ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικά: «Παράθυρο» για Bradley - Οι ΗΠΑ λένε «ναι» για το πανίσχυρο ΤΟΜΑ

Εξοπλιστικά: «Παράθυρο» για Bradley - Οι ΗΠΑ λένε «ναι» για το πανίσχυρο ΤΟΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτού μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή, τα Bradley θα πρέπει να υποστούν ορισμένες τροποποιήσεις και κυρίως να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που λείπουν BAE Systems Land & Armaments

Στροφή στην αμερικανική αγορά για την κάλυψη των αναγκών του Στρατού Ξηράς σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης φαίνεται ότι εξετάζει η Αθήνα, με τα Μ2Α2 Bradley να γίνονται πλέον διαθέσιμα για παραχώρηση ως πλεονάζον αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που εστάλη από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα μπορούσε να αιτηθεί την απόκτηση 300 ΤΟΜΑ από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο ζήτημα της αντικατάστασης των παρωχημένων ΤΟΜΠ Μ-113.

Αλλαγή στάσης

Η ελληνική πλευρά είχε αιτηθεί και στο παρελθόν την αποδέσμευση των Bradley. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2020, πριν από τα γεγονότα του Έβρου και την κρίση του Όρουτς Ρέις, το ΓΕΣ είχε ζητήσει ενημέρωση για την απόκτηση 200 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης με την αρνητική απάντηση των ΗΠΑ να έρχεται μετά από σχεδόν δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2021.

Από το 2020 όμως, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν την ανανέωση και επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και να εμβαθύνουν διαρκώς τη στρατιωτική τους συνεργασία, όπως αποτυπώνεται στις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αλλά και στο πεδίο των εξοπλισμών. Ταυτόχρονα, η σκληρή δουλειά των εκλεγμένων Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών και πολιτειακών βουλευτών έχει αναβαθμίσει το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και όπως όλα δείχνουν, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την παραχώρηση ενός πολύτιμου οπλικού συστήματος που απαντά στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

1573683301717.jpg
Τα Μ2Α2 Bradley διαθέτουν ένα πυροβόλο των 25 χιλιοστών, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ένα ελαφρύ πολυβόλο 7,62 χιλιοστώνBAE Systems Land & Armaments

Το θέμα μάλιστα, είχε συζητήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στις επαφές που είχε με υψηλόβαθμους πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες κατά την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούλιο.

Στην πρώτη γραμμή

Για να αποκτήσει τα περίπου 300 Bradley, η Αθήνα θα πρέπει να στείλει επίσημο αίτημα (LoR για LoA) και να αναμένει τη θετική απάντηση των ΗΠΑ. Στο διάστημα αυτό, επιτροπή του ΓΕΣ θα μεταβεί στις αποθήκες όπου φυλάσσονται τα αμερικανικά Τεθωρακισμένα προκειμένου να επιθεωρήσει και να επιλέξει τα οχήματα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της παραχώρησης των Μ-1117.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτού μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή, τα Bradley θα πρέπει να υποστούν ορισμένες τροποποιήσεις και κυρίως να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που λείπουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, όμως το επιχειρησιακό όφελος είναι πολλαπλάσιο για μια σειρά από λόγους.

Πρόκειται για αξιόπιστα και δοκιμασμένα ΤΟΜΑ και όπως συμβαίνει πάντα με τα προγράμματα FMS (Foreign Military Sales) το υλικό που θα αποκτήσει ο ελληνικός Στρατός θα υποστηρίζεται πλήρως και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα Μ2Α2 Bradley διαθέτουν ένα πυροβόλο των 25 χιλιοστών, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ένα ελαφρύ πολυβόλο 7,62 χιλιοστών. Έχουν τριμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς έξι πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών.

Σε δεύτερη μοίρα τα Marder και Lynx

Όπως όλα δείχνουν, η πιθανότητα απόκτησης Bradley μετατοπίζει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς από τα γερμανικά ΤΟΜΑ Lynx και Marder. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι στην Αθήνα επικρατεί δυσαρέσκεια για τη στάση του Βερολίνου τόσο στο κομμάτι της κυκλικής ανταλλαγής, αφού τα 20 από τα 40 Marder δεν ήρθαν και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έρθουν ποτέ στην Ελλάδα, όσο και για το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά ζητά συμφωνία πακέτο με αποδέσμευση μεγαλύτερου αριθμού Marder, αγορά Lynx και αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard, η οποία εξετάζεται ως μη συμφέρουσα λόγω υψηλού κόστους.