ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες μηχανικοί ζητούν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ

Χιλιάδες μηχανικοί ζητούν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ
Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Images

Μορφή... χιονοστιβάδας παίρνουν οι αιτήσεις των μηχανικών για διαγραφή τους από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ, το 2015, 4.000 μηχανικοί υπέβαλαν αίτηση διαγραφής. Αιτία, η ανεργία σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κρίση στην Ελλάδα έχει αναγκάσει πολλούς μηχανικούς ή να αφήσουν τη δουλειά τους και να αλλάξουν καριέρα ή να επιλέξουν το δρόμο του εξωτερικού αναζητώντας μία καλύτερη ευκαιρία.

Ο Αλέξανδρος Καραϊσκάκης, 35 ετών, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είναι ένας από τους πολλούς μηχανικούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα. Δούλεψε ως μηχανικός πέντε χρόνια αλλά, όπως λέει, «λόγω των οικονομικών συνθηκών και αδυναμίας εύρεσης εργασίας» έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική.

«Πριν από 5 χρόνια που έφυγα οι βιομηχανίες έκλειναν. Έτσι αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για σπουδές. Στην αρχή πήγα στην Αγγλία και μετά στην Αμερική. Το διάστημα που έφυγα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε παύση της ιδιότητας του μηχανικού και έτσι οι συνδρομές άρχιζαν να τρέχουν», λέει ο Αλέξανδρος Καραϊσκάκης και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα έχουμε την πρωτοτυπία να συνδέεται η ιδιότητα του μηχανικού με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. Τώρα μας εξαναγκάζουν να διακόψουμε την ιδιότητα του μηχανικού για να σταματήσουμε να πληρώνουμε τις εισφορές. Έτσι εξαναγκάζομαι να διακόψω την ιδιότητά μου ως μηχανικός».

«Στο εξωτερικό με αναγνωρίζουν ήδη ως μηχανικό. Αν θελήσω να επιστρέψω στην Ελλάδα πρέπει να περάσω ξανά από τη διαδικασία των εξετάσεων», συνεχίζει.

Ο Αλέξανδρος Καραϊσκάκης αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα δεν έβλεπε καμία προοπτική για το μέλλον του και ότι αυτό που κερδίζει στην Αμερική είναι η... προοπτική.

«Πουθενά δεν είναι ρόδινα τα πράγματα αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να ατενίζεις το μέλλον με αισιοδοξία», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Γρηγόρης Ανδριάνης αποτελεί αντίστροφη περίπτωση. Ήταν στο εξωτερικό και γύρισε στην Ελλάδα, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

«Στην Αμερική ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία. Δεν πήγα ποτέ σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση να πας στο ασφαλιστικό ταμείο ή στην εφορία για έναρξη του επαγγέλματος» λέει και προσθέτει:

«Γύρισα τον Αύγουστο του 2007 και ξεκίνησα να δουλεύω τον Γενάρη του 2009, πριν αρχίσει να δυσκολεύει η κατάσταση. Δεν έχει νόημα να μετανιώνω για την απόφασή μου. Αν ήξερα τι θα γινόταν στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν θα επέστρεφα».

Ο Γρηγόρης Ανδριάνης σχολιάζει και την απόφαση πολλών συναδέλφων του να μεταναστεύσουν και μας εξηγεί πόσο και αν θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις.

«Δεν νομίζω ότι επειδή φεύγει κόσμος δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Επειδή δεν έρχεται ανάπτυξη φεύγει ο κόσμος. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι και στο δικό μου. Η ανάπτυξη δεν έρχεται έτσι απλά και ένας λόγος που έχει υποστεί καθίζηση το επάγγελμά μας είναι ότι έχουν σταματήσει τα μεγάλα έργα και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν χτίζονται πλέον σπίτια. Ίσως να ήταν και στρεβλό το μοντέλο της ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά αυτό ήταν».