Έρευνα ΠΙΣ για το ΕΣΥ: Ικανοποιημένοι οι πολίτες - Όχι οι νέοι γιατροί
Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θετικά το υγειονομικό σύστημα, το οποίο το αξιολόγησε επίσης θετικά και στη διάρκεια της πανδημίας σε ποσοστό 48%, ο ίδιος ο ιατρικός κόσμος διατηρεί τις επιφυλάξεις του, με μόλις 1 στους 4 γιατρούς να αξιολογούν θετικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.
Απογοητευμένοι από το ΕΣΥ δηλώνουν κυρίως οι νεότεροι γιατροί, οι οποίοι εργάζονται από ένα έως επτά χρόνια. Για την ακρίβεια οι νέοι γιατροί χαρακτηρίζουν το υγειονομικό μας σύστημα απωθητικό, ενώ όσο μεγαλώνουν οι γιατροί ηλικιακά, δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι.
Τη ίδια ώρα, η επαρχία φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα των υπηρεσιών υγείας, σε αντίθεση με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, που ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών είναι πολύ χαμηλός.
Τα ευρήματα αυτά, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του ΠΙΣ, η οποία και διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο έρευνες από τις οποίες εξάγονται πολύ χρήσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης.
Απογοητευμένοι οι πολίτες 45 με 64 ετών
Ένα σημαντικό εύρημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον υγειονομικό κόσμο, είναι ότι η ηλικιακή ομάδα πολιτών από 45 έως 64 ετών δηλώνουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας. Ερωτηθείς γιατί συμβαίνει αυτό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθαν. Εξαδάκτυλος, απάντησε ότι η ομάδα αυτή, πιθανώς ζητά διαφορετική ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, την οποία δεν λαμβάνει. Σε μεγαλύτερες ηλικίες ωστόσο, οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Ψήφος εμπιστοσύνης σε γιατρούς και νοσηλευτές
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στους γιατρούς, όσο και στους νοσηλευτές.
Ειδικότερα, δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά 87,6% από το υψηλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, ικανοποιημένοι κατά 69,9% από το νοσηλευτικό προσωπικό, ικανοποιημένοι κατά 45,5% από την καλή οργάνωση και κατά 19,6% από τον καλό εξοπλισμό του ΕΣΥ.
Επίσης, 3 στους 4 πολίτες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την οργάνωση του συστήματος υγείας, ενώ το 52,4% δηλώνει ότι δεν υπάρχει καλή αναλογία προσωπικού και ασθενών.
Απορίας άξιον είναι πως παρά την εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, το 40,6% των πολιτών, ζητά ιατρική φροντίδα στα ιδιωτικά ιατρεία και μικρότερο ποσοστό, δηλαδή το 31,6%, στα νοσοκομεία.
Το 65,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι κάτοικοι δεμένοι με τον γιατρό στην επαρχία
Γιατροί και πολίτες ζητούν επίσης περισσότερα κίνητρα για τους γιατρούς που εργάζονται σε άγονες περιοχές και σε νησιά, ενώ ο ιατρικός κόσμος ζητά αύξηση και στους μισθούς.
Όπως σχολίασαν τα μέλη του ΠΙΣ, «Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ».
Κληθείς να σχολιάσει γιατί η επαρχία εμφανίζει καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αττική και Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε ότι σε μία μικρή περιοχή, οι κάτοικοι είναι δεμένοι και έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους που εργάζεται στο νοσοκομείο, ή στο Κέντρο Υγείας.
Μία αντίθεση που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι πολίτες, δηλώνουν πολύ θετικοί για τη μεταρρύθμιση του γενικού γιατρού, ενώ αντίθετα ο ιατρικός κόσμος, δείχνει να καταψηφίζει την εν λόγω μεταρρύθμιση.
Η σχέση γιατρών και internet
Ένα ακόμη εύρημα που αφορά στην ενημέρωση των γιατρών, έχει αξία. Συγκεκριμένα, το 51,4% του ιατρικού κόσμου, δηλώνει ότι ενημερώνεται από το internet, που περιλαμβάνει και επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπως εξήγησαν τα μέλη του ΠΙΣ. Επίσης, το 17,7% των γιατρών ενημερώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο και το 16,6% ενημερώνεται από συνέδρια.
Απαξίωση και Burn out
Τέλος, οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.
Παρούσα στην παρουσίαση ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές υγείας, χωρίς τη συμμετοχή γιατρών και ασθενών και πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ιατρικών Συλλόγων.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών, ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επανέλαβε ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και το ΕΣΥ να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς στη διάρκεια της πανδημίας, το υγειονομικό μας σύστημα κατέβασε ρολά».
Εισφορά 10 λεπτών για τα καπνικά προϊόντα
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ανέφερε ότι ευρεία στήριξη εκφράζουν πολίτες και γιατροί στην πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα 10 αυτά λεπτά ισοδυναμούν με 150 εκατ. τον χρόνο, εφόσον παραμείνουν οι καπνιστές στα ίδια επίπεδα. Είναι ένας τρόπος, να συγκεντρωθούν πόροι για το υγειονομικό μας σύστημα, το οποίο πλήττεται και από το clawback, πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σημειώνουμε πως ο ΠΙΣ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατέληξε ο πρόεδρός του, δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στα ευρήματα της έρευνας και την ευρεία αποδοχή των προτάσεών του, απεναντίας θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.