Ναυάγιο στην Πύλο: Κορυφώνεται η αγωνία για αγνοούμενους - Με φωτογραφίες στα χέρια οι συγγενείς
Το δικό τους δράμα ζουν οι συγγενείς αγνοούμενων από το ναυάγιο στην Πύλο που «βλέπουν» τις ώρες να περνούν βασανιστικά χωρίς κάποιο νέο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Και ενώ οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος την Παρασκευή (16/6) απέβησαν άκαρπες, με βάση τις πληροφορίες, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που αγνοούνται στη θάλασσα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ανθρώπων που κρατούν τις φωτογραφίες των συγγενών τους στα χέρια και ρωτούν για ένα στοιχείο που μπορεί να τους βοηθήσει. Οι στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας είναι άκρως συγκινητικές με τα συναισθήματα πόνου και απόγνωσης να είναι έκδηλα στα πρόσωπα των συγγενών που δεν λένε να αφήσουν την ελπίδα να σβήσει.
Φίλοι και συγγενείς των αγνοουμένων καταφτάνουν διαρκώς στην Καλαμάτα από όλο τον κόσμο. «Ψάχνω τον αδερφό μου, είναι 19-20 χρονών. Οκτώ ημέρες από το λιμάνι στη Λιβύη, δεν ξέρω που βρίσκεται, αν είναι μέσα στη θάλασσα ή όχι. Είναι και ο ξάδερφός του μαζί και τα τρία του παιδιά», ανέφερε συγγενής στην κάμερα της ΕΡΤ.
Η στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου Σύρος πρόσφυγας αγκάλιασε τον 18χρονο αδερφό του που σώθηκε, κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.
Την Παρασκευή, κάποιοι από τους μετανάστες που διασώθηκαν παρευρέθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στον Φασισμό και τη Φασιστική Απειλή), σε μια προσπάθεια να παραθέσουν μαζικά στοιχεία για τους ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα τους την ώρα του ναυαγίου. Οι μαρτυρίες τους ήταν συγκλονιστικές με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 άτομα πάνω στο πλοίο.
Μπορεί να κατάφεραν να σωθούν, αλλά είδαν τις οικογένειές τους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να βυθίζονται στα νερά της Μεσογείου μαζί με το σαπιοκάραβο που ξεκίνησαν να ταξιδεύουν για μία καλύτερη ζωή. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς σωσίβια. «Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι μεγάλο πλοίο να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια και ο καπετάνιος μας απάντησε, όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά 24χρονος Πακιστανός, ο οποίος αναγνώρισε μεταξύ των διασωθέντων μέλη της ομάδας των διακινητών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού ήταν δραματικές: «Υπήρχε άτομο που επισκεύαζε τη μηχανή, αλλά συνέχεια χαλούσε. Όταν ένα πλοίο μας πέταξε νερό το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι. Τσακωθήκαμε και μετά μας έδωσαν κι εμάς. Μας έδιναν φαγητό μόνο εάν δίναμε λεφτά, μας έβριζαν και μας χτυπούσαν. Ένας από αυτούς έκανε παρέα με τον καπετάνιο».
Παράλληλα, συγγενής αγνοουμένου τόνισε: «Μου είπε ότι μόλις μπήκε μέσα στο καράβι είπε ''εδώ χωράνε 50 παιδιά και έβαλαν 750 παιδιά''. Λέει 100% θα βουλιάξει μέσα στο νερό. Εγώ του είπα ''κατέβα, μην πας σε αυτό το καράβι''. Με το ζόρι τους βάζανε μέσα. Ήταν μαφία, είχαν πιστόλια και είχαν και μαχαίρια».
Τηλεφωνικό Κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων
Στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου. Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.
Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων
Η έρευνα του Λιμενικού Σώματος για την ταυτοποίηση του βασικού καπετάνιου του αλιευτικού σκάφους συνεχίζεται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Οι Αρχές συλλέγουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη δράση των εννέα Αιγυπτίων.
«Βαρύ» το κατηγορητήριο για τους «9»
Εν τω μεταξύ, στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.
Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες
Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους διασωθέντες μετανάστες και για την ακρίβεια, 68 άτομα έχουν μεταφερθεί στη Δομή της Μαλακάσας, ανάμεσά τους και κάποιοι ανήλικοι, που στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων. Όλοι τους θα εξεταστούν από γιατρούς, θα μιλήσουν με ψυχολόγο και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν στο κέντρο υποδοχής. Στη Δομή έφθασαν και συγγενείς των διασωθέντων, προκειμένου να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ την ίδια ώρα.