Μειώσεις μισθών, απολύσεις, απεργίες στο μενού του Σεπτεμβρίου
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης των κατώτατων αποδοχών, ούτε αλλαγής του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων δύσκολες ημέρες περιμένουν τη χώρα μας το φθινόπωρο, κατά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
Αυτό κατέδειξε και η δημοσιοποίηση της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κρίνει ασύμβατη με το Κοινοτικό Δίκαιο τη δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο στην απόφαση μιας επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.
Η εισήγηση δημιουργεί νέα δεδομένα εν όψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία επιμένει στη διατήρηση του βέτο του υπουργού Εργασίας κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης έγκρισης ομαδικών απολύσεων, κατόπιν αιτήματος μιας επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών το φθινόπωρο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται :
-Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, των τριετιών και του επιδόματος γάμου.
-Η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.
-Η επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για την εκδήλωση της απεργίας.
-Η άρση της απαγόρευσης του λοκ άουτ (ανταπεργίας).
-Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 με την άρση της προστασίας των συνδικαλιστών έναντι των απολύσεων.
-Η αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των συνδικάτων.