ΕΛΛΑΔΑ

Την Πέμπτη η κηδεία του ανθυποσμηναγού Στεφανίδη - Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «τελευταίο αντίο»

Την Πέμπτη η κηδεία του ανθυποσμηναγού Στεφανίδη - Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «τελευταίο αντίο»
Το σημείο της συντριβής ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συγγενείς συνάδελφοι και φίλοι θα πουν αύριο την Πέμπτη (27/7) το τελευταίο αντίο στον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου στο Κιλκίς. 

Ο 27χρονος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε μαζί με τον κυβερνήτη Χρήστο Μουλά στο Καναντέρ που συνετρίβη στην πυρκαγιά στην Κάρυστο Εύβοιας βυθίζοντας μια ολόκληρη χώρα στο πένθος.

Αντίστοιχα την Παρασκευή (28/7) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία του σμηναγού Χρήστου Μουλά.

Ο ακριβής τόπος και χρόνος της κηδείας του σμηναγού δεν έχει γίνει γνωστός.

Όλα αυτά ενώ οι πραγματογνώμονες έχουν αναλάβει να ρίξοουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Στο μικροσκόπιο θα μπεί το βίντεο της πρόσκρουσης, ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η τραγωδία.

Στο βίντεο το αεροσκάφος φαίνεται να κάνει βύθιση, εν συνεχεία ρίψη, ενώ κατά την προσπάθεια ανύψωσης ο πλωτήρας φέρεται να βρήκε σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Αυτά δεν είναι τα μόνα δεδομένα που θα μελετήσουν οι ειδικοί.

Η πρόσκρουση και η αποκόλληση του πλωτήρα, η κόπωση των χειριστών, ο ήλιος που βρισκόταν κόντρα, το ανάγλυφο του εδάφους και το κλείδωμα των πηδαλίων κλίσης είναι θα εξεταστούν μεταξύ άλλων από τους ερευνητές.

Το Καναντέρ, που δεν διέθετε σύστημα εκτίναξης για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, δεν κατάφερε να κάνει ανύψωση με αποτέλεσμα να συντριβεί και να τυλιχθεί στις φλόγες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όσα είπε μιλώντας στο CNN Greece ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης αναφορικά με το στόλο πυρόσβεσης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η ηλικία του δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι συντηρημένα στον απόλυτο βαθμό και τα πληρώματα εδάφους και αέρος διαθέτουν εκπαίδευση και επάρκεια.

Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως για το δυστύχημα στην Κάρυστο δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τους λόγους της πτώσης. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που μόνο οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να απαντήσουν, έχοντας αρχικά όλα τα στοιχεία στα χέρια τους αλλά και συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα από το σημείο της συντριβής.


Ποιοι ήταν οι δύο πιλότοι

Με καταγωγή από το Κιλκίς ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης ζούσε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους γονείς του. Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκονται συγγενείς και φίλοι για να στηρίξουν τους γονείς και το μικρότερο αδελφό του.


Ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς είχε καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από το Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου.

Ο σμηναγός ήταν παντρεμένος αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της πατρότητας, καθώς η σύζυγός του είναι έγκυος τριών μηνών.

Αυτό που ένωνε τους δύο πιλότους ήταν η αγάπη τους για τη δουλειά τους καθώς και οι δύο είχαν όνειρο να περάσουν στην Σχολή Ικάρων. Όνειρο που πέτυχαν αλλά το νήμα της ζωής τους κόπηκε πρόωρα στην προσπάθειά τους να σώσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.