Οι τρεις αλλαγές στην παγκόσμια Εκπαίδευση που αλλάζουν το μέλλον μας
Στη σημερινή εποχή, η παγκόσμια εκπαίδευση έχει έναν και μόνο στόχο.
Να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία των παραδοσιακών μεθόδων εκπαίδευσης με τα νέα, σύγχρονα εργαλεία, έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, πάντα φυσικά με επίκεντρο τον μαθητή. Κάπως έτσι, ήρθε στο προσκήνιο η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, που ενσωμάτωσε στην εκπαιδευτική διαδικασία «εργαλεία» που διευκολύνουν ουσιαστικά τη μάθηση και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της.
Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνει καθημερινά. Διότι, πλέον ο τεχνολογικός εξοπλισμός δεν είναι «απλά» βοηθητικός στη διαδικασία της μάθησης, είναι κρίσιμης σημασίας για την ίδια τη διεξαγωγή της. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα ποιες τρεις αλλαγές στην Εκπαίδευση πρόκειται να αλλάξουν το μέλλον μας, το επόμενο διάστημα.
Microlearning– Προσωποποιημένη διδασκαλία
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα προγράμματα διαδικτυακής εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται, δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και καθηγητές να εντοπίζουν τυχόν δυσκολίες που συναντά κάθε μαθητής και να εργάζονται επισταμένως πάνω σε αυτές. Για παράδειγμα, ο μαθητής έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε όλο το υλικό του μαθήματος που «έχει ανεβάσει» ο καθηγητής. Μπορεί να επιμείνει στην αδυναμία του, ενώ και ο καθηγητής από την άλλη πλευρά μπορεί να εστιάσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε περιοχές γνώσεων όπου το χρειάζονται οι μαθητές του: Με σύντομα μαθήματα, ακόμα και μέσα από κοινωνικά δίκτυα, εικονικές σχολικές τάξεις κλπ μπορεί να εμβαθύνει άμεσα όπου χρειάζεται. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, χρησιμοποιεί εργαλεία όπως γραφικά, βίντεο, infographics, που μέχρι τώρα δεν βρίσκονταν συνήθως εντός τάξης.
Sociallearning – Διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικής κοινωνικοποίησης
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατά καιρούς λοιδορηθεί, ήρθε η ώρα όμως να αναγνωρίσουμε πως μπορούν να αποτελέσουν ακόμα και εργαλείο μάθησης. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όχι μόνο ενθαρρύνουν τη μάθηση, αλλά ενεργοποιούν μία σύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία που παρουσιάζουν κοινά ενδιαφέροντα. Πολλοί διδάσκοντες ανά τον κόσμο έχουν εντάξει τα social media στο μάθημά τους, ως ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι σπουδαστές ανταλλάσσουν εκπαιδευτικό υλικό με ευκολία, αμεσότητα και άνεση. Παράλληλα μπορούν να συζητούν μεταξύ τους ανά ομάδες, αλλά και να σχολιάσουν ο ένας τη δημοσίευση του άλλου – σε εκπαιδευτικό επίπεδο πάντα.
Βίντεο
Από το προνήπιο μέχρι το τελευταίο έτος των σπουδών, τα εκπαιδευτικά βίντεο που προβάλλονται στο πλαίσιο της τάξης, ήρθαν για να μείνουν. Είναι φανερό πως αποτελούν «όπλα» στη φαρέτρα των εκπαιδευτικών, διότι βοηθούν τον μαθητή να αντιληφθεί τη γενική εικόνα και να εμβαθύνει στα σημαντικά σημεία της. Μην ξεχνάμε πως είμαστε πλέον οπτικά όντα, που αναγνωρίζουν τη δύναμη της εικόνας και η αξιοποίησή της στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ήταν «θέμα χρόνου». Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία βοήθησε ώστε αυτό να γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση – και αυτή η πρακτική δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον, άμεσα.