ΕΛΛΑΔΑ

Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο: Η παιδεία του Ελληνισμού της Αιγύπτου

Το Αχιλλοπούλειο Κοινοτικό Παρθεναγωγείο Καΐρου ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

Η ιστορία του Αχιλλοπούλειου Παρθεναγωγείου, η συμβολή του στην ελληνική κοινότητα του Καΐρου και η συνεισφορά του στην παιδεία του ελληνισμού στην Αίγυπτο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς που θα συναντήσει ο αναγνώστης στο βιβλίο της Αιγυπτιώτισσας Μαρίας Αδαμαντίδου με τίτλο «Αχιλλοπούλειο Κοινοτικό Παρθεναγωγείο Καΐρου» – 80 χρόνια ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο (1884 – 1964)», το οποίο εκδόθηκε συγχρόνως στα αραβικά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που υποδέχτηκε θερμά η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, οι τοπικοί φορείς και οι απόφοιτοι του Αχιλλοπούλειου στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξύπνησε τρυφερές αναμνήσεις σε όσους είχαν την χαρά να λάβουν το δώρο της παιδείας στο συγκεκριμένο παρθεναγωγείο και δίνει σε όλους τους αναγνώστες μια «γεύση» από το τόσο σημαντικό λειτούργημα της εκπαίδευσης σε μια «πατρίδα» μακριά από την «πατρίδα».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η συγγραφέας του, κυρία Αδαμαντίδου, «επιθυμία μου ήταν να ζωντανέψω όσο γίνεται περισσότερες πτυχές της δράσης του κοινοτικού παρθεναγωγείου και να αναδείξω την αφοσίωση και τη φιλοτιμία των διευθυντριών και των εκπαιδευτικών του».

«Μέσα από την εξιστόρηση της διαδρομής του σχολείου αναδύεται η πίστη του ελληνισμού της Αιγύπτου στην αξία της εκπαίδευσης ως μέσου διαμόρφωσης και διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας σε χώρα φιλόξενη αλλά πολιτισμικά διαφορετική» σημειώνει.

Τα λόγια της συγγραφέως δίνουν στους αναγνώστες του βιβλίου μια «γεύση» για τον νοσταλγικό χαρακτήρα του βιβλίου, το οποίο πέρα από τα ιστορικά στοιχεία του, ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα:

«Γνώρισα το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο ως μαθήτρια τα εννέα από τα 12 σχολικά μου χρόνια. Το γνώρισα από τη νονά μου Ναταλία Αδαμαντίδου που δίδαξε 30 χρόνια σε αυτό. Το γνώρισα από τις αφηγήσεις της μητέρας μου που πήγε εκεί, της θείας μου Μαρίκας, της θείας Χαρίκλειας, της Βασιλείας που θα γινόταν πεθερά μου, της Μαίρης και της Ζωζώς που θα γίνονταν κουνιάδες μου. Μαζί μου στην αυλή του έπαιζαν οι εξαδέλφες μου η Γεωργία, η Αντιγόνη και η μεγαλύτερη εξάδελφή μου η Ρένα, που ήταν συμμαθήτρια μιας νέας κοπέλας που λεγόταν Αικατερίνη Μπελεφάντη και αργότερα θα έπαιρνε με τον γάμο της το επώνυμο Σοφιανού», τονίζει η κυρία Αδαμαντίδου.

«Το Παρθεναγωγείο δεν αγαπήθηκε μόνο επειδή ήταν το Παρθεναγωγείο της παροικίας, ήταν κι ένα πάρα πολύ καλό σχολείο όπου τα κορίτσια του Καΐρου δεν μάθαιναν απλώς γράμματα αλλά και ανθρώπινες αξίες, να σκέπτονται σαν μέρη ενός κοινωνικού συνόλου, να συνεργάζονται, να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη. Στο σχολείο λάβαιναν γνώση, καλλιεργούσαν τις δεξιότητές τους, διαμόρφωναν ήθος».

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στις αναμνήσεις της από το Κάιρο, η κυρία Μπελεφάντη-Σοφιανού δήλωσε πως «έχω πολλές φίλες που ήρθαν στη συγκέντρωση για την παρουσίαση του βιβλίου. Την κα. Γιαννακοπούλου, την κα. Ευα Βλαζάκη, την κα. Αλέκα Παριράκη. Εχω 23 φίλες… Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί στο σχολείο μας έμαθαν την σωστή αραβική γλώσσα. Εκτός από την γλώσσα, κάναμε μαθηματικά, γεωγραφία».

Εδώ το βίντεο με τις κ.κ. Σοφιανού και Αδαμαντίδου:

Μια γιορτή για την ελληνική κοινότητα

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Προσκοπείου στο Κάιρο με οικοδεσπότη τον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστου Παπαδόπουλου, όπου οι όλοι η παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που θέλουν να εντρυφήσουν στα θέματα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου επαίνεσε την γενναιοδωρία της κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, η στήριξη της οποίας αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα για την έκδοση αυτού του έργου.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος ευχαρίστησε την συγγραφέα κα Μαρία Αδαμαντίδου για την εξονυχιστική της έρευνα, η οποία, όπως είπε, μετουσιώθηκε σε μια πολύτιμη κιβωτό 80 ετών την ιστορία της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Κάιρο έως το 1964.

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής έκανε Ιδιαίτερη αναφορά και στον ερευνητή, μεταφραστή και διερμηνέα κ. Σαμουήλ Μπισάρα, «για την αριστοτεχνική του μετάφραση στα Αραβικά».

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´ που μεταξύ άλλων συνεχάρη όλους τους συντελεστές, αναφέρθηκε στην ιστορία του Παρθεναγωγείου του ευλογημένου αυτού εκπαιδευτηρίου που ο Άγιος Νεκτάριος επισκεπτόταν συχνά και κήρυττε τον Λόγο του Θεού στις μαθήτριες και τέλος ευχήθηκε η παρουσία του ελληνισμού στην Νειλοχώρα να συνεχίσει να είναι δημιουργική και λαμπρή.

Από την βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει και η μουσική, καθώς οι καλεσμένοι είχαν τη χαρά να ακούσουν ζωντανά την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Αιγυπτιώτισσα τραγουδίστρια Μαριλένα Ρουσσόγλου, οι οποίες ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους, συνοδευόμενες από τον κ. Θάνο Σταυρίδη (ακορντεόν), τον κ. Θάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) και τον Ζέιν Ελ Αμπντίν Μοχάμεντ (κρουστά).

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης