ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζα Θεμάτων: Ρώσους χάκερς υποπτεύονται οι Αρχές για την κυβερνοεπίθεση

Τράπεζα Θεμάτων: Ρώσους χάκερς υποπτεύονται οι Αρχές για την κυβερνοεπίθεση
twitter / R Ghaznavi-zadeh

Σε χάκερς που συντάσσονται με το Κρεμλίνο και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρών που αντίκεινται στα ρωσικά συμφέροντα, φαίνεται πως στρέφονται οι υποψίες των ελληνικών Αρχών για τους δράστες των κακόβουλων χτυπημάτων στο σύστημα εξετάσεων.

Η πλατφόρμα δέχθηκε 165 εκατ. χτυπήματα από 114 χώρες, με το υπουργείο Παιδείας να μιλά για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έγινε ποτέ σε δημόσιο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης, συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Η ομάδα «Killnet»

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας «Killnet» που έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες, όπως Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στη διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών. Πρόσφατα μάλιστα επιτέθηκε και στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.

Μάλιστα, αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομα της ομάδας: «Σκότωσε το δίκτυο» που της δόθηκε από ένα εργαλείο άρνησης εξυπηρέτησης εξαιτίας μεγάλης τεχνητής ζήτησης από εκατοντάδες χώρες του κόσμου.

Η ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος αν και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία η ομάδα δημιούργησε δύο υποομάδες. Η μία έχει το όνομα «ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» και η άλλη το όνομα «Λεγεώνα».

Σήμερα η εν λόγω ομάδα προσπάθησε να επιτεθεί στην Τράπεζα θεμάτων από τρεις διαφορετικές μεριές, κάτι που έθεσε σε κίνηση την κυβερνητική μηχανή μετά από εντολές του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος έδωσε εντολές σε ΥΕΘΑ και υπηρεσίες ασφαλείας να τεθούν σε συναγερμό ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων.

Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση

Τι είναι, όμως, η επίθεση DDoS (distributed denial of service), που αναστάτωσε τη μαθητική κοινότητα και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας -και μάλιστα μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων;

Η επίθεση τύπου DDoS είναι μια από τις αγαπημένες μεθόδους των χάκερ για να «ρίχνουν» ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Η εταιρεία ασφαλείας διαδικτύου McAfee εξηγεί την επίθεση παραλληλίζοντάς την με ένα… μποτιλιάρισμα.

Οι κυβερνοεγκληματίες καταφέρνουν να «γκρεμίσουν» μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία, κατευθύνοντας στο σημείο τόσο μεγάλο όγκο κίνησης που το δίκτυο δεν μπορεί να επικοινωνήσει όπως θα έπρεπε.

Αυτό σημαίνει ότι η φυσιολογική κίνηση της ιστοσελίδας δεν μπορεί ξαφνικά να εξυπηρετηθεί. Οι επιθέσεις DDoS είναι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ιδιαίτερα αποδοτικές και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Επί της ουσίας, μια τέτοια επίθεση επιχειρεί να εξαντλήσει τους πόρους μιας εφαρμογής.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν ένα μολυσμένο δίκτυο, γνωστό ως ζόμπι δίκτυο, για να επιτεθούν σε έναν υπολογιστή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι εισβολείς να καταφέρουν να διεισδύσουν και στη βάση δεδομένων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.