ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Η παραλλαγή «Αρκτούρος» έχει έρθει στην Ελλάδα, είναι μεταδοτική, αλλά δεν μας τρομάζει

Θωμαΐδης: Η παραλλαγή «Αρκτούρος» έχει έρθει στην Ελλάδα, είναι μεταδοτική, αλλά δεν μας τρομάζει
Γυναίκα περπατάει μπροστά από γκράφιτι για τον κορωνοϊό στο κέντρο της Αθήνας (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μπορεί να είναι μολυσματική η παραλλαγή Αρκτούρος, πολύ περισσότερο και από την περιβόητη «Κράκεν» – που μας είχε φοβίσει πριν λίγο καιρό- ωστόσο δεν μας τρομοκρατεί σε καμία των περιπτώσεων, τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαίδης.

Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρει ότι η νέα παραλλαγή έχει έρθει και στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να ελέγξουμε ενδελεχώς τα λύματα το προσεχές διάστημα, προκειμένου να εντοπίσουμε τις περιοχές στις οποίες βρίσκεται.

Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι κινδύνου για τη νέα παραλλαγή της Όμικρον Β – ΧΒΒ. 1.16, ή αλλιώς Αρκτούρο, που εμφανίστηκε στην Ινδία, προκαλώντας χάος στη χώρα, όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ο έγκριτος καθηγητής του ΕΚΠΑ, εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Και αυτό, διότι η ανοσία που έχουμε οι περισσότεροι- είτε φυσική, είτε μέσω του εμβολιασμού- είναι αρκούντως ισχυρή, ώστε να μας προστατεύσει, όπως τονίζει. Επιπλέον, εάν νοσήσουμε θα είναι πιο ελαφρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή, διότι είναι και σε μεγάλο βαθμό προσθέτει.

Ιικό φορτίο και εισαγωγές στο ΕΣΥ

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό κάτι ακόμη που σχετίζεται με τα νοσοκομεία, σημειώνει ο κ. Θωμαίδης:

Μέχρι και το κύμα COVID-19 του περασμένου Ιουλίου (2022), υπήρχε άμεση συσχέτιση του ιικού φορτίου στα λύματα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ από τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές με COVID-19 στα νοσοκομεία ήταν πολύ λιγότερες. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, σύμφωνα με τον καθηγητή: στην αυξημένη ανοσία στην κοινότητα και στο γεγονός ότι οι παραλλαγές δεν είχαν τόσο μεγάλη νοσηρότητα.

Ο ΠΟΥ για τον Αρκτούρο

Πάντως οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πιστεύουν ότι η νέα παραλλαγή, οδηγεί το τελευταίο κύμα επιδημίας στην Ινδία, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν έξαρση 13 φορές μέσα σε ένα μήνα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτή την εβδομάδα διεξήγαγε εικονικούς ελέγχους για να ελέγξει πόσο προετοιμασμένα ήταν τα νοσοκομεία για μια άλλη πιθανή εισροή ασθενών, ενώ ορισμένες πολιτείες επανέφεραν τις μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ακόμα ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα Covid στις 12 Απριλίου, αυξημένα κατά 3.122 σε μόλις μία ημέρα.

Αυτά τα κρούσματα Covid μπορεί να περιλαμβάνουν εκείνους που είναι θετικοί και βρίσκονται στο σπίτι καθώς και εκείνους στο νοσοκομείο.

Εξάλλου, η Δρ Μαρία Βαν Κερκόβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου σε άτομα ή πληθυσμούς, αλλά γι' αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα σε εφαρμογή. Έχει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

Πώς εξελίχθηκε η XBB.1.16;

Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, η νέα παραλλαγή είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο απογόνων του λεγόμενου "stealthOmicron" BA.2. Σε σύγκριση με την πρότερη παραλλαγή XBB, έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αναφορικά με την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζουν, ότι «Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή. Οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν έχουν ακόμη αυξηθεί λόγω της νέας παραλλαγής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ».

Γιατί λοιπόν η XBB.1.16 είναι τόσο ανησυχητική;

Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή είναι πράγματι ικανή να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών ή/και των θανάτων, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας:

«Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μετάλλαξη K478R, η οποία μπορεί να κάνει την παραλλαγή αποτελεσματικότερη στο να ξεπερνά την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, να προκαλεί συμπτωματική λοίμωξη και να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.


Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων αναμένεται να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία, ειδικά αν είναι πρόσφατος ο εμβολιασμός. Το αντι-ιικό χάπι Paxlovid (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αναμένεται να συνεχίσει να έχει δράση έναντι της νέας παραλλαγής. Επιπλέον, η XBB.1.16 έχει δείξει την ικανότητα να υπερτερεί γρήγορα έναντι της XBB.1.5 που κυριαρχεί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη διάδοση. Η νέα παραλλαγή έχει δείξει ισχυρό πλεονέκτημα ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες».