Ναυάγιο στην Πύλο: Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες - Πήραν προθεσμία να απολογηθούν
Ανανεώθηκε:
Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη 20/06, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου με θύματα εκατοντάδες μετανάστες. Την ίδια ώρα, σε διευκρινίσεις αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης προχώρησε το Λιμενικό, διαψεύδοντας ξένα δημοσιεύματα.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων, ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι και αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν, όπως και οι υπόλοιποι.
Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Οι εννέα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 το πρωί, ενώ στον εξωτερικό χώρο βρίσκονταν από νωρίς συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου, οι οποίοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως και μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους.
Την ίδια ώρα, εξιτήριο από το νοσοκομείο Καλαμάτας έλαβαν 18 μετανάστες που μεταφέρθηκαν εκεί από τον τόπο του ναυαγίου.
Παράλληλα, στη δομή της Μαλακάσας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αίτησης ασύλου περισσότερων από 50 από τους διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου.
Λιμενικό: Το πλοίο διήνυσε 30 ν.μ. από την ώρα εντοπισμού του
Εν τω μεταξύ, το γραφείο ενημέρωσης του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία απαντά σε ξένα δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, το Λιμενικό αναφέρει μεταξύ άλλων πως το αλιευτικό σκάφος ήταν εν κινήσει τις ώρες που το BBC αναφέρει πως ήταν ακίνητο.
Όπως αναφέρει το Λιμενικό, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Διευκρινίσεις αναφορικά με ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου
Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..
Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.
Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.
Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).
Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.
Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.
Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..
Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».
Πάνω από 300 Πακιστανοί νεκροί στο ναυάγιο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNNi, το οποίο επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι πνίγηκαν στο ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε τη Δευτέρα εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. Σε ένα tweet την Κυριακή, διέταξε «έρευνα υψηλού επιπέδου» για το περιστατικό. «Διαβεβαιώνω το έθνος ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια», έγραψε ο Σαρίφ.
Μάλιστα, οι Πακιστανικές αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίζονταν για να αναζητήσουν φρέσκο νερό ή τροφή. Τοπικά ΜΜΕ του Πακιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 298 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο σκάφος όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και η τραγωδία να είναι μία από τις χειρότερες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλέοντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.