Νέα Αγχίαλος: Εντός της ημέρας το πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στο στρατόπεδο
Ανανεώθηκε:
Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης των πυρομαχικών που άνηκε στην 111η Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.
Ακόμη, το πόρισμα της ΕΔΕ θα δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων, καθώς από την έκρηξη μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο πολλοί κάτοικοι της περιοχής τρομοκρατήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν υλικές ζημιές τόσο σε περιουσίες των κατοίκων όσο και μικρές απώλειες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τι δείχνει το πόρισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι πυροτεχνουργοί που πήγαν στο σημείο και έκαναν τις έρευνες φέρονται να καταγράφουν ότι τα αναχώματα που υπάρχουν λειτουργήσαν αποτελεσματικά.
Σημειώνεται ότι τα αναχώματα που βρίσκονται στην αποθήκη πυρομαχικών πληρούν ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Στο πόρισμα υπάρχει και μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δε θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών.
Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα».
Σεισμός 1 Ρίχτερ προκλήθηκε από τις εκρήξεις στις αποθήκες
Μία από τις εκρήξεις που έγινε στη Νέα Αγχίαλο στις 27.7.2023 προκάλεσε σεισμό. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.
Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει ότι «σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).
Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.
Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.
Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης:
Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.
Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως «accidental explosion» και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως «ground truth» γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων.