ΕΛΛΑΔΑ

Οι εκλογές και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή

Οι εκλογές και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή
Το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Για ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στις ελληνικές εκλογές κάνει λόγο τοπικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας στο «κάδρο» τον βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στη Ροδόπη, τη μοναδική εκλογική περιφέρεια όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες μιλώντας για «ωμή παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου και «υποβοηθούμενη εκλογή» του κ. Οζγκιούρ στη Ροδόπη.

«Παιχνίδι» με τη μουσουλμανική μειονότητα

Ο ρόλος αλλά και οι μέθοδοι με τις οποίες το προξενείο επιχειρεί να «ελέγξει» τη μειονότητα είναι γνωστοί στην Αθήνα και περιλαμβάνουν οικονομικές διευκολύνσεις, δάνεια και εξυπηρετήσεις. Έμπειροι διπλωμάτες με βαθιά γνώση του ζητήματος, τονίζουν στο CNN Greece ότι, προφανώς, δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια χειραφέτησης της μειονοτικής ψήφου, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο μαζικά και απροκάλυπτα.

Οι δύο βουλευτές που βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους στενούς δεσμούς που διατηρούν με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τους ψευδομουφτήδες, είναι ο Φερχάτ Οζγκιούρ στη Ροδόπη και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη, και οι δύο εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφότεροι, φαίνεται να υιοθετούν την προπαγάνδα της Άγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Ο κ. Ζεϊμπέκ μάλιστα, ο οποίος κερδίζει τη μία έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές είχε αφήσει αιχμές εναντίον της κυβέρνησης ισχυριζόμενος ότι επί Νέας Δημοκρατίας «επιδεινώθηκε το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Παρουσία σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές

Η προώθηση υποψηφίων μέσα από ελληνικά κόμματα είναι σημαντική για το τουρκικό προξενείο ώστε να διατηρεί φωνές στο ελληνικό κοινοβούλιο που μεταφέρουν τη γραμμή της Άγκυρας. Στη Θράκη ωστόσο, δραστηριοποιείται και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) το οποίο επίσης απηχεί την τουρκική προπαγάνδα.

Στα τέλη Ιανουαρίου μάλιστα, είχε αποστείλει επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν σε «προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα» ενώ προσπάθησε να επαναφέρει το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων.

Το DEB δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές, όμως λαμβάνει συστηματικά μέρος στις ευρωεκλογές. Το 2019 συγκέντρωσε 40.211 ψήφους, τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στη Ροδόπη και την Ξάνθη όπου τερμάτισε πρώτο, πάνω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχες πρωτιές είχε καταγράψει και το 2014, όταν με μισθωμένα λεωφορεία, περίπου 4.000 ψηφοφόροι Έλληνες μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία, κατέφθασαν στη Θράκη για να ψηφίσουν.

Νέες προκλήσεις

Την ίδια ώρα, πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φρόντισε να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας στα ελληνοτουρκικά.

Μιλώντας στο κανάλι Haber Turk, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε νησιά με «αμφισβητούμενο καθεστώς», στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.

Το ενδεχόμενο μάλιστα, πανηγυρικής επικράτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές – με τη στήριξη του υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν – προβληματίζει έντονα την Αθήνα καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν επιστροφή στις εντάσεις μέσα στο καλοκαίρι.