Το «σενάριο» της δεύτερης τετραετίας με αλλαγή ρόλων
Αν προσπαθούσε κάποιος να αναγνώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα ως μία επιτυχημένη σειρά, θα έλεγε κανείς ότι ο «σκηνοθέτης» Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μία καινοτομία. Κρατά το ίδιο σενάριο, το προεκτείνει στο χρόνο, αλλά αλλάζει ρόλους, τόσο στους πρωταγωνιστές, όσο και στους υποστηρικτικούς ρόλους, προσθέτοντας κάποιους ακόμα ποντάροντας στο «μέταλλο» τους.
Η πρώτη κυβερνητική θητεία επιβεβαίωσε την θετικό της πρόσημο στην κοινωνία με την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, κάτι που δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αέρα αυτού που μπορεί χωρίς κανένα εμπόδιο να προχωρήσει το σχέδιο του, που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος έχει ως προτεραιότητα την Υγεία και την ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές.
Στο χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη. Επέλεξε έναν πασοκογενή υπουργό, που ναι μεν είχε συνεργαστεί μαζί του, αλλά σε άλλο αντικείμενο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόσο στη θητεία του επί ΠΑΣΟΚ, όσο και στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του με τον τομέα της ασφάλειας και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή του για τον κρίσιμο χώρο της Υγείας φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση ως ένα παράτολμο βήμα, αλλά επί της ουσίας δείχνει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποτελεσματικότητα του νέου του υπουργού. Στο ίδιο υπουργείο ο πρωθυπουργός επιλέγει επίσης ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο φάνηκε και από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ότι ποντάρει πολλά. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη με τη θητεία της ως Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της και έχει κερδίσει την εκτίμησή του. Επιπροσθέτως η κ. Αγαπηδάκη είναι μια νέα γυναίκα, που σε συμβολικό επίπεδο σημαίνει πολλά.
Ανάλογης τολμηρότητας, αλλά με άλλους ρόλους είναι και η μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας. Οι δομικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, η εξωστρέφεια της εκπαίδευσης, η σύνδεση της με την αγορά είναι στοιχήματα που μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα ένας υπουργός που έχει αφήσει το θετικότερο αποτύπωμα στο υπουργείο που αφήνει στα χέρια ενός επίσης επιτυχημένου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους δημάρχους της χώρας, ένας άνθρωπος που τολμά και καινοτομεί και αυτό ήταν προφανώς το κριτήριο για να επιλεγεί να αναλάβει την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Αλλαγή ρόλων και στο οικονομικό επιτελείο. Το στοίχημα στην Οικονομία βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη που αναλαμβάνει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς, αφού η υγεία της οικονομίας έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους άλλους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Στη θέση του Κώστα Χατζηδάκη ο Άδωνης Γεωργιάδης που θήτευσε σε οικονομικό υπουργείο, στο Ανάπτυξης, κερδίζοντας την εκτίμηση του πρωθυπουργού, αφού όπως έχει δηλώσει και δημόσια πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου της ΝΔ, όπως το καλάθι του νοικοκυριού λειτούργησαν καταλυτικά ώστε ο εισαγόμενος πληθωρισμός να κρατηθεί σε ανεκτά για την επιβίωση των πολιτών επίπεδα. Το υπουργείο Εργασίας έχει άλλες προκλήσεις, αλλά είναι γνωστό ακόμα και στους εχθρούς του Άδωνη Γεωργιάδη, ότι αυτές δεν τις φοβάται. Συντάξεις και εργασιακά είναι προκλήσεις που έχουν ειδικό βάρος για την κοινωνία και αποτελούν προτεραιότητες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα κυβερνητικά «σενάρια» είναι συνήθως δυναμικά και διαμορφώνονται και από τις συνθήκες και από απρόβλεπτα γεγονότα, που μπορεί να προκύψουν στο δρόμο, όπως συνέβη στην πρώτη τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά πάντως άμεση αποτελεσματικότητα και στους νέους ρόλους και έχοντας τον αέρα της επιβεβαίωσης της πολιτικής του κυριαρχίας, δε θα διστάσει να αφαιρέσει ρόλου, αν αυτό χρειαστεί. Το σενάριο πάντως όλοι οι υπουργοί το γνωρίζουν και θα το πάρουν στα χέρια και εγγράφως στον μπλε φάκελλο που θα τους μοιραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.