ΕΛΛΑΔΑ

Γεμίσαμε φίδια; Τι λέει ερπετολόγος στο CNN Greece

Γεμίσαμε φίδια; Τι λέει ερπετολόγος στο CNN Greece
Unsplash

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση των φιδιών όχι μόνο σε αυλές σπιτιών αλλά ακόμα και σε κεντρικά σημεία πόλεων, όπως συνέβη πρόσφατα σε πεζοδρόμιο στο Κολωνάκι αλλά και σε σούπερ μάρκετ στο Βόλο, με τους περαστικούς να έρχονται αντιμέτωποι με ερπετά

Γιατί, όμως, βλέπουμε τόσα περιστατικά αυτή την περίοδο και τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει ένα φίδι;

Ο βιολόγος – βρπετολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης εξηγεί στο CNN Greece πότε θα περιοριστεί η εμφάνισή τους και πού οφείλεται αυτή.

Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι περίοδος αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής.

«Είναι η εποχή που τα φίδια είναι πιο δραστήρια, όπως όλη η φύση άλλωστε. Είναι περίοδος αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής. Αυτό διαρκεί από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου, μετά τα πάντα πέφτουν σε πιο χαμηλούς ρυθμούς, το ίδιος συμβαίνει και με τα φίδια», λέει ο κ. Λυμπεράκης.

Γιατί, όμως, βλέπουμε τα φίδια στις πόλεις;

«Η άγρια πανίδα είναι παντού γύρω μας» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι «μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά στην άγρια πανίδα ανήκει και η σαύρα και το σπουργίτι. Ότι δεν είναι οικόσιτο το ονομάζουμε άγρια πανίδα. Τα φίδια περιφέρονται, ψάχνοντας τροφή, ήλιο και σύντροφο την περίοδο της αναπαραγωγής».

Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι τα φίδια δεν κάνουν φωλιές για να γεννήσουν τα αβγά τους.

«Πολύ συχνά έχουμε την ιδέα ότι κάνουν φωλιές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν έχουν τρόπο να σκάψουν. Γεννούν σε κάποιο μέρος τα αβγά τους και έπειτα φεύγουν. Δεν μένουν στο ίδιο σημείο. Για αυτό τα φίδια μπορούμε να τα βρούμε οπουδήποτε, ακόμα και στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει ο ειδικός.

«Τα αντιμετωπίζουμε όλα ως δηλητηριώδη»

Κατά τον ειδικό, εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερπετό, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από κοντά του για να μην νιώσει ότι απειλείται και να μην επιτεθεί.

«Επειδή δεν μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει ένα δηλητηριώδες φίδι από ένα μη δηλητηριώδες, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι όλα δηλητηριώδη. Από τα 30 είδη ερπετών που υπάρχουν στην Ελλάδα, μόνο τα πέντε είναι επικίνδυνα, τα τρία ανήκουν στις οχιές και τα άλλα δύο είναι εξαιρετικά σπάνια αφού τα συναντάμε στις βουνοκορφές», λέει ο ίδιος.

Προσθέτει ότι «σας διαβεβαιώ ότι και αυτά προσπαθούν να μας αποφύγουν. Δηλαδή σκεφτείτε τη διαφορά μεγέθους μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός φιδιού. Μας βλέπει σαν ένα “τέρας”, επομένως η φυγή είναι η πρώτη κίνηση του φιδιού. Αν δεν μπορέσει να φύγει ή εάν το αιφνιδιάσουμε ή εάν το στριμώξουμε κάπου, τότε κινδυνεύουμε».

Πώς αποτρέπουμε ένα φίδι να πλησιάσει στην αυλή μας

Όπως επισημαίνει ο κ. Λυμπεράκης, μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένα πράγματα για να μην πλησιάζουν τα φίδια, όπως για παράδειγμα οι ψεκασμοί σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι ψεκασμοί, είναι το πρώτο που μας έρχεται στο νου. Ωστόσο έχουμε τεκμήρια αλλά και την εμπειρία για να αναφέρουμε ότι οι ψεκασμοί δεν αποτελούν τρόπο αποτροπής των φιδιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλάπτουν τη φύση».

«Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε καθαρές αυλές ώστε να μην υπάρχουν πιθανά σημεία που να μπορούν τα ερπετά να προσελκύσουν την τροφή τους. Αυτά είναι τα κλαδιά και οι σωροί από πέτρες όπου μπορεί να υπάρχουν ποντίκια και άλλα μικρά ζώα τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια», τονίζει ο ειδικός.

Τι κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, ελάχιστα είναι τα περιστατικά δαγκώματος από τα φίδια στα νησιά ούτε θυμάται κάποιο θανατηφόρο περιστατικό.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο θανατηφόρο περιστατικό και γενικά ένας ενήλικας δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του, πέραν του ότι μπορεί να κάνει μία αλλεργική αντίδραση, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και από το τσίμπημα μιας μέλισσας».

«Ωστόσο, εάν έχουμε ένα τέτοιο ατυχές περιστατικό, δεν εφαρμόζουμε τίποτα από τα λαϊκά γιατροσόφια ή οτιδήποτε βλέπουμε στα έργα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κατευθυνθούμε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας», προσθέτει.

Επίσης, εάν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρώμα του φιδιού και να το περιγράψουμε ή να το φωτογραφήσουμε, τότε θα βοηθήσει τους γιατρούς κατά τη μεταφορά σας στο νοσοκομείο, καταλήγει ο ίδιος.