ΕΛΛΑΔΑ

Τα τέσσερα επαγγέλματα που έχει δημιουργήσει η τεχνολογία

Τα τέσσερα επαγγέλματα που έχει δημιουργήσει η τεχνολογία

Η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας -τα τελευταία χρόνια- έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Κάπως έτσι, ο τρόπος ζωής και επικοινωνίας έχει ανατραπεί εντελώς σε σχέση με το παρελθόν, όπως φαίνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Φυσικά, από το «ντόμινο» των τεχνολογικών εξελίξεων, δεν έμεινε ανεπηρέαστος ο επαγγελματικός προσδιορισμός. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, την ώρα που πολλά «καθιερωμένα» επαγγέλματα πλέον απειλούνται ή εκλείπουν, είναι ποια είναι τα επαγγέλματα που φέρνει στο προσκήνιο η τεχνολογία, στην Ελλάδα του μέλλοντος;

Πρόκειται αν μη τι άλλο, για επαγγέλματα μιας νέας, high-tech εποχής, που έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως όλα δείχνουν αυξάνονται συνεχώς χάρη στα τεχνολογικά μέσα, που εξελίσσονται και αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ας δούμε λοιπόν, διαφορετικά επαγγέλματα που έρχονται από το μέλλον και εφαρμόζονται ήδη από πολλούς.

Social Media Manager

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 2000, και αρχές της δεκαετίας του 2010. Μπορεί στο ξεκίνημά τους να θεωρήθηκαν περισσότερο ένα «παιχνίδι» που αφορούσε στη νεολαία, πλέον όμως αποτελούν τη βάση και το προϊόν επαγγελματικής απασχόλησης για αρκετό κόσμο. Ένα από τα κύρια επαγγέλματα που έχουν δημιουργήσει λοιπόν είναι εκείνο του Social Media Manager. Πρόκειται για έναν ειδικό ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες του μέσου χρήστη, τον τρόπο πειθούς του, όπως επίσης και τα απαραίτητα trends της εποχής.

App developers

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ή μεμονωμένοι επαγγελματίες αφοσιώνονται στη δημιουργία εφαρμογών για smartphones. Οι app developers λοιπόν είναι ένα επάγγελμα στο οποίο υπήρξε πραγματική «έκρηξη» τα τελευταία χρόνια, λόγω της εξάπλωσης των «έξυπνων» φορητών συσκευών.

Δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube

Κάποιοι το θεωρούν εξέλιξη της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού σε «απλούς» χρήστες του Ίντερνετ, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το «YouTubing», δημιουργώντας βίντεο τα οποία προσελκύουν πολλούς θεατές μέσω του Ίντερνετ και έχοντας έσοδα από διαφημίσεις. Με λίγα λόγια, το YouTube έδωσε στον καθένα τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό του κανάλι, να το χειριστεί όπως θέλει, να του δώσει ό,τι όνομα θέλει και συγχρόνως να αλληλοεπιδρά με το κοινό μέσω των likes, των dislikes και των σχολίων.

Ψηφιακοί καθηγητές

Εφαρμόζεται πλήρως στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα ακόμα δεν είναι δημοφιλές. Τι απαιτεί; Κάποιον που να έχει άψογες γνώσεις πληροφορικής, και συγχρόνως να ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή με ειδικότητα σε έναν κλάδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η εικόνα του καθηγητή παύει να υφίσταται και τη θέση του παίρνει ένα αυτόματο ψηφιακό άβαταρ καθηγητή, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις κάθε παιδιού ξεχωριστά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για μία μετεξέλιξη του όρου «διδασκαλία εξ’ αποστάσεως». Ωστόσο, εκείνο που χρειάζεται προσοχή στο συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι το γεγονός πως απαιτούνται και γνώσεις ψυχολογίας, καθώς το άβαταρ που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη ψυχοσύνθεση του μαθητευόμενου.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Πως τα επαγγέλματα που δημιουργεί η τεχνολογία επαναπροσδιορίζονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να «γεννιούνται» καθημερινά νέα. Εμείς το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε τους νέους επαγγελματικούς «δρόμους» που ανοίγονται μπροστά μας.