ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Δροσίζει με... επικίνδυνα μελτέμια μέχρι την Τετάρτη - Ακολουθεί νέα «δοκιμασία»

Καύσωνας: Δροσίζει με... επικίνδυνα μελτέμια μέχρι την Τετάρτη - Ακολουθεί νέα «δοκιμασία»
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αν και η ζέστη επιμένει, έρχονται μικρές ανάσες δροσιάς αυτήν την εβδομάδα με το θερμόμετρο να μένει στους 35-39 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και σε συνδυασμό με τα μελτέμια να επιτρέπουν ένα μικρό διάλλειμα από τον καύσωνα διαρκείας που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις, το διάλλειμα από τη ζέστη θα είναι πρόσκαιρο, καθώς έρχεται νέο κύμα καύσωνα από την προσεχή Πέμπτη (20/7), με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμη ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ αναφέρει πως την Πέμπτη οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς, και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτηση στο Twitter επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο ημίχρονο τέλειωσε και μπήκαμε σε μια τριήμερη κανονικότητα με μελτεμάκι στο Αιγαίο. Έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά... Να ηρεμήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο facebook κάνει λόγο για 44αρια την επόμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρει: «Η θερμοκρασία ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ με μια μόνο ματιά! Φίλες και φίλοι! Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!».

Τι δείχνει η πρόγνωση της ΕΜΥ

Την εκτίμηση πως ο καύσωνας επανέρχεται από την Πέμπτη (20/7), με την θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους τους 43 βαθμούς στα ηπειρωτικά κάνει και η ΕΜΥ, που επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων το μεσημέρι της Κυριακής. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Από τη Δευτέρα (17/7) έως και την Τετάρτη (19/7) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20/7) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Σε ετοιμότητα για εκδήλωση πυρκαγιών

Στο μεταξύ, μπορεί οι πολίτες να δροσιστούν μετά την ταλαιπωρία από τον καύσωνα «Κλέων», αφού θα πάρουν ανάσες δροσιάς από τα μελτέμια που ενισχύονται, όμως, η χώρα μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού για τυχόν πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας, μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε η Πολιτική Προστασία σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα για πυρκαγιές μέσα στα επόμενα 24ωρα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ, οι συνθήκες που θα επικρατούν είναι άκρως ευνοϊκές για την εκδήλωση φωτιάς, κάτι που σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, από τις18:00 της 15-07-2023 έως τις 18:00 της 16-07-2023 εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΑ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται παράκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τι περιμένουμε από σήμερα, Δευτέρα (17/7)

Αναλυτικά το δελτίο καιρού έχει ως εξής:

Αίθριος καιρός
με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων, θα επικρατήσει τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στις περισσότερες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά μέχρι 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά έως 41 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός:Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται η πιο ζεστή εβδομάδα στην Ευρώπη;

Το γεγονός που θέτει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ουσιαστικά είναι η μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που κάνει λόγο για ένα νέο σύστημα από τη βόρεια Αφρική που έρχεται στην Ευρώπη και μπορεί να φέρει θερμοκρασίες πάνω από το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρόκειται για αυτό το δεύτερο κύμα καύσωνα, που αναμένεται να είναι πιο ισχυρό από αυτό που χτύπησε σε κυρίως σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και το Μαρόκο. Όπως αναφέρεται πρόκειται για έναν αντικυκλώνα από τη βόρεια Αφρική με θερμοκρασίες πάνω και από τους 48,8 βαθμούς Κελσίου που παρατηρήθηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.
Το νέο κύμα καύσωνα σύμφωνα με τον ESA ονομάζεται «Χάρος»!

Και όπως αναφέρει ο Guardian, η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο υπερτροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από καύσωνες μέχρι πλημμύρες και φωτιές.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης γνώρισε, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, τις πιο ζεστές μέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Medicine ανέφερε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω του καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη, με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας να παρατηρούνται στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.