ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά του νομοσχεδίου για το νερό

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά του νομοσχεδίου για το νερό
Συλαλλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού Intime/ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα που είχε ως κεντρικό σύνθημα «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Νερό κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα».

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες έστειλαν το μήνυμα «κάτω τα χέρια από το νερό. Δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού».

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ Μανώλης Χαρατσής, σε ομιλία του στο συλλαλητήριο. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νερό σημείωσε ότι «με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η κυβέρνηση στηρίζει ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό και ποιοτικό νερό».

Το μήνυμα ότι «οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» έστειλε ο πρόεδρος της ΟΜΕ -ΕΥΔΑΠ, ο Θανάσης Σκόνδρας. «Δεν θα υποστύλουμε τη σημαία», τόνισε.

«Διεκδικούμε να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Επεσήμανε, ακόμα, ότι «ο ξεσηκωμός που υπάρχει σήμερα πρέπει να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά».

«Να μην αφήσουμε να γίνει το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης του νερού που αφορά όλους μας, αφορά όλο τον λαό που οι ανάγκες του μπαίνουν κάθε φορά στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" με κριτήριο το κέρδος», σημείωσε ο κ. Κελλάρης.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού».

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους - κέρδους», σημειώνει και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα».

«Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό - νεράκι!», καταλήγει.

Η κυκλοφορία μπροστά από την Βουλή στο Σύνταγμα, είχε διακοπεί.