ΕΛΛΑΔΑ

Γκίκας Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Την επόμενη πανδημία, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα

Γκίκας Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Την επόμενη πανδημία, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει ξανά μία πανδημία, όπως θα συμβεί και πάλι ένας σεισμός, χωρίς όμως να γνωρίζει με σαφήνεια το πότε, επισημαίνει στο CNN Greece και στο αφιέρωμα «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ», ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο καθηγητής καταθέτει την εμπειρία του, κάνοντας έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, τα διδάγματα που κρατά για τον ίδιο και όλους μας. Αναφέρεται στην πορεία των μεταλλάξεων και του ιού, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε μία ενδημική κατάσταση και περισσότερο πλέον είναι μία εποχική γρίπη, όπως τον χαρακτηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκφράζει τον προβληματισμό του για την γρίπη των πτηνών καθώς παγκοσμίως σημειώνεται αναβρασμός, προσθέτοντας, ότι «πλησιάζει επικίνδυνα και δεν αποκλείεται να δούμε μία νέα υγειονομική πρόκληση από την γρίπη των πτηνών στο μέλλον. Την επόμενη πανδημία πάντως, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα από ό,τι αντιμετωπίσαμε την παρούσα στου SARS CoV-2». Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνει, οι άνθρωποι αποκτήσαμε υγειονομική παιδεία.

Μιλάει επίσης, για τα εμβόλια και απαντά εάν τελικά κάναμε καλά οι πολίτες -σχεδόν 7 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19- που εμβολιαστήκαμε με το βασικό εμβόλιο και τις αναμνηστικές δόσεις. Επισημαίνει, ότι τα εμβόλια είναι ο λόγος που η ανθρωπότητα ζει σε έναν «υγειονομικό Παράδεισο», προσθέτοντας ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19, ρίχνει από 100 έως 1.000 φορές την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος. Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων του κορωνοϊού, ο καθηγητής τονίζει ότι αυτές εκδηλώνονται περίπου 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Συμπληρώνει ακόμη, ότι εάν ένας άνθρωπος εκδηλώσει για παράδειγμα έρπη ζωστήρα, αυτός θα το εκδήλωνε σε κάθε περίπτωση αργά ή γρήγορα. Ο εμβολιασμός σε κάθε περίπτωση, επιτάχυνε τη λήξη της επείγουσας υγειονομικής κατάστασης, σημειώνει.

Τελικά βγήκαμε στο ξέφωτο, όπου ευτυχώς τα συστήματα υγείας δεν πιέζονται, ενώ και οι πολίτες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται και να αυτοπεριορίζονται, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει αξία είναι: «Να επενδύσουμε σε ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και σε τεχνολογία, αυτά μας βοήθησαν να βγούμε γρήγορα στο ξέφωτο και να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία».

Τέλος, εάν υπήρξαν στιγμές που ένιωσε άβολα όταν εκτέθηκε μπροστά στις κάμερες με αφορμή την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία του SARS CoV-2, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, απαντά με ειλικρίνεια ότι πράγματι, υπήρξαν στιγμές που ένοιωσε αρκετά άβολα, ωστόσο παράλληλα ένοιωσε τιμή και υποχρέωση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη του Γκίκα Μαγιορκίνη στο αφιέρωμα «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» του CNN Greece:

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»