ΕΛΛΑΔΑ

Biroccio, GSK: Να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός γηράσκει και έως το 2025 πάνω από το 50% των ανθρώπων θα είναι άνω των 50 ετών, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εργάζονται προληπτικά για τη δημιουργία ισχυρών πλαισίων εμβολιασμού και βιώσιμων συνθηκών, ώστε να εξασφαλίσουν έγκαιρη πρόσβαση του πληθυσμού σε εμβόλια και την κατάλληλη χρηματοδότηση.

Πρόσφατο παράδειγμα η Ισπανία, που έλαβε την απόφαση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, μετά από τρία χρόνια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την «κόπωση» που η πανδημία και επακόλουθα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δημιούργησε στους πολίτες. Ωστόσο, η αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων δεν πρέπει να υποτιμηθεί και γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη συνολική επιβάρυνση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη της ανοσοποίησης των ενηλίκων.

Τα παραπάνω τονίζει στο CNN Greece, ο κ. Antonino Biroccio, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK στην Ελλάδα.

Με μία παρουσία ήδη 40 ετών στην Ελλάδα, παρέχοντας περισσότερα από 50 καινοτόμα φάρμακα για ασθένειες που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα, ο HIV, σπάνιες ασθένειες και σχετικές με την ογκολογία, αλλά και με ένα από τα πιο διευρυμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων στον κλάδο, ο επικεφαλής της GSK στη χώρα μας έχει σίγουρα πολλά να μας πει.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο συνομιλητής μας αναφέρεται στη διαχρονική αξία του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι σήμερα η GSK διαθέτει πάνω από 60 εμβόλια και φάρμακα υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτες ή οι καλύτερες στην κατηγορία τους θεραπείες για τους ασθενείς. Επίσης, μόνο μέσα στο επόμενο έτος, η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει δύο νέα ογκολογικά και αιματολογικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε το λανσάρισμα ενός νέου εμβολίου για την ανοσοποίηση ενηλίκων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Biroccio: «Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε περαιτέρω στη χώρα μέσω του χαρτοφυλακίου των υπό ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων μας, αλλά και να συμβάλουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο για την καινοτομία με λύσεις που επικεντρώνονται στον ασθενή και βασίζονται στην εκτίμηση της αξίας, κλινικής και οικονομικής, κάθε θεραπείας και όχι αποκλειστικά στο κόστος της».

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι η Ελλάδα για την GSK, έχει καταστεί χώρα αναφοράς παγκοσμίως, για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, με περισσότερες από 30 ενεργές κλινικές μελέτες στη χώρα μας που διεξάγονται σε συνεργασία με περισσότερους από 130 ερευνητές.

Η μεγάλη πρόκληση πάντως και το στοίχημα, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνεχής ροή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα. «Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο εάν η διαδικασία διαπραγμάτευσης αναθεωρούνταν κατά τρόπο που θα επέτρεπε την εισαγωγή κριτηρίων βασισμένα στην αξία των θεραπειών, ώστε να αποφευχθεί εφεξής η αποκλειστική εστίαση στην τιμή», επισημαίνει εμφατικά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Biroccio, καθώς αφήνουμε πίσω μας την πιο σοβαρή και πρωτοφανή υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια τα διδάγματα που κρατάτε προσωπικά εσείς στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και τι θα πρέπει να κρατήσουμε οι πολίτες;

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία του Covid-19 μας έδωσε αρκετά μαθήματα, πολύτιμη τεχνογνωσία και υποδομές που θα πρέπει η χώρα μας μελλοντικά, να τις αξιοποιήσει στο έπακρον. Έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για τα συστήματα υγείας να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να ανακαλύψουν νέα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων ομάδων στον χώρο της υγείας αλλά και αυτών που τον υπερβαίνουν, σε όλες τις χώρες, τις ηπείρους και τους κλάδους ανεξαιρέτως.

Επίσης, η πανδημία ανέδειξε τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν στον τομέα της υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου και επιτάχυνε σημαντικές αλλαγές, ενώ αποτέλεσε ευκαιρία για τη χώρα μας να υιοθετήσει τη χρήση πραγματικών δεδομένων και να αναπτύξει μία ψηφιακή νοοτροπία, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη προοπτικά.

Ανέδειξε επιπλέον την αξία του εμβολιασμού, ιδίως για τους ενήλικες, και την ανάγκη για μια κουλτούρα προσανατολισμένη στην πρόληψη. Ο εμβολιασμός για παιδιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές επιτυχίες του 20ου αιώνα και τα οφέλη του έχουν αναγνωριστεί και τεκμηριωθεί ευρέως. Ωστόσο, όπως κατέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ενηλίκων, καθώς και στην ανθεκτικότητα και τη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στην εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Ως εκ τούτου, η πανδημία ενίσχυσε τη σημασία της ανοσοποίησης των ενηλίκων ως σημαντική προτεραιότητα δημόσιας υγείας για την προστασία τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για την υποστήριξη των στόχων της δημόσιας υγείας, την προώθηση μίας αποτελεσματικότερης υγειονομικής περίθαλψης και μίας κοινωνικοοικονομικής ευημερίας.

Από κοινωνικής άποψης, η πανδημία βοήθησε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ύπαρξης καλά προετοιμασμένων, οργανωμένων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας που έχουν τη δυναμική να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Αναμφίβολα, μετά από 3 χρόνια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την «κόπωση» που η πανδημία και επακόλουθα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δημιούργησε στους πολίτες, ωστόσο η αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων δεν πρέπει να υποτιμηθεί και γι' αυτό προχωρώντας μπροστά, είναι απαραίτητη η αύξηση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη συνολική επιβάρυνση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη της ανοσοποίησης των ενηλίκων.

Η πανδημία του SARS CoV-2, μας δίδαξε μεταξύ άλλων, ότι οι υγειονομικές κρίσεις, θα είναι πολύ πιο συχνές. Πώς προετοιμάζεστε για τις επόμενες προκλήσεις; επομένως, τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό σας όσον αφορά σε νέες καινοτόμες θεραπείες και ποια η στρατηγική σας για την Ελλάδα;

Στην GSK, είμαστε μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, σε συνέχεια της πρόσφατης απόσχισης του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της GSK, και τη δημιουργία της νέας εταιρείας Haleon, με στόχο να ενώσουμε την επιστήμη, την τεχνολογία και το ταλέντο για να προλάβουμε τις ασθένειες μαζί. Δίνουμε προτεραιότητα στην έρευνα εμβολίων και φαρμάκων σε τέσσερις βασικούς θεραπευτικούς τομείς: λοιμώδη νοσήματα, HIV, ογκολογία και ανοσολογία.

Στο επίκεντρο της λειτουργίας μας, βρίσκεται η εστίαση μας στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) για την επιστήμη του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανθρώπινη γενετική και τις προηγμένες τεχνολογίες, καθώς και οι κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο ικανότητές μας στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. Μέχρι στιγμής, διαθέτουμε ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο ειδικών και γενικών φαρμάκων, αλλά και εμβολίων, στο οποίο συγκαταλέγονται περισσότερα των 20 εμβολίων για την πρόληψη ασθενειών.

Για το μέλλον, ο σχεδιασμός μας επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της επιστήμης που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, την ανθρώπινη γενετική και τις προηγμένες τεχνολογίες, για την ανάπτυξη ακόμα πιο καινοτόμων εμβολίων και ειδικών φαρμάκων. Σήμερα, έχουμε πάνω από 60 εμβόλια και φάρμακα υπό ανάπτυξη, πολλά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτες ή οι καλύτερες στην κατηγορία τους θεραπείες για τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, ήδη μετράμε περισσότερα από 40 χρόνια δυναμικής παρουσίας και παρέχουμε περισσότερα από 50 καινοτόμα φάρμακα για ασθένειες όπως το αναπνευστικό σύστημα, ο HIV, σπάνιες ασθένειες και η ογκολογία, ενώ διαθέτουμε το πιο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κλάδο.

Μόνο μέσα στο επόμενο έτος, σχεδιάζουμε να λανσάρουμε 2 νέα ογκολογικά και αιματολογικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε το λανσάρισμα ενός νέου εμβολίου μας για την ανοσοποίηση ενηλίκων.

Σήμερα, απασχολούμε 150 υψηλά καταρτισμένους και ταλαντούχους ανθρώπους, έχοντας αυξήσει το δυναμικό μας κατά +21% συγκριτικά με το 2022, και αναλαμβάνουμε μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών, συμβάλλοντας στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας τις προτεραιότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών.

Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε περαιτέρω στη χώρα μέσω του χαρτοφυλακίου των υπό ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων μας, ένα από τους πιο υποσχόμενα στον κλάδο, αλλά και να συμβάλουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο για την καινοτομία με λύσεις που επικεντρώνονται στον ασθενή και βασίζονται στην εκτίμηση της αξίας, κλινικής και οικονομικής, κάθε θεραπείας και όχι αποκλειστικά στο κόστος της.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καταφέραμε πρόσφατα να την καταστήσουμε ως χώρα αναφοράς για την GSK παγκοσμίως για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Σήμερα, έχουμε περισσότερες από 30 ενεργές κλινικές μελέτες στη χώρα μας που διεξάγονται σε συνεργασία με περισσότερους από 130 ερευνητές και έχουν ωφελήσει μέχρι στιγμής, περισσότερους από 470 ασθενείς που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα κλινικά μας προγράμματα. Επιπρόσθετα, ως GSK Ελλάδος τρέχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελετών Real-World Evidence (RWE) και επενδύουμε πολύ στην παραγωγή φαρμακοοικονομικών στοιχείων.

Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά, αξιοποιούμε την εμπειρία μας με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργούμε συνέργειες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να αναδείξουμε την αξία και την αποτελεσματικότητα της καινοτομίας και να προσφέρουμε πίσω στην κοινωνία, συμμετέχοντας ενεργά και συμβάλλοντας στη βιώσιμη αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Τέλος, έχουμε εδραιώσει μια εξίσου ισχυρή συνεργασία με ομάδες υποστήριξης ασθενών, στις οποίες παρέχουμε απτή στήριξη προς τις δράσεις τους με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή τους σχετικά με συγκεκριμένα νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο ακούμε συχνά για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. Τι σημαίνει βιωσιμότητα σε όρους φαρμακευτικής πολιτικής και πως αυτό δύναται να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες;

Από τη δική μας θέση, ως κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ένα βιώσιμο σύστημα υγείας θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού ολοκληρωμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και τις άμεσες μελλοντικές ανάγκες του πληθυσμού, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες, έχοντας παράλληλα γνώση σχετικά με τη μελλοντική εισαγωγή νέων τεχνολογιών και θεραπειών. Στη GSK, πιστεύουμε ότι το κατάλληλο φάρμακο-θεραπεία πρέπει να παρέχεται στον κατάλληλο ασθενή, στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή εγκαίρως, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη της θεραπείας για την υγεία του.

Χάρη στην προηγούμενη εμπειρία μου στην GSK Ελλάδος κατά την περίοδο 2016-2018 σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς, είμαι εξοικειωμένος με τον εγχώριο φαρμακευτικό κλάδο και ομολογώ πως έχω γίνει μάρτυρας της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου κατά την απουσία μου, όπως η αναθεώρηση και η επακόλουθη πρόοδος στη διαδικασία αποζημίωσης, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας και η βελτίωση των εκβάσεων της διαπραγμάτευσης, τα οποία στο σύνολό τους είναι επωφελή για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ωστόσο, η βασική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνεχής ροή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο εάν η διαδικασία διαπραγμάτευσης αναθεωρούνταν κατά τρόπο που θα επέτρεπε την εισαγωγή κριτηρίων βασισμένα στην αξία των θεραπειών, ώστε να αποφευχθεί εφεξής η αποκλειστική εστίαση στην τιμή. Αιτήματα έκπτωσης που πλησιάζουν έως και το 70%, είτε αυτόματα μέσω υποχρεωτικών επιστροφών, είτε απευθείας μέσω εμπιστευτικών συμφωνιών με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τον κλάδο και μπορούν πράγματι να θέσουν σε κίνδυνο τη ροή καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα, ζημιώνοντας σε τελική ανάλυση την πρόσβαση των ασθενών.

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κύρια πρόκληση στον φαρμακευτικό κλάδο δεν είναι ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς οι τιμές στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Εν αντιθέσει, είναι δόκιμο να δοθεί έμφαση στην αξιολόγηση του τρόπου κατανομής των διαθέσιμων περιορισμένων πόρων, στο πόσο ικανοποιητικοί είναι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου της συνταγογράφησης, ώστε η Ελλάδα να υιοθετήσει περισσότερα μέτρα που εστιάζουν στον όγκο και όχι αποκλειστικά στην τιμή των φαρμάκων, και τέλος να αναλογιστούμε, εάν το επίπεδο χρηματοδότησης είναι επί του παρόντος επαρκές και σε ποιο βαθμό μπορεί πραγματικά να στηρίξει το πλήθος των καινοτόμων θεραπειών και εμβολίων που έχουμε μπροστά μας.

Ως GSK Ελλάδος συνεργαζόμαστε στενά με τον ΣΦΕΕ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το συλλογικό πρόβλημα για τον κλάδο και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προβλέψιμες και κυρίως βιώσιμες συνθήκες για τον κλάδο και τη συνεχή ροή καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα, για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Πρόληψη και Εμβολιασμός: Πού βρισκόμαστε ως χώρα και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να κτίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον; Διαβάζουμε επίσης, ότι παγκοσμίως βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης περί τα 130 νέα εμβόλια για νόσους στις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχα εμβόλια. Έχουμε κάτι να περιμένουμε και από την GSK; Μπορούμε να μιλήσουμε επίσης και για το νέο βελτιωμένο εμβόλιο κατά του έρπητος ζωστήρα. Γιατί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν φρόντισε να το εντάξει εγκαίρως στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να καλύψει εκτός από τους πολίτες σε ανοσοκαταστολή και άλλες πληθυσμιακές ομάδες;

Πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές μέλλον, επομένως ο εμβολιασμός και η πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι υψίστης σημασίας.

Αν και ο χρόνος πρόσβασης του πληθυσμού στα εμβόλια στη χώρα μας είναι ταχύτερος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. – απαιτεί λιγότερο από 2 χρόνια όπως μεταξύ άλλων στο Βέλγιο, στη Γαλλία και τη Γερμανία – οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης της αξίας των εμβολίων και την επακόλουθη αποζημίωσή τους, καθώς και για να καταστήσουμε τη χρηματοδότησή τους βιώσιμη, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση και να υποστηρίζει τη στροφή προς τον εμβολιασμό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Ενώ η πανδημία ανέδειξε το βασικό ρόλο της πρόληψης στην καταπολέμηση ασθενειών, η πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δαπανούν ένα πολύ μικρό μέρος του προϋπολογισμού τους για την υγειονομική περίθαλψη στην ανοσοποίηση. Συγκεκριμένα, δαπανούν στους εμβολιασμούς λιγότερο από το 0,5% των προϋπολογισμών τους για την υγεία, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για τη δημόσια υγεία και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, μεγάλος αριθμός εμβολίων - σχεδόν 100 εμβόλια - βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η πλειονότητα των οποίων αφορά ενήλικες.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι ο πληθυσμός γηράσκει, και έως το 2025 πάνω από το 50% θα είναι άνω των 50 ετών, συνδυαστικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εργάζονται προληπτικά για τη δημιουργία ισχυρών πλαισίων εμβολιασμού και βιώσιμων συνθηκών για να εξασφαλίσουν έγκαιρη πρόσβαση του πληθυσμού σε εμβόλια και την κατάλληλη χρηματοδότηση, όπως ήδη κάνουν άλλες χώρες της Ε.Ε, με πρόσφατο παράδειγμα την Ισπανία που έλαβε την απόφαση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τους εμβολιασμούς.

Ως χώρα, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε 4 βασικά βήματα για να βελτιώσουμε όχι μόνο τον χρόνο πρόσβασης του πληθυσμού, αλλά και την εμπιστοσύνη του γενικού πληθυσμού στον εμβολιασμό, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθούμε στη μεγιστοποίηση της προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα βήματα αυτά εστιάζουν στην αποσαφήνιση των ρόλων και των ευθυνών των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των εμβολίων, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να υφίστανται σαφείς διαδικασίες και οριοθετημένοι χρόνοι για την αποζημίωσή τους.

Επιπρόσθετα, η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών - πολιτείας, ειδικών ιατρών, ασθενών και της βιομηχανίας - είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό, στο πλαίσιο του οποίου θα ρυθμίζονται υψίστης σημασίας ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων η καθιέρωση και η χρήση μητρώων, η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων εμβολιασμού και η αξιοποίηση της ψηφιοποίηση των διαδικασιών που επιτεύχθηκε από την εποχή του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στο εμβόλιό μας για τον έρπητα ζωστήρα και τη σχετική σύσταση, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συστήνει το εν λόγω εμβόλιο μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, σε ευθεία αντίθεση με 18 χώρες της Ε.Ε που το συστήνουν και για τον υγιή πληθυσμό, καθώς και με τις σχετικές συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Κατ’ επέκταση, η σύσταση αυτή φαίνεται πως δεν συνάδει με την αξιολόγηση του εμβολίου σε άλλες αγορές, μεγαλύτερου ή και μικρότερου μεγέθους από την Ελλάδα, και ταυτόχρονα δεν ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελλήνων ασθενών, δεδομένου ότι όπως γνωρίζουμε, αρκετοί Σύλλογοι Ασθενών έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους σχετικά με τους πληθυσμούς που ορίζονται ως επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι αποκλείοντας συγκεκριμένους πληθυσμούς από το εμβόλιο, δημιουργούνται ανισότητες στην πρόσβαση, καθώς έχουμε πλέον τον πληθυσμό για τον οποίο το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως και ένα δεύτερο πληθυσμό, ο οποίος εφόσον το επιθυμεί καλείται να καλύψει ιδία δαπάνη, εφόσον φυσικά μπορεί να επωμιστεί το κόστος, το νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα για να προστατευθεί από τη νόσο.

Στην GSK Ελλάδος, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς στην πρόληψη των επίπονων συνεπειών του έρπητα ζωστήρα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιταχύναμε την κυκλοφορία αυτού του εμβολίου στην ελληνική αγορά, καθιστώντας το διαθέσιμο από το 2022, ενώ η αρχική κυκλοφορία του στη χώρα μας προβλεπόταν για το 2024. Παράλληλα, έχουμε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Υγείας και έχουμε επιτύχει τη διαμόρφωση μιας κοινά επωφελούς διαπραγματευτικής συμφωνίας τόσο για την πολιτεία όσο και για τους ασθενείς.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την πολιτεία, την κοινότητα των ειδικών και τους ασθενείς για να διασφαλίσουμε την επέκταση της σύστασης και στον υγιή πληθυσμό, ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συνιστούν το εμβόλιο μας και για τον υγιή πληθυσμό, λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητάς του και της μακροπρόθεσμης προστασίας που προσφέρει.

Τι είναι το πρώτο πράγμα που θέτετε ως προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση και ποιες οι κόκκινες γραμμές σας;

Είναι ενθαρρυντικό ότι ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Η εφαρμογή των πολυαναμενόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εντός ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς θα επιτρέψει στη χώρα να θεσπίσει ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο, κατά συνέπεια, θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν να πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και στον κλάδο μας να διατηρήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σημαντικό, κοιτώντας μπροστά, η καινοτομία να ειδωθεί ως επένδυση και μοχλός ανάπτυξης και ως εκ τούτου να καταστεί εθνική στρατηγική για την Ελλάδα για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό και με μεγαλύτερη ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αναδείξει ακόμα πιο εμπεριστατωμένα τα οφέλη της καινοτομίας και την αναγκαιότητα οριοθέτησης μίας βιώσιμης δημόσιας χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης, και αντίστοιχα οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναπτύξουν μια μεσομακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική με σαφή ορόσημα και εκβάσεις και συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης που θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της προόδου της εν λόγω πολιτικής και στην ανάληψη επιπρόσθετων ενεργειών, διορθωτικών και μη, όταν κρίνεται σκόπιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ως GSK, πιστεύουμε ακράδαντα ότι και η πρόληψη πρέπει να καταστεί κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής υγείας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό, κυρίως των ενηλίκων, δεδομένου ότι το 80% των νέων εμβολίων που βρίσκονται σήμερα υπό ανάπτυξη αφορούν τον ενήλικο πληθυσμό. Η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών - κυβέρνησης, βιομηχανίας, ειδικών και ασθενών - είναι επιβεβλημένη για να επιτευχθεί αυτό, και στην GSK Ελλάδας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα πρόληψης με επίκεντρο τον εμβολιασμό, το οποίο θα ανακουφίσει το σύστημα δημόσιας υγείας από την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν οι επώδυνες ασθένειες.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης