ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Σχολών Ναυαγοσωστικής: Οι περισσότεροι ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν

Πρόεδρος Σχολών Ναυαγοσωστικής: Οι περισσότεροι ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν
Φωτογραφία αρχείου από λουόμενους σε ελληνική παραλία ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με τον αριθμό τον πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες να έχει αγγίξει ήδη τους δεκάδες μέσα στον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Μάριος Μυρωνάκης σε συνέντευξή του στο CNN Greece, εξηγεί τις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώνονται αυτά τα τραγικά περιστατικά. 

Ειδικότερα, ο κ. Μυρωνάκης αναφέρει πως «πολλά περιστατικά συμβαίνουν εκεί που δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ή ακόμη και αν υπάρχει, λαμβάνουν χώρα εκτός του ωραρίου του».

Με δεδομένο αυτό, ο κ. Μυρωνάκης απευθύνει έκκληση στους λουόμενους, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία, να πηγαίνουν για μπάνιο τις ώρες που υπάρχει ναυαγοσώστης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα μικρά παιδιά επισημαίνει πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φεύγουν από την επίβλεψη των γονέων τους, όταν βρίσκονται μέσα στο νερό.

«Δευτερόλεπτα αρκούν για να γίνει ένα σοβαρό ατύχημα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως το ατύχημα μπορεί να σημειωθεί ακόμη και σε «ρηχά νερά».

«Οι περισσότεροι γνωρίζουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν»

Ταυτόχρονα, ερωτώμενος εάν εξακολουθούν να ισχύουν τα στοιχεία που «δείχνουν» πως πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν κολύμβηση απαντά:


«Ισχύει 100%», ενώ όπως εξηγεί «οι περισσότεροι στη χώρας μας γνωρίζουν να επιπλέουν στο νερό, όχι να κολυμπούν».

Συμπληρώνει, δε, πως στους ηλικιωμένους, η διαπίστωση αυτή ισχύει σχεδόν σε καθολικό ποσοστό.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών ζωής στη θάλασσα αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους, 70 ετών και άνω» σημειώνει.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα άτομα, όπως τονίζει «υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, οπότε εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, καθώς είναι πολύ εύκολο να ζαλιστούν ή να χάσουν τις αισθήσεις τους».

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως υπάρχουν και περιστατικά, σε μικρό βαθμό, σε νεαρότερες ηλικίες, όπου μπορεί κανόνες όπως μπορεί να είναι να μην κολυμπάμε ενώ έχουμε φάει ή καταναλώσει αλκόολ, να παρακάμπτονται.

Εκτός, από την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, ο κ. Μυρωνάκης σημειώνει πως «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα να μπει πιλοτικά το μάθημα της κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, προκειμένου να μάθουν τα παιδιά να κολυμπάνε από μικρή ηλικία».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2017, περίπου 5.100 θάνατοι κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκλήθηκαν από τυχαίο πνιγμό.

Μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, το 2017, η Ελλάδα κατέλαβε την έκτη θέση στην αναλογία θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, καταγράφοντας 2,1 θανάτους.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λετονία, με 5,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (4,8 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), την Εσθονία (3,2), τη Ρουμανία (3,0) και τη Σλοβακία (2,2).

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται στη Διεθνή Ταξινόμηση Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) και αφορούν θανάτους που σημειώνονται είτε μετά από πτώση σε πισίνα, λίμνη, ανοιχτή θάλασσα, ποτάμι, ρέμα ή ακόμη και σε μπανιέρα.

Να σημειωθεί πως, προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των χωρών, ο αριθμός των θανάτων έχει τυποποιηθεί για να ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη και οι ηλικίες.