Ειδικοί Φρουροί: Μετατρέπετε την ΔΙΑΣ σε τροχονόμους
Ανανεώθηκε:
Οργισμένη είναι η αντίδραση συνδικαλιστών της Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Σωματείου Ειδικών φρουρών, μετά την απόφαση να δοθούν μπλοκάκια τροοχονομικών παραβάσεων σε ΄όλους τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και να βεβαιώνουν με αυτό τον τρόπο παραβάσεις της Τροχαίας.
Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο μια επιχειρησιακή μονάδα της ΕΛΑΣ η οποία ήταν διατεθειμένη στη κυνήγι της εγκληματικότητας υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε παρακλάδι της Τροχαίας, ενώ πηγές σε κύκλους των συνδικαλιστών ανέφεραν ότι έτσι κι αλλιώς ο επικεφαλής της ομάδας διέθετε μπλοκάκι βεβαίωσης παραβάσεων το οποίο και χρησιμοποιούσε στη διαπίστωση ακραίων τροχον0μικών παραβάσεων. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ειδικών Φρουρών αναφέρεται και στην έφιππη αστυνομία που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ αλλά και στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών:
Το σωματείο μας (ΣΕΦΕΑΑ) με την ευκαιρία της παρούσης εκφράζει στην νέα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας την ευχή για επιτυχημένη και δημιουργική θητεία, επ ́ωφελεία των πολιτών της πατρίδας μας και των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία. Ήδη σε προσωπικό επίπεδο εκφράσαμε στον κ. Υπουργό την διάθεσή μας να συμβάλλουμε στο σκοπό αυτό.
Έκπληξη όμως, αποτέλεσε για εμάς το γεγονός ότι σημαντικές αποφάσεις που δεν εμπεριέχονταν μάλιστα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, έγιναν ελάχιστες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , γνωστές από τα Μ.Μ.Ε, δημιουργώντας μεταξύ άλλων εύλογα ερωτήματα:
Πότε κατάφερε η νέα πολιτική ηγεσία να αφομοιώσει τη γνώση και την εμπειρία της Φυσικής Ηγεσίας και των πολυάριθμων στελεχών της Ελληνικής αστυνομίας ώστε να προβεί σε αποφάσεις με τόσο σοβαρές συνέπειες;
Πότε κατάφεραν να αποκτήσουν εικόνα για την γενικότερη και ειδικότερη κατάσταση στην ελληνική αστυνομία ,την διάρθρωση της , την
αποστολή των υπηρεσιών της ,τις ελλήψεις τις ενδεχόμενες αδυναμίες ώστε να προβούν σε ασφαλείς αποφάσεις για τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης ;
Η απόφαση για έφιππη αστυνομία και η μετ’ ολίγων ωρών ανάκλησή της, έρχεται ως στοιχείο που καταδεικνύει επιπολαιότητα και προχειρότητα, μάλιστα η αρνητική κοινωνική κριτική στο βαθμό της διακωμώδησης της, παρασύρει στην ίδια κατεύθυνση το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε ότι αφορά την απόφαση του κ. Υπουργού και τον στόχο του να περιορίσει τις τροχονομικές παραβάσεις των πολιτών , επιφορτίζοντας ουσιαστικά τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ με την υποχρέωση να βεβαιώνουν εκτός των άλλων και τροχονομικές παραβάσεις, ακυρώνοντας την πολιτική των δυο προκατόχων του , Μ. Χρυσοχοΐδη , Π. Θεοδωρικάκου , αλλά κυρίως ακυρώνοντας την προσπάθεια από ιδρύσεως της Δί.ΑΣ να παραμείνει η ίδια προσηλωμένη και απερίσπαστη στο πλευρό του πολίτη, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε τα εξής :
Ποιος θα περιπολεί στις γειτονιές προστατεύοντας την κοινωνία από την ανήλικη παραβατικότητα, την μικροεγκληματικότητα αλλά και το οργανωμένο έγκλημα όταν οι άνδρες και γυναίκες της ΔΙ.ΑΣ θα είναι καθηλωμένοι να βεβαιώνουν παράνομες σταθμεύσεις ή να επιλύουν διαφορές μεταξύ συνενοίκων για ακάθαρτα ύδατα ;
Πως θα δεχτεί η κοινωνία το γεγονός ότι μια υπηρεσία όπως η ΔΙ.ΑΣ με τεράστιο κοινωνικό πρόσημο θα έχει ως αποστολή την επιβολή προστίμων στους πολίτες που προστατεύει;
Αντί να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες Τροχαίας με προσωπικό εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο με αποκλειστικό έργο και ευθύνη τον περιορισμό των τροχονομικών παραβάσεων, βαφτίζουμε τροχαία άλλες υπηρεσίες που στην πραγματικότητα αποτελούσε μέρος των καθηκόντων τους αλλά όχι αποκλειστικότητα !
Τι ισχύει τελικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ; η δήλωση του κ. Υπουργού που περιέγραφε την αφοσίωση τους στους υπόλοιπους Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, ή η δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η “η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται” !!
Τι θα πούμε σε 1.000 περίπου πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ,νέους που πρώτευσαν μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων και σήμερα διασύρονται εξ αιτίας αστοχιών ,μάλιστα ενώ υπηρετούν τα καθήκοντα τους ως Ειδικοί Φρουροί στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων που απολαμβάνει ολόκληρη η υπόλοιπη αστυνομία , επειδή στα χαρτιά αστυνομεύουν πανεπιστήμια .
Όλα αυτά καταδεικνύουν ένα πολιτικό “αλαλούμ” με άμεσες συνέπειες στην αστυνομία και την κοινωνία που έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία, χωρίς επιπολαιότητες και πισωγυρίσματα!
Τις παραπάνω θέσεις είχαμε την ευκαιρία να τις εκφράσουμε σε μια έκτακτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό κ. Μυταράκη που πραγματοποιήθηκε την 13 Ιουλίου το απόγευμα ,άλλωστε υπήρχει προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας (ΠΟΑΕΦ) την 26 Ιουλίου, γεγονός που άξιζε την υπομονή ολίγων ημερών προ της λήψεως αποφάσεων της Πολιτικής μας Ηγεσίας, ως δείγμα σεβασμού στο διάλογο και στην αντιπροσωπευτικότητα .
Τέλος και αναφορικά με εκείνους που βιάστηκαν να επιχαίρουν με ανακοινώσεις τους την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κατα την άποψη του κ. Υπουργού, και όχι για τη μη κατάργηση της, κατά την άποψη του κ.Πρωθυπουργού , θα συστήναμε την έκφραση της ίδιας ευτυχίας στην περίπτωση που ο κ. Υπουργός επεδείκνυε την ίδια σπουδή στη θέσπιση του “επικινδύνου” στους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας γεγονός που θα αποτελούσε και υλοποίηση σημαντικής Προγραμματικής δέσμευσης της Κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού.