονικός φορεύς και εκφραστής...» και συνεχιστής του πνεύματος και της παράδοσης του, μετά την πτώση Βυζαντίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η νεοελληνική παράδοση από τη βυζαντινή, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν να αποσυνδεθούν η βυζαντινή από την ελληνοχριστιανική παράδοση των πρώτων χριστιανικών αιώνων, καθώς και η τελευταία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη, σημειώνοντας ότι ο χριστιανισμός, κατά τον Μέγα Βασίλειο και τους πατέρες της εκκλησίας, δίδαξε στους ανθρώπους «την κοινωνίαν με τον προσωπικό Θεόν», τον οποίο, και «οι προ Χριστού πρόγονοί μας, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης και οι λοιποί, αναζητούσαν».

«Το Βήμα τούτο εβρίσκετο εγγύς προς το σημείον, όπου ίσταντο οι πόδες του μεγάλου Αριστοτέλους και του μικρού Αλεξάνδρου, ο οποίος με θαυμασμό ήκουε τα μαθήματα του σοφού διδασκάλου του...» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι η συνύπαρξη των δύο χώρων στην περιοχή της Σχολής του Αριστοτέλη και της Παλαιάς Μητρόπολης των Αγίων Πέτρου και Παύλου είναι σύμβολα συνύπαρξης αυτής της διαχρονικής γόνιμης σχέσης συνέχειας και δημιουργικής σύζευξης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τον ορθόδοξο χριστιανικό.

«Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας ουδέποτε εφοβήθη την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία, συμπεριλαμβάνουσαν και τη ρωμαλέαν Αριστοτελική σκέψη. Δια τούτο και ενίοτε οι αγιογράφοι μας εζωγράφιζον εις τους τείχους των ναών και κυρίως εις τους νάρθηκας, τους αρχαίους έλληνας φιλοσόφους μεταξύ των αγίων μας. Ήθελον με αυτόν τον τρόπο να διαδηλώσουν ότι οι φιλόσοφοι αυτοί προετοίμασαν με τη διδασκαλία των, την ατελή, την έλευση του Θεού Λόγου. Και βοήθησαν τους ανθρώπους να γνωρίσουν την μία, αληθή Θεότητα, προσκυνωμένην εν Πατρί και Υιό και Αγίω Πνεύματι και να απομακρυνθούν εκ της πολυθεΐας. Κατ αυτόν τον τρόπο εγένετο οι φιλόσοφοι ουσιαστικώς πρόδρομοι του Υιού και Λόγου του Θεού» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και σημείωσε:

«Η Ορθόδοξος εκκλησία, μιμουμένη το παράδειγμα του τιμωμένου και δια των εφετινών Παυλείων ομωνύμου αποστόλου (Παύλου), ουδέποτε κήρυξε την έχθρα εναντίον κάθε μη χριστιανικού πράγματος, ουδέποτε ανεπαύθη εις την μισαλλοδοξίαν και τον φανατισμόν. Ουδέποτε εδίωξεν τους αντιφρονούντας προς αυτήν». «Ουδεμία αντιζηλία ή μάχη είναι δυνατόν να υπάρξει όταν αναζητείται με κάθε τίμημα η αλήθεια, η οποία ταυτίζεται με τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστού, εις τον οποίον μας οδηγεί το πνεύμα της αληθείας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτοί που αναζητούν την αλήθεια δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το προσωπικόν τίμημα της αναζητήσεως της» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Το μήνυμα λοιπόν το οποίον πέμπει και σήμερον ο Απόστολος Παύλος, δια του Οικουμενικού Πατριάρχου, είναι η επιστροφή μας εις τον Θεό, τον εν Χριστώ Ιησού αποκαλυφθέντα εις ημάς, Ώστε να έχωμεν ζωή αρίστη και αείβιον , δια την οποία μας ομίλησε ο Αριστοτέλης, ο διδάξας ότι ζωή και αιών συνεχής και αείβιος υπάρχει τω Θεώ» επεσήμανε.

Το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, λειτουργώντας στην Παλιά Μητρόπολη της Βέροιας, έστειλε επίσης μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας, αναφερόμενος στο μαρτύριο και τους διωγμούς χριστιανών στη Μ. Ανατολή και αλλού και στην καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών, ενώ εξήρε τις προσπάθειες για την αναπαλαίωση του ιστορικού ναού της Παλαιάς Μητρόπολης, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, του 11ου αι., το οποίο χρηματοδοτήθηκε ως έργο ΕΣΠΑ με 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και αποκαταστάθηκε πλήρως και διασώθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης