Το CNN Greece στη γραμμή παραγωγής του F-35 - Πριν τις εκλογές η απάντηση των ΗΠΑ
Λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Αθήνα η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο ελληνικό αίτημα για την προμήθεια 20 + 20 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, το CNN Greece βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φόρτ Γουόρθ του Τέξας και περιηγήθηκε στη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών του κόσμου.
Σε ένα υπόστεγο, το μήκος του οποίου ξεπερνά το ένα μίλι, (σ.σ. περί τα 1.700 μέτρα) 200 F-35 συναρμολογούνται ώστε να παραδοθούν στους «ιδιοκτήτες» τους με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά δύο ημέρες. 15.000 άνθρωποι εργάζονται σε τρεις βάρδιες καλύπτοντας ολόκληρο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε μια βιομηχανική εγκατάσταση που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1942.
Η ώρα των ελληνικών F-35
Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η LoA (Letter of Acceptance) δηλαδή η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση F-35 στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) θα σταλεί στην Αθήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Μόλις το Κογκρέσο ανάψει το πράσινο «φως» η επιστολή θα σταλεί στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η έγκριση θεωρείται δεδομένη αφού τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ταχθεί υπέρ της πώλησης μαχητικών 5ης γενιάς στην Ελλάδα.
Η ένταξη του «στελθ» μαχητικού στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς το αεροσκάφος αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος. Η δυνατότητα συλλογής δεδομένων και σύνθεσης λεπτομερούς εικόνας του πεδίου των επιχειρήσεων εγγυάται την αεροπορική υπέροχη ενώ οι υπέρυθρες κάμερες γύρω από το αεροπλάνο δίνουν στον χειριστή τη δυνατότητα να αντιληφθεί εγκαίρως απειλές, όπως αντιαεροπορικά βλήματα IR, που έως τώρα ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν.
Με περισσότερα όπλα τα ελληνικά F-35
Η διαμόρφωση που θα απόκτηση η Πολεμική Αεροπορία, όπως αποκάλυψε πρώτο το CNN Greece, θα είναι η TR3 - Block 4. O αντιπρόεδρος της Lockheed Martin JR McDonald, επιβεβαίωσε πως τα ελληνικά F-35 θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 6 πυραύλων αέρος - αέρος, από 4 που είναι σήμερα ενώ θα μπορούν να οπλιστούν και με τους φονικούς πυραύλους Meteor που διαθέτει ήδη το ελληνικό οπλοστάσιο, εφόσον ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του συγκεκριμένου όπλου. Η διαμόρφωση Block 4, ακόμη πιο ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αναβαθμισμένους αισθητήρες και πιο εξελιγμένο υπολογιστή μάχης, μετατρέποντας το F-35 σε «υπερόπλο».
Παράλληλα, οι άνθρωποι της Lockheed Martin ξεκαθάρισαν ότι το αεροσκάφος δεν μπορεί να ελεγχθεί «εκ του μακρόθεν» δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο «Black Box» που με το πάτημα ενός διακόπτη η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει τον έλεγχο του F-35, καταρρίπτοντας έτσι έναν αστικό μύθο που συνοδεύει το μαχητικό.
Αυτό στο οποίο επέμειναν όμως, είναι ότι το F-35 διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα δίκτυα υποστήριξης ώστε να εξασφαλίζονται υψηλές διαθεσιμότητες. Το δίκτυο αυτό ενισχύεται όσο προστίθενται νέοι χρήστες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2030, στην Ευρώπη θα επιχειρούν περισσότερα από 550 F-35, με τα αμερικανικά που βρίσκονται σε βάσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας να αποτελούν μόλις το 10% αυτής της δύναμης.
Αναμονή για τα SSI
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικά με τα προγράμματα Ασφαλείας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Information) που συνοδεύουν το μαχητικό 5ης γενιάς. Αυτές τις ημέρες, εκπρόσωποι της Lockheed Martin βρίσκονται στην Αθήνα για έναν νέο γύρο συζητήσεων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία. Το θέμα ωστόσο δεν θα επηρεάσει την αποστολή της LoA αφού δεν αφορά την αμερικανική κυβέρνηση αλλά τις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της κατασκευάστριας εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα SSI θα ενημερωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, σε συνάντηση η οποία θα προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα.
Η προμήθεια των F-35 βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού ΚΥΣΕΑ, όχι όμως για τα SSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου αναμένεται να εγκριθούν οι Ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS και η αναβάθμιση των επιθετικών Ελικοπτέρων Apache AH-64A ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για τις Κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών ΜΕΚΟ.