ΕΛΛΑΔΑ

Στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Το παρασκήνιο της συμμετοχής της 347ΠΜ

Στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Το παρασκήνιο της συμμετοχής της 347ΠΜ
Πολεμική Αεροπορία

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα γεράκια της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» για να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ για το 2023.

Η AIR DEFENDER 23, ξεκινά στις 12 Ιουνίου με τη συμμετοχή 25 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την ώρα που η Ρωσία εκτελεί γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα ως απάντηση στις ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία προβαίνει σε μια πρωτοφανή επίδειξη αεροπορικής ισχύος για την οποία υφίσταται έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Σενάρια «πολέμου»

Η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ κινητοποιεί περισσότερα από 1.000 στελέχη, 220 αεροσκάφη (μαχητικά, μεταγωγικά, εναέριου ανεφοδιασμού, έγκαιρης προειδοποίησης) και δεκάδες συστήματα αεράμυνας ενώ θα συνδυαστεί και με άλλες νατοϊκές ασκήσεις όπως η MAGDAYS 23 και η RAMSTEIN DUST 23 δίνοντας διακλαδικό χαρακτήρα στις επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι κατά της διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 1.800 «έξοδοι» αεροσκαφών, διαταράσσοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τον προγραμματισμό των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας.

Στην AD23 θα δοκιμαστούν τα συμμαχικά «αντανακλαστικά» στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5, δηλαδή η ικανότητα άμεσης αντίδρασης και η συλλογική άμυνα έναντι απειλής που στρέφεται κατά μέλους του ΝΑΤΟ. Αμερικανικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν σε βάσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συμμαχικού Στρατηγείου, οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις (Composite Air Operations) με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών που θα εκτείνονται από τη Βαλτική μέχρι τη Ρουμανία, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η ελληνική συμμετοχή

Η Πολεμική Αεροπορία, μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγαλύτερη άσκηση του είδους επί ευρωπαϊκού «εδάφους».

Ωστόσο, η συμμετοχή των F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» δεν ήταν εξασφαλισμένη διότι η σχετική πρόσκληση δεν έφτασε ποτέ στην Αθήνα, παρά μόνο μετά από παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ και του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι.

Το γεγονός μάλιστα, πως οι Γερμανοί οικοδεσπότες προσκάλεσαν την τουρκική Αεροπορία και όχι την ελληνική, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και μετά από τις σχετικές ενέργειες σε ανώτατο επίπεδο, η πρόσκληση έφτασε τελικά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.

Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι η προσπάθεια «αποκλεισμού» της Ελλάδας από τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ υποκινήθηκε από ορισμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τουρκίας που συνεχίζουν να προωθούν τις παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας.

Να σημειώσουμε ότι τουρκικές αντιδράσεις εντός του συμμαχικού Στρατηγείου, είχαν οδηγήσει στην ακύρωση της άσκησης RAMSTEIN GUARD 23 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Αιγαίο.

Τα «φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας όμως έχουν ανοίξει και χάρη στη μεθοδική δουλειά που γίνεται στο ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ, ο Στόλος των αεροσκαφών και οι Έλληνες αεροπόροι ανήκουν στην παγκόσμια «ελίτ» και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την AIR DEFENDER 23.

Τρία F-16 Block 50 με ιπταμένους και τεχνικούς θα επιχειρούν από το Λέχφελντ της Γερμανίας, δίνοντας ηχηρό «παρών» σε ένα ακόμη μεγάλο διεθνές ραντεβού.