Αντιδήμαρχος Ρόδου στο CNN Greece: Τεράστια επιχείρηση μεταφοράς τουριστών-Στάχτη 100.000 στρέμματα
Ανανεώθηκε:
Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρόδος, όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονται για έβδομη συνεχή ημέρα, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των χιλιάδων ανθρώπων, ντόπιων και τουριστών που διαμένουν στο νησί και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις πληγείσες περιοχές, περιγράφει στο CNN Greece ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το Σάββατο 22/07 έπρεπε να μετακινηθούν περίπου 19.000 άνθρωποι, ενώ στο νησί τα σχολεία και τα γυμναστήρια έχουν μετατραπεί σε χώρους υποδοχής και προσωρινής διαμονής των πληγέντων.
Ο κ. Ταρασλιάς κάνει λόγο για χιλιάδες στρέμματα δάσους που έχουν καεί, που μπορεί να φτάνουν και τις 100.000 ήδη, ενώ σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, οι μεγαλύτερες καταγράφονται στο χωριό Κιοτάρι.
Στο νησί έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά των τουριστών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο είναι πάνω από 5.000, είτε στους χώρους υποδοχής, είτε απευθείας στα αεροδρόμια, προκειμένου να αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους.
«Το Σάββατο, όταν μετά το μεσημέρι εξελίχθηκε το μέτωπο της πυρκαγιάς και κατευθύνθηκε στην τουριστική περιοχή Κιοτάρι, έγινε μια τεράστια προσπάθεια μετακίνησης του κόσμου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, που σημαίνει τουρίστες και εργαζόμενοι που διέμεναν στην περιοχή, όπως και κάτοικοι των παροικημένων χωριών», σημειώνει ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας.
«Μιλάμε για έναν κόσμο, ο οποίος πρέπει να ήταν γύρω στις 19.000 που έπρεπε να μετακινηθεί. Το μεγάλο κομμάτι των ντόπιων, μετακινήθηκε με ίδια μέσα και ενδεχομένως κάτοικοι της περιοχής πήγαν ή σε σπίτια που έχουν στη Ρόδο ή σε συγγενείς. Το ενδιαφέρον είναι πως εμείς μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες μας, οι οποίοι είναι πάνω από 5.000. Δηλαδή στην περιοχή αυτή χρειάστηκε κάποια στιγμή να βγουν στη θάλασσα, όπου από εκεί μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στη Λίνδο και κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, όπου τους πήγαμε σε δομές που στήσαμε», συμπληρώνει.
Αναφορικά με τους χώρους υποδοχής και τη φροντίδα που τους παρέχεται εκεί πέρα, ο κ. Ταρασλιάς αναφέρει εμφατικά πως υπήρξε τεράστια προσέλευση εθελοντών πολιτών, οι οποίοι θέλησαν να συνδράμουν σε όλη αυτή την επιχείρηση και πρόσθεσε πως «είναι συγκινητική η προσφορά από τα διάφορα μέρη για να στείλουν πράγματα».
«Οι χώροι υποδοχής είναι κατά βάση σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά, στάδια, δύο μεγάλα κλειστά γυμναστήρια, στάδια μπάσκετ, το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Καλλιθέας και το κλειστό γυμναστήριο στο Βενετόκλειο. Όλα τα άλλα είναι σχολεία μέσα στην πόλη και επίσης είχαμε και στην Αρχάγγελο σαν πρώτο χώρο υποδοχής το Σάββατο. Είναι στην πόλη και στην Ιαλυσό όλα αυτά.
»Εκεί τους παρέχουμε ζεστά γεύματα κανονικά, έχουμε catering που τους φέρνει ζεστά γεύματα και μάλιστα χθες το βράδυ σε κάποια από αυτά όπου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε μια τεράστια προσέλευση εθελοντών πολιτών, οι οποίοι θελήσαν να συνδράμουν σε όλη αυτή την επιχείρηση, οι οποίοι φροντίζουν να μοιράζουν τα γεύματα, να φέρνουν πράγματα να τους ενημερώνουν σε οτιδήποτε. Κάποιο από αυτούς εθελοντές σε κάποια σημεία υποδοχής, σε ένα σχολείο φέρανε κλόουν για να διασκεδάσουν τα παιδάκια, σε ένα άλλο σχολείο φέραν και μια ορχήστρα για να τους διασκεδάσουν».
Η επιχείρηση έλαβε χώρα όλο το σαββατοκύριακο και συνεχίζεται και σήμερα: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε κάποιοι που αναχωρούν να τους εξυπηρετήσουμε πηγαίνοντάς τους στο αεροδρόμιο σε συνεργασία με κάποιους tour operator. Κάποιοι tour operator λαμβάνουν τα μηνύματα και τους διοχετεύουν ήδη, αφού τους ενημερώσουμε πού βρίσκονται, κάποιοι άλλοι μετακινούνται με ταξί που καλούμε και κάποιοι έχουν εκφράσει πάρα πολλά παράπονα για το πώς έχουν διακινηθεί από τους tour operator, οπότε τους διακινούμε εμείς με λεωφορεία.
»Και την Κυριακή και σήμερα συνεχίζουμε. Το σύνολο πρέπει να είναι περίπου, γιατί κάθε στιγμή έχουμε αφαιρέσεις και προσθέσεις, πρέπει να είναι γύρω στις 4.000 αυτή τη στιγμή πάλι στα διάφορα κέντρα συνολικά. Ανά πάσα στιγμή αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν, διότι έχει τύχει πολλοί να είναι αναχωρήσεις, κάποιοι έχουν φύγει ήδη από την Κυριακή. Για παράδειγμα το Σάββατο έπρεπε να τους πάμε στο αεροδρόμιο και όχι στους χώρους υποδοχής, γιατί ήταν ημέρα αναχώρησης» σημειώνει.
«Επίσης είχαμε το φαινόμενο, Σάββατο βράδυ που δεν είχαν προλάβει από το εξωτερικό να ενημερωθούν από το ξενοδοχείο, όσοι βρίσκονταν σε αυτή τη ζώνη ήρθαν και οδηγηθήκαν κατευθείαν στους χώρους υποδοχής και όχι στα ξενοδοχεία. Αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι», συμπληρώνει.
Ο κ. Ταρασλιάς αναφέρει επίσης ότι έχει στηθεί ένα σημείο μέσα στο αεροδρόμιο, μια μονάδα διαχείρισης κρίσεων, για το ζήτημα των εγγράφων, που αφορά αλλοδαπούς υπηκόους που μπορεί να μην έχουν έγγραφα και επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το help desk.
Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής
Ερωτηθείς για το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη συντελεστεί στο νησί, ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας αναφέρει: «Μιλάνε αυτή τη στιγμή ότι είναι χιλιάδες στρέμματα, μπορεί να έχουν φτάσει τις 100.000 στρέμματα, σε κάθε περίπτωση η ακριβής αποτίμηση σε αριθμούς θα γίνει μετά».
»Γνωρίζουμε ότι έχει καταστρέψει αύλειους χώρους ξενοδοχείων, ένα ξενοδοχείο έχει καεί, έχουμε όμως κυρίως αύλειους χώρους, έχει καεί ένα beach bar, και επίσης έχει καταστραφεί κυρίως περιβάλλοντας χώρος, δηλαδή στο Κιοτάρι βλέπουμε ότι πάρα πολλές κατοικίες έχουν διασωθεί, αλλά έχει καταστραφεί ο φυσικός χώρος γύρω. Οι μεγαλύτερες υλικές ζημιές και όχι φυσικού δάσους, είναι πέριξ του Κιοταρίου και μιλάμε για δύο ή τρία σπίτια στο χωριό Λάερμα».
«Οι ντόπιοι επανέρχονται μετά στις κατοικίες γιατί η έκτακτη ανάγκη, δηλαδή να έχουν κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη και εκκενώσεις βγαίνουν για χωριά για όσο διάστημα τρέχει το γεγονός άμεσα δίπλα στα σπίτια τους. Μετά επιστρέφουν με τη λήξη της εκκένωσης».
Κλείνοντας, ο κ. Ταρασλιάς σημείωσε πως αυτή την ώρα συνεδριάζει το συντονιστικό με υπουργούς της κυβέρνησης. Στη Ρόδο βρίσκεται ο κύριος Γεραπετρίτης, η κυρία Κεφαλογιάννη, η κυρία Ράπτη και ο κύριος Τριαντόπουλος.