ΕΛΛΑΔΑ

Υφαντόπουλος: To ΕΣΥ είναι το καλύτερο σύστημα υγείας - Εκτίναξη άγχους και κατάθλιψης

Υφαντόπουλος: To ΕΣΥ είναι το καλύτερο σύστημα υγείας - Εκτίναξη άγχους και κατάθλιψης
O καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος EUROKINISSI

Τι σημαίνει για έναν πολίτη στην σημερινή Ελλάδα καλύτερη υγεία και πώς αντιλαμβάνεται την παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ιδιαίτερα μετά από μία μακρά περίοδο δύσκολων προκλήσεων, όπως μία οικονομική δεκαετής κρίση και μία πρωτοφανής πανδημία;

Τι σημαίνει στην πράξη η λέξη ανισότητες και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας;

Πόσο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε για το Εθνικό μας σύστημα Υγείας, το οποίο με περισσή ευκολία το καταδικάζουμε, στα δύσκολα όμως έβαλε πλάτη και στήριξε ισότιμα και αποτελεσματικά τους πολίτες του, στην πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών;

Το CNN Greece, συναντήθηκε με έναν επιστήμονα που κατέχει βαθιά τα θέματα δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικής πολιτικής, τον Δρ. Γιάννη Υφαντόπουλο – καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Ακαδημαϊκό συντονιστή του MBA - Υγεία του ΕΚΠΑ- και συνομίλησε μαζί του για το νόημα της σημερινής Ημέρας, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών στην σύγχρονη Ελλάδα.

ΕΣΥ – Έχουμε το καλύτερο σύστημα υγείας

Αναφερόμενος στα διδάγματα της πανδημίας αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- το οποίο μάλιστα έζησε εντελώς από μέσα ο καθηγητής, καθώς στο πρώτο πανδημικό κύμα νόσησε από COVID-19 και νοσηλεύθηκε στον Ευαγγελισμό- υπογραμμίζει ότι το ΕΣΥ, αποτελεί το καλύτερο σύστημα υγείας το οποίο στη διάρκεια της πανδημίας πρόσφερε τις βέλτιστες υπηρεσίες στους ανθρώπους που το χρειάστηκαν.

«Και παρά το γεγονός ότι βγήκαμε μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, το δημόσιο υγειονομικό μας σύστημα τα κατάφερε και στην πανδημία του SARS CoV-2. Διότι μην ξεχνάμε, ότι οι κρίσεις, προκαλούν τεράστια κοινωνική και οικονομική ανισορροπία και αυξάνουν τις ανισότητες αλλά και την φτωχοποίηση. Το μείζον λοιπόν θέμα που δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες, είναι ένα υγειονομικό σύστημα, το οποίο διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και μειώνει τις ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας αλλά και στις φαρμακευτικές θεραπείες», τονίζει εμφατικά.

Αναφερόμενος στο σοβαρό μειονέκτημα του ΕΣΥ σήμερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό είναι τα ΤΕΠ, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι υπουργοί Υγείας ότι στα ΤΕΠ, πρέπει να γίνεται πραγματική διαχείριση της ασθένειας και όχι του προϋπολογισμού.

Το φωτεινό παράδειγμα της Πορτογαλίας

Φυσικά πριν την πανδημία, είχαμε την δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία μάλλον δεν δίδαξε πολλά στα πολιτικά κόμματα και στις κυβερνήσεις μας, όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας. Και αυτό, διότι η Ελλάδα, όπως εξηγεί, δυστυχώς παρέμεινε στην πολιτική της πόλωσης χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών, όπως επίσης και την πρόσκληση για μία διατομεακή συνεργασία.

Ο καθηγητής Υφαντόπουλος αναφέρεται στην συνέχεια στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, μία χώρα με πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα, η οποία μέσα από τα Μνημόνια, κατάφερε να πετύχει όλους σχεδόν τους στόχους της και να διαμορφώσει ένα βιώσιμο κοινωνικό δίχτυ, το οποίο στήριξε αποτελεσματικά τους φτωχούς, τα χαμηλά εισοδήματα, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους. Η χώρα μας δυστυχώς, ακολούθησε την πολιτική της πόλωσης…

Τεράστια αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης

Επανερχόμενοι και πάλι στην πανδημία, ο κ. Υφαντόπουλος μας θυμίζει μία σημαντική μελέτη του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Erasmus University του Ρότερνταμ και το New York University που έχει υλοποιηθεί σε 8 χώρες του κόσμου- μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς- στην οποία καταδεικνύεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, που από 4% πριν την πανδημία, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 24% μετά την υγειονομική κρίση. Και το πιο δυσχερές στοιχείο, είναι το γεγονός, ότι οι νέοι εμφανίζουν το πιο σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης, με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να ακολουθούν.

Ένα ακόμη στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον από την μελέτη αυτή, είναι ότι η Ελλάδα στη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος επέδειξε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Ο καθηγητής, αναφέρει ότι η μελέτη αυτή, είναι μία διαχρονική μελέτη η οποία εξετάζει μεγάλο τμήμα πληθυσμού- μεταξύ 3.500 έως 5.000 άτομα, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και για τον λόγο αυτό, έχει μεγάλη αξία.

Να ακολουθήσουμε το Ευρωπαϊκό μοντέλο υγείας

Ο συνομιλητής μας αναφέρεται και στο πρόγραμμα Global Health in Europe, που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στοχεύει στην εναρμόνιση των υγειονομικών πολιτικών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της υγείας συνολικά. Επιστρέφουμε στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην συνολική ποιότητα ζωής, σε αντίθεση με το Αμερικανικό μοντέλο, το οποίο ασφαλίζει μόνο την απασχόληση και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, υπογραμμίζει, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό μοντέλο, αποτελεί για την Ελλάδα και τους πολίτες της μονόδρομο.

Τέλος και με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, επαναλαμβάνει, να μην μείνουμε στην πόλωση και πώς οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν από τα πολιτικά κόμματα, ιδέες και πολιτικές με έμπνευση, που να διαπνέονται από κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.