ΕΛΛΑΔΑ

Nαυάγιο στην Πύλο: Ανακρίνονται ύποπτοι ως διακινητές - Συνεχίζονται οι έρευνες

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βρίσκονται και ανακρίνονται άτομα, ύποπτα για τη διακίνηση μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα», το οποίο ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής 8 άτομα έχουν περάσει από την προανακριτική διαδικασία ως ύποπτοι για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση.

Παράλληλα και ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμά του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι 104 διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν στη Μαλακάσα έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (15/06).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των διασωθέντων υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στη δομή της Μαλακάσας για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

«Ελέγχεται και ο καπετάνιος»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ανάκριση, λέγοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία.

«Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις», τόνισε ο κ. Αλεξίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη.

Όσο για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Λιμενικό: «Αν είχαμε επέμβει, θα προκαλούσαμε εμείς το ναυάγιο»

Στο μεταξύ, ο πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι αν το Λιμενικό είχε επέμβει, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το ναυάγιο.

«Αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και στα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν το ναυάγιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δέκα λεπτά πριν βυθιστεί, έχασε τη μηχανή του. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί».

«Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών. Βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο», όπως υποστήριξε, «θα οδηγούσε σε μετατόπιση φορτίου και ναυάγιο».

«Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειαστούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. Ειδοποιηθήκαμε από το Ιταλικό Λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε. Εντοπίστηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων, δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση, δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Παρέμβαση Ντογιάκου για το πολύνεκρο δυστύχημα

Την ίδια ώρα, εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικεφαλής της σχετική εποπτείας τέθηκε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιος Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα, όπου διενεργούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό διακινητών και την ταυτοποίηση των συνθηκών του θαλάσσιου δυστυχήματος.

Παράλληλα, την εποπτεία των διαδικασιών έχει αναλάβει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Τις τελευταίες ώρες, συνεχώς καταφθάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών, αυξάνεται και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Άλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

Παράλληλα στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί, όλη τη μέρα οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς τον χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.

Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο 'Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Άμεση η κινητοποίηση των Αρχών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών Αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ' όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες. Ο νεκροί είναι 78 εκ των οποίων μια γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στην βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας. «Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρ' ό,τι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης