Ποιοι σκοτώνουν τα δελφίνια στο Αιγαίο - Ο ρόλος της Τουρκίας
Όλο και περισσότερα νεκρά δελφίνια εντοπίζονται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, με το φαινόμενο να εγείρει ανησυχία στους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οι οποίοι θεωρούν ότι η θανάτωση τους προκλήθηκε ηθελημένα από αλληλεπιδράσεις με μεγάλα αλιευτικά σκάφη προερχόμενα από την Τουρκία.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, ο κ. Θόδωρος Τσιμπίδης μίλησε στην ΕΡΤ για το φαινόμενο αυτό, αναλύοντας τα στοιχεία που υπάρχουν γύρω από το θέμα.
«Εμείς εδώ έχουμε κλείσει 25 χρόνια στο Ανατολικό Αιγαίο, δουλεύουμε πολύ κοντά στην οριογραμμή, άρα αυτό μας κάνει πάρα πολύ προσεκτικούς και στο τι λέμε και στο τι κάνουμε. Άρα λοιπόν ό, τι λέμε το έχουμε τεκμηριώσει και τολμάμε να το δημοσιοποιήσουμε γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Να θυμίσω επίσης ότι εδώ στην περιοχή μελετάμε 4 είδη δελφινιών. Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα πελαγικό είδος. Κινείται ανάμεσα Χίο και Ικαρία σε πάρα πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν προσεγγίζει την παράκτια ζώνη και δεν αλληλεπιδρά με τους αλιείς. Άρα δεν έχουμε καμία επαφή με κάποια αλιευτικά εργαλεία. Τουλάχιστον αυτά τα συμβατικά, αυτά που γνωρίζουμε.
Στην περίπτωση μας τα γνωρίζουμε δυστυχώς τα συγκροτήματα, είναι μεγάλα συγκροτήματα, είναι μεγάλα αλιευτικά πλοία τα οποία έχουν αγοραστεί από τον Ατλαντικό τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά τα πλοία δρούσαν στον Ατλαντικό».
Συμπλήρωσε επίσης πως οργανώθηκαν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ως στόχο έχουν τον τόνο.
«Εδώ υπάρχει και παρανομία πάνω σε αυτό, όπως στην αλιεία του τόνου. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, υπάρχει σύμβαση η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα και από την Τουρκία και σχεδόν από όλες τις μεσογειακές χώρες και λίγο πολύ τηρείται. Στην περίπτωση όμως αυτή ούτε αυτό τηρείται», είπε.
Εξήγησε πως: «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αφορά τα ελληνοτουρκικά. Αφορά συγκεκριμένα σκάφη, συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα νηολόγια. Αν στοχεύσουμε επάνω θα τους βρούμε».
Σχετικά με το αν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των νεκρών δελφινιών, απάντησε πως πρόκειται για πολλές δεκάδες ζώα.
«Τέσσερα βρήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα δύο έλειπαν, είχαν ακρωτηριαστεί και τα τέσσερα συνολικά είχαν σφαγιαστεί και είχαν τρύπα στην κοιλιακή χώρα ώστε να βυθίζονται. Ήταν άτυχη στιγμή για τους συγκεκριμένους αλιείς. Λοιπόν, είναι επαγγελματίες στο είδος, μπορούν να εξαφανίσουν οποιοδήποτε ζώο μεσοπέλαγα. Δεν θέλουν τίποτα από αυτό που συμβαίνει στο ανοιχτό πέλαγος, δεδομένου ότι είναι ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτη, να φτάνει στις ακτές και να τους στοχοποιεί. Αλλά ατύχησαν» ανέφερε κλείνοντας.