ΕΛΛΑΔΑ

Πόσα «πληγωμένα» κτήρια άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές

Πυροσβέστης επιχειρεί κατάσβεση σε καμένη στάνη EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Τις «πληγές» της από τις φονικές πυρκαγιές με τους έξι νεκρούς, που έπληξαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες διάφορες περιοχές, μετρά η χώρα.

Η συνολική δασική έκταση που κατέκαψαν οι επτά μεγάλες πυρκαγιές (σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, οι φωτιές άφησαν πίσω τους καμένα σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησαν αυτοψίες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κορινθία και Ρόδο, για να καταγράψουν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές, όπου υποδείχθηκε και επετράπη η πρόσβαση.

Τα κτίσματα κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Κόκκινα (επικίνδυνα για χρήση)
  • Κίτρινα (προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν)
  • Πράσινα (κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών).

Στην Ανατολική και Δυτική Αττική και στην Κορινθία, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ., πραγματοποιήθηκαν συνολικά 344 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια.

Από αυτές συνολικά μέχρι στιγμής στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Τανάγρας:

  • 112 κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»)
  • 102 χαρακτηρίζονται μέχρι να επισκευαστούν ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
  • 130χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια στις δημοτικές ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου.

Από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο Δήμων, έξι κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, θα δρομολογηθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, περεταίρω επισκέψεις κλιμακίων σε αυτές κατόπιν σχετικών αιτημάτων.

Εντός της ημέρας το πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης των πυρομαχικών που άνηκε στην 111η Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Ακόμη, το πόρισμα της ΕΔΕ θα δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων, καθώς από την έκρηξη μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο πολλοί κάτοικοι της περιοχής τρομοκρατήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν υλικές ζημιές τόσο σε περιουσίες των κατοίκων όσο και μικρές απώλειες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Χθες, Τρίτη 01/08, ειδικές ομάδες του στρατού βρέθηκαν στην περιοχή του Σκοπευτηρίου, πίσω ακριβώς από την αποθήκη πυρομαχικών στη θέση Καράμπα, για την περισυλλογή θραυσμάτων από τα πυρομαχικά που εξερράγησαν, , προκαλώντας καταστροφές στην Νέα Αγχίαλο και τους κοντινούς οικισμούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι οι άνθρωποι επί μακρόν στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, τα ζώα δεν πρέπει να βόσκουν στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για αρωγή στους πυρόπληκτους

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος προανήγγειλε το άνοιγμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας της πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις υπαγωγής στα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους.

«Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής όπου καλύπτεται το 80% μέσα από την κρατική αρωγή και το 20% είναι με άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τις επόμενες λίγες ημέρες, αύριο ή μέχρι τέλος της εβδομάδος θα ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής έτσι ώστε να λάβουν οι πολίτες που έχουν ζημιές στα σπίτια τους την πρώτη έναντι της στεγαστικής συνδρομής για τις περιπτώσεις που έχει χαρακτηριστεί το σπίτι τους ως κόκκινο. Αυτό αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ, ενώ σε 5.000 ευρώ αντιστοιχεί στην περίπτωση που έχει χαρακτηριστεί ως κίτρινο. Μιλάμε για την πρώτη αρωγή, όχι για το τελικό ποσό», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα:

A. Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και των απλών επισκευαστικών εργασιών για κατοικίες – που αφορά και στην αντικατάσταση υαλοπινάκων (τζαμιών) των κατοικιών της Νέας Αγχιάλου – το οποίο υλοποιείται από τους Δήμους και τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στους εμπλεκόμενους Δήμους από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Β. Όσον αφορά στις υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις – καθώς η κτιριακή υποδομή των επιχειρήσεων εντάσσεται στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, κλπ). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (τηλ. 2421352464) ή στους εμπλεκόμενους Δήμους – οι οποίοι και θα τα προωθούν στην Περιφέρεια – Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Γ. Όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχει ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και του πλαισίου της κρατικής αρωγής, ώστε – με την ενεργοποίηση και των δύο – να καλύπτονται οι ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, φυτικό κεφάλαιο, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πρώτες ύλες, λοιπό εξοπλισμό κλπ. Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, τους εμπλεκόμενους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης