Δάφνη: Μία συνοικία με αντιθέσεις και «κρυφή» ομορφιά
Τι θα δεις αν σε βγάλει ο δρόμος σου στη Δάφνη; Περισσότερα από αυτά που περίμενες.
Στη Δάφνη μπορεί εύκολα να μείνει μία οικογένεια, αλλά και ένας φοιτητής. Έχει τη δική της αγορά, τα δικά της στέκια και αν και απέχει μόλις 10 λεπτά από το Σύνταγμα, έχει μία ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτήν του κέντρου.
Κείμενο: Άλκηστις Κοϊνάκη / Φωτογραφίες: Άλκηστις Κοϊνάκη, Νίκος Ραζής
Τι θα δεις, λοιπόν, αν σε βγάλει ο δρόμος σου στη Δάφνη; Από τη μία εμπορικά καταστήματα, πολυσύχναστους δρόμους και μαγαζιά με χαρακτήρα τα οποία έχουν βάλει την περιοχή στον χάρτη διασκέδασης της πόλης. Από την άλλη, πλατείες, πάρκα, λόφους, παιδικές χαρές και ένα «κρυφό» σημείο από όπου μπορείς να δεις όλη την Αθήνα.
Δάφνη ή αλλιώς… Κατσιπόδι
Δεκαετίες πριν η περιοχή δεν λεγόταν Δάφνη, αλλά Κατσιπόδι. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία αυτή προέκυψε από τις κατσίκες που βοσκούσαν στην περιοχή και άφηναν σημάδια με τα πόδια τους.
Κατά μία άλλη, από την λέξη «Κατσιποδού» όπως έλεγαν την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής επειδή είχε κατσίκες στον περιβάλλοντα χώρο.
Μέχρι και το 1925 το Κατσοπόδι άνηκε στον Δήμο Αθηναίων και στην κοινότητα Μπραχαμίου μαζί με το Μπραχάμι, την Αγία Βαρβάρα, την Πικροδάφνη και τον Άγιο Κοσμά. Ήταν μία περιοχή αγροτική και σύμφωνα με απογραφή του 1920, οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούσαν τους 200. Οι παραπάνω περιοχές πλην του Μπραχαμίου συγκρότησαν αργότερα τον Δήμο Κατσιποδίου, ο οποίος και μετονομάστηκε σε Δήμο Δάφνης το 1951. Την εποχή εκείνοι οι κάτοικοί της ήταν περίπου 17.300. Το όνομα «Δάφνη» κατά την επικρατέστερη εκδοχή προήλθε από τους θάμνους που είχαν φυτευτεί στην περιοχή επί δημαρχίας Ηλία Πετροπουλέα.
Σήμερα η Δάφνη ανήκει στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού και συνορεύει με τον Νέο Κόσμο, τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Δημήτριο και τον Υμηττό.
Τα στέκια, τα «κρυφά» σημεία και τοπόσημα
Η Δάφνη είναι μία συνοικία ήρεμη, αλλά όχι αδιάφορη. Ίσως γνωρίζεις την περιοχή γύρω από το μετρό. Ίσως έχεις βρεθεί σε κάποιο από τα στέκια της. Η Δάφνη, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Κρύβει αντιθέσεις και ομορφιές που αν είσαι απλά περαστικός, ίσως να μην παρατηρήσεις.
Υπάρχει ένα «κρυφό» σημείο στη Δάφνη από όπου μπορείς να δεις όλη την Αθήνα. Είναι ο ίδιος λόφος που βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους και βρίσκεται βόρεια της περιοχής, στην παράλληλο της οδού Ελευθερίας.
Στο σημείο αυτό έχει διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής δόμησης σε αντίθεση με το νοτιότερο τμήμα της περιοχής. Οι μονοκατοικίες με τις αυλές, τα μικρά δρομάκια και η απρόσμενη ηρεμία που επικρατεί, κάνουν τη γειτονιά να μοιάζει περισσότερο χωριού, παρά πόλης.
Το πάρκο Τσακάλωφ και Ξάνθου
Το πάρκο Τσακάλωφ και Ξάνθου βρίσκεται σε έναν άλλο λόφο, στην περιοχή της Άνω Δάφνης. Η θέα είναι λιγότερο εντυπωσιακή, έχει όμως πράσινο και μία παιδική χαρά λειτουργική και πρόσφατα ανακαινισμένη.
Οι πλατείες
Αν έχεις περάσει από την Δάφνη, το πιθανότερο είναι να έχεις βρεθεί στην πλατεία Κολοκοτρώνη ή αλλιώς πρώην πλατεία Καλογήρων. Είναι η πιο γνωστή της περιοχής και αυτό λόγω της στάσης του Μετρό.
Βρίσκεται στα «σύνορα» της Δάφνης και του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο, αποτελεί στην πραγματικότητα το κέντρο της περιοχής και είναι πάντα γεμάτη κόσμο.
Σήμα κατατεθέν της Δάφνης είναι και η πλατεία Ηρώων. Βρίσκεται σε απόσταση 350 μέτρων από την πλατεία Κολοκοτρώνη και τα μαγαζιά στους πεζοδρόμους που την περιβάλλουν έχουν γίνει στέκι για τους κατοίκους της συνοικίας. Αυτήν την περίοδο η πλατεία είναι κλειστή λόγω έργων. Προσβάσιμη για το κοινό θα είναι ξανά στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη γειτονιά.
Τα μαγαζιά
Παλιά στέκια και καινούρια μαγαζιά κάνουν την Δάφνη μία ανερχόμενη περιοχή στον χάρτη διασκέδασης της πόλης.
Σταθερές αξίες είναι το Αερικό, το Spoiled, τα Φιλετάκια και το συνεργατικό καφενείο στην οδό Αντιόπης 43. Νέα μαγαζιά που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι το Μαντανία, το Jerar, η Papardela, o Μουργόλυκος και το Σουαρέ. Tα τελευταία τρία βρίσκονται σχεδόν στη σειρά στην οδό Δερβενακίων, στη βορινή πλευρά της πλατείας Ηρώων.
Το κάθε ένα από τα παραπάνω έχει ξεχωρίσει για διαφορετικούς λόγους. Το Αερικό είναι ένα μπαρ καφέ με ροκ στοιχεία και ζεστό περιβάλλον, το Spoiled ενδείκνυται για after work drinks και στο Μαντανία θα σε μαγέψει η πολύχρωμη αυλή του. Το Gerar είναι ένα νέο εστιατόριο με πιάτα που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το gourmet, ενώ τα Φιλετάκια μία ταβέρνα με πενήντα και χρόνια ιστορίας. Το πιο διάσημο πιάτο της από το οποίο πήρε και το όνομά της, είναι τα περιζήτητα στους θαμώνες της λεπτοκομμένα και ζουμερά χοιρινά φιλέτα.
Το μουσείο Μπουζιάνη
«Εδώ έζησε ο ζωγράφος Γεώργιος Μπουζιάνης από το 1935 ως τον θάνατό του στις 22.10.59. Το σημαντικότερο έργο του δημιουργήθηκε σε αυτό το σπίτι» γράφει η επιγραφή στην ανακαινισμένη κατοικία του εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Το σπίτι πλέον λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.
Ακριβώς δίπλα στο νεοκλασικό υπάρχει ένα τετραώροφο, μοντέρνο κτίριο. Έχουν κοινή αυλή και θεωρούνται εστία πολιτισμού για την περιοχή.
Το σινεμά Νανά
Το σινεμά Νανά αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Δάφνης. Το θερινό στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 183 ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του ’40. Αργότερα, λίγο παρακάτω στο νούμερο 179, κτίστηκε και το χειμερινό σινεμά Νανά το οποίο την μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘00 είχε έξι κινηματογραφικές αίθουσες. Την ίδια εποχή, το θερινό έγινε πάρκινγκ του χειμερινού.
Το παλιό κτίριο έχει διατηρηθεί και μέχρι και σήμερα είναι ένα από τα τοπόσημα της περιοχής. Κοιτάζοντάς το δεν γίνεται να μην σκεφτείς πόσο παράταιρο μοιάζει πάνω σε έναν δρόμο πολύβουο και ανάμεσα σε πολυώροφες πολυκατοικίες και μαγαζιά.
Η Δάφνη, όμως, είναι έτσι και αλλιώς μία περιοχή με αντιθέσεις. Έχει γειτονιές ήρεμες και άλλες πιο θορυβώδεις. Θα δεις πολυκατοικίες με τέσσερις, πέντε, έξι ορόφους και μονοκατοικίες και σημεία που θυμίζουν περισσότερο χωριό. Παρά το ότι είναι μία συνοικία πυκνοκατοικημένη έχει πλατείες, πάρκα και αρκετές επιλογές για βόλτα και διασκέδαση.
Η Δάφνη είναι μία ανερχόμενη περιοχή μόλις 10 λεπτά από το κέντρο και περιμένει και εσένα για να την ανακαλύψεις.