ΕΛΛΑΔΑ

Σε τροχιά εξυγίανσης και ανάκαμψης το Γηροκομείο Αθηνών

Σε τροχιά εξυγίανσης και ανάκαμψης το Γηροκομείο Αθηνών
Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης αλλά και εξυγίανσης με στόχο να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το φιλανθρωπικό του ρόλο, βρίσκεται πλέον το Γηροκομείο Αθηνών, «Η Ελεήμων Εταιρεία».

Η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Χαμακιώτη – που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2021 το εργώδες και κοπιαστικό έργο της εξυγίανσης- στοχεύει πρωτίστως, πριν μιλήσουν οι αριθμοί και οι ισολογισμοί, να παράσχει την φροντίδα που χρειάζονται οι γέροντες του Γηροκομείου, 125 συν 10 που ήλθαν από το Γηροκομείο Κορυδαλλού που έκλεισε.

Οι 10 μάλιστα γέροντες, ήταν σε απελπιστική κατάσταση όταν ήλθαν, τονίζει ο κ. Χαμακιώτης, σχεδόν όλοι αποστεωμένοι και με ψώρα. Σήμερα όλοι τους χαμογελούν και είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

Ο συνομιλητής μας παραδέχεται ότι το έργο της εξυγίανσης δεν είναι ένα εύκολο έργο, είναι υπεύθυνο και εργώδες. Αυτή την στιγμή πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του Γηροκομείου, υπό την καθοδήγηση του νέου προέδρου του ΔΣ, δηλαδή του κ. Χαμακιώτη, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, επί 30 σχεδόν έτη.

Οι τεράστιες οφειλές προς το κράτος

Όταν παρέλαβε τη διοίκηση του Γηροκομείου ο κ. Χαμακιώτης, οι οφειλές άγγιζαν τα 50,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος αφορούσε οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την Εφορία.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εξυγίανσης, ο συνομιλητής μας, αναφέρει ότι ήδη από τον Αύγουστο 2022 είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για κατάθεση του Σχεδίου Εξυγίανσης προς έγκριση του από τους αρμόδιους φορείς και εντέλει παρά τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Εργασίας και του Παρατηρητηρίου Φορέων, υπεγράφη το Σύμφωνο Εξυγίανσης στις 10 Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, με τη υπαγωγή στην Εξυγίανση του ν. 4262/2014: α) επιτυγχάνεται η διαγραφή 13,5 εκατομμυρίων από το σύνολο των Οφειλών του Γηροκομείου, υπό την προϋπόθεση τήρησης του Συμφώνου, β) δίνεται η δυνατότητα για κρατική επιχορήγηση έως 2.100.000 Ευρώ και γ)εξοφλούνται οι εργαζόμενοι στο ακέραιο έως το τέλος του 2023, για οφειλές που συσσωρεύονται εις βάρος του Σωματείου τα τελευταία δέκα χρόνια.

Να σημειωθεί, ότι το νέο ΔΣ, κατέβαλε και καταβάλει συστηματικά τους μισθούς των 101 εργαζομένων και ενόψει της κατάθεσης προς έγκριση του Σχεδίου Εξυγίανσης και προ της έγκρισης και υπογραφής του.

Κάλεσε και ενημέρωσε έναν, έναν τους εργαζομένους και δημοσίως σε κοινή συνάντηση όχι μόνο για τα προβλεπόμενα που αφορούσαν τα των μισθών και για το ότι διασφαλίζεται μέσω του Σχεδίου Εξυγίανσης η πληρωμή των οφειλομένων τους εντός του 2023, εντόκως, και για το ότι εγγυάται με την εφαρμογή του τις θέσεις εργασίας τους.

Είναι γεγονός, ότι η περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών είναι πολύ μεγάλη και ίσως για τον λόγο αυτό, ακούγονται ή γράφονται κατά καιρούς αιχμές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, σημειώθηκαν και πολλές δικαστικές διαμάχες. Ωστόσο όλα τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας, προορίζονται αποκλειστικά για τις αμοιβές των εργαζομένων και την φροντίδα των γερόντων.

Η μεγάλη ακίνητη περιουσία

Σήμερα, τα ακίνητα του Γηροκομείου είναι σχεδόν 850, εκ των οποίων, μόλις τα 230 είναι μισθωμένα, με αναπροσαρμογές ευτυχώς προς τα επάνω, καθώς τα μισθώματα ήταν δραματικά χαμηλά.

Ένα σημαντικό επομένως έργο της νέας διοίκησης, είναι και η διαφύλαξη της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου από τους πλειστηριασμούς, αποτρέποντας αυτούς είτε δια δικαστικών ενεργειών, είτε στην εσχάτη περίπτωση δια της εξόφλησης οφειλών. Έτσι, αποτράπηκαν πέντε πλειστηριασμοί ακινήτων της ΕΕΑ που είχαν προσδιοριστεί για την 04.05.2022 και την 15.06.2022 την 19.10.2022 και μετά την υπαγωγή στον Ν. 4262/2014 και οι προσδιορισθέντες για την 11.1.2023 και την 18.1.2023 ενώ τηρούνται οι ρυθμίσεις οφειλομένων που προβλέπονται σε συμβάσεις που έχουν συναφθεί από προηγούμενες προσωρινές διοικήσεις με πιστωτές και εργαζομένους.

Η επικοινωνία με τους εργαζομένους & οι επιχορηγήσεις

Στο πλαίσιο του Σχεδίου της εξυγίανσης επίσης, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας-αποτύπωσης της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης του Γηροκομείου, από επαγγελματίες ορκωτούς λογιστές, ενώ στελεχώθηκε και το Λογιστήριο.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Χαμακιώτη:

  • Ειδικοί τοπογράφοι-μηχανικοί συνδράμουν το έργο του ελέγχου των καταχωρημένων στο Κτηματολόγιο ακινήτων του Γηροκομείου, προς συμπλήρωση των όσων δεν δηλώθηκαν ως σήμερα, προσδιορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της «άγνωστης» ακίνητης περιουσίας, δήλωσε στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών και για όσα προέκυψαν προβλήματα προέβη στην ανάθεση για την επίλυση νομικών θεμάτων που αφορούν ακίνητα ενώ ήδη ξεκίνησε η νομική διαδικασία για όσα απαιτείται για την ολοκλήρωση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.
  • Έχει ήδη ολοκληρωθεί σειρά συνομιλιών με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Τμήμα Κοινωφελών Περιουσιών για την προστασία των κληροδοτημάτων και της επωφελούς διαχείρισης αυτών από την ΕΕΑ, στις οποίες αφού διαπιστώθηκαν σειρά επιζήμιων ενεργειών ή παραλείψεων αποφασίστηκε η από κοινού δράση για την προάσπιση αυτών με προσφυγή στην δικαιοσύνη.
  • Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας επίσης, εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 350.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των φιλοξενουμένων τροφίμων και των αμοιβών του προσωπικού.

Μία πλούσια και μακρά ιστορία

Η ιστορία του Γηροκομείου -για την ακρίβεια της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών- ξεκινά το 1864, μία πραγματικά δύσκολη εποχή για τη χώρα καθώς είχε προηγηθεί η πτώχευση του 1843.

Ένας καθηγητής του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, ο Γεώργιος Βακαλόπουλος, ήταν ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, και ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με μία Ομάδα φιλανθρώπων της εποχής, επίλεκτων τέκνων της αθηναϊκής κοινωνίας, στις 23 Αυγούστου του 1864 πρότεινε τη δημιουργία μιας εταιρείας, που θα αναλάμβανε την περίθαλψη των επαιτών εκείνων, που ήταν «άξιοι ελέους».

Άλλα μεγάλα ονόματα φιλανθρώπων που στήριξαν την Εταιρεία, ήταν ο Ανδρέας Συγγρός, η Λέα Φαράτζη, η Παλμύρα Λάμψα η οποία δώρισε το «Ευγηρίας Πρόνοια», η Καίτη Μεγαπάνου, οι μεγάλοι ευεργέτες τα ζεύγη Βασίλη- Ελίζας Γουλανδρή και Παναγιώτη – Ελένης Αγγελοπούλου.

Εάν ο αείμνηστος καθηγητής Βακαλόπουλος το 1864 είχε το όραμα να δημιουργήσει το Γηροκομείο για την «ελάχιστη κλίμακα», τους πιο ευάλωτους και «άξιους ελέους» της εποχής εκείνης, ο κ. Χαμακιώτης το 2023, διαθέτει το πείσμα, τις γνώσεις και τη διάθεση να κρατήσει ζωντανό κυρίως βιώσιμο όμως, εκείνο το όραμα…