Ψήφος ομογενών: Ξεκίνησε η διαβούλευση - Τι απαντούν τα κόμματα στον Κ. Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς έχει τεθεί από την προηγούμενη Δευτέρα το πρώτο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στο Βουλή η κυβέρνηση και αφορά στην δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς περιορισμό.
Στην πρόσφατη συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη μεταρρύθμιση του νόμου για την ψήφο των ομογενών.
Ο συγκεκριμένος νόμος για την ψήφο των ομογενών είχε ψηφιστεί το 2019 (ν. 4648/2019) όπου ρυθμίσθηκε η διαδικασία συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και για τα δημοψηφίσματα - για όσους εκλογείς ήταν εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας, αλλά κατά την ημέρα των εκλογών βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Ο τότε νόμος ωστόσο θέσπιζε επιπλέον προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των εκλογέων για υποβολή δικαιολογητικών, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου κι αν βρίσκονται, γεγονός που δυσκολεύει την διαδικασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας δείξει και επικοινωνιακά πως τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, φέρνει νέο ν/σ το οποίο καταργεί όλους τους περιορισμούς, έτσι ώστε οι έλληνες ψηφοφόροι που διαμένουν στο εξωτερικό να μπορούν ανεμπόδιστα να παίρνουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Η νέα ρύθμιση αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται εκτάκτως στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας.
Η διαβούλευση ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα έτσι ώστε μετά να πάρει το δρόμο του κοινοβουλίου στις αρμόδιες επιτροπές.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στη διαβούλευση και θα εισαχθούν στη βουλή προς ψήφιση απαιτούν τη συναίνεση 200 βουλευτών. Στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση προκειμένου να συναινέσουν με την ψήφο τους.
Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό χρειάζεται 200 βουλευτές - Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία γιατί θα ήταν ιδιαιτέρως παράξενο, τα κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν παρουσιάστηκε στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν, αλλά: Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο κ. Σωκράτης Φάμμελος μιλώντας στο News Βomb είπε ότι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το χρόνο που δίνεται και στο χώρο της διαβούλευσης. «’Ένα από τα ζητήματα που έθεσα στην κυρία Κεραμέως είναι ότι χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο διαλόγου. Δηλαδή εάν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο -και δεν μπει το ν/σ στη Βουλή χωρίς διάλογο, γιατί υπάρχει μια σκέψη να μπει στη Βουλή πολύ γρήγορα η ρύθμιση αυτή- τότε πράγματι πρέπει να υπάρχει σύνθεση. ‘Ενα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει σύνθεση. Γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν ξεκινήσαμε από διαφωνία, ξεκινήσαμε από συμφωνία. Και θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ή τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν».
- Το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής είναι θετικό επισημαίνει όμως ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και αποσπασματικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.
- Το ΚΚΕ εκφράζει αντιρρήσεις με τον βουλευτή κ. Γ. Γκιόκα να σημειώνει μιλώντας στο κανάλι της βουλής ότι , οι Έλληνες μετανάστες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, έχοντας όμως πιστοποιημένους οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα».
- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζει με δήλωσή του λέγοντας τα εξής προς την κυβέρνηση: «Πάλι φέρνουν άλλο νόμο για τους απόδημους Έλληνες. Δυστυχώς είναι αναξιόπιστοι και κυρίως είναι επικίνδυνοι, γιατί νομοθετούν χωρίς να μπορούν να εφαρμόζουν».
Οι νέες ρυθμίσεις
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τα εξής:
- «Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
- Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4.
- Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών».
- Σε ότι αφορά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 , αντικαθίσταται με τη νέα ρύθμιση που έχει ως εξής: « Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».
- Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής επίσης οριστικοποιείται αμέσως.
- Καταργείται η συγκεκριμένη παράγραφος περί εξουσιοδότησης του υπουργείου εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.