ΕΛΛΑΔΑ

Τίνος είν' ο Μπακλαβάς; Τουρκική έρευνα αμφισβητεί τα ελληνικά «δικαιώματα»

Pexels

Δεν είναι μόνο τα πολιτικά, στρατιωτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα που διαχρονικά διχάζουν Ελλάδα και Τουρκία, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της... κακής γειτονίας. Εξάλλου, η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού «Μητσοτάκης γιοκ» ήταν και εκείνη που για μεγάλο χρονικό διάστημα έκοψε τις «γέφυρες» στο ανώτατο επίπεδο συνομιλιών. 

Αυτή τη φορά, όμως, οι Τούρκοι το πάνε και σε επίπεδο... κουζίνας! Έτσι, μετά τη διαμάχη για τον καφέ και το εάν πρόκειται για τον «ελληνικό» ή «τούρκικο», πλέον αμφισβητούν και την ελληνική παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά και συγκεκριμένα τον «μπακλαβά»!

«Οι Έλληνες θέλουν να μας κλέψουν τον μπακλαβά», είναι σε ελεύθερη μετάφραση ο τίτλος που φιλοξενείται σε άρθρο του CNN Turk και μάλιστα, αναφέρεται σε έρευνα που διεξήχθη ταυτόχρονα και στις δύο χώρες.

«Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς; Αμφισβητούνται τα ''ελληνικά δικαιώματα'' και ενισχύονται τα τουρκικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, μόλις το 62,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι τους «ανήκει» η συνταγή, ενώ στην ίδια ερώτηση οι Τούρκοι εκτίναξαν το δικό τους ποσοστό στο 95,4%.

Καρύδι προτιμούν οι Έλληνες, φιστίκι οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, η έρευνα προχώρησε και λίγο παρακάτω με το ερώτημα γύρω από το πώς τον προτιμούν οι δύο λαοί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο πολιτισμοί έχουν διαφορετικές θεωρίες. Ενώ το 56,9% των Ελλήνων προτιμά τον μπακλαβά με καρύδι, το 56,5% των Τούρκων απολαμβάνει τον μπακλαβά με φιστίκι.

«Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την τουρκική εταιρεία «Areda Survey» στην Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ 14 και 16 Ιουνίου. Το 37,3% των Ελλήνων συμφωνεί ότι ο μπακλαβάς ανήκει στους Τούρκους, ενώ το υπόλοιπο 62,7% υποστηρίζει ότι τους ανήκει», γράφουν οι Τούρκοι. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.848 ατόμων από την Τουρκία και την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης