ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Σε ύφεση COVID, γρίπη και αναπνευστικοί ιοί – Προβληματισμός για ανοσοκατασταλμένους

Μαγιορκίνης: Σε ύφεση COVID, γρίπη και αναπνευστικοί ιοί – Προβληματισμός για ανοσοκατασταλμένους
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα από την αρχή του 2023 συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων από COVID, εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14% INTIME

Μπορεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν μείωση κατά 14% στους θανάτους μεταξύ των οποίων και αυτών από COVID -19 στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2023, σε σύγκριση με το  αντίστοιχο προηγούμενο έτος, ωστόσο ένα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεν συμφωνεί απόλυτα με την λογική αυτή.

Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο CNN Greece, εκτιμά ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τις διαφορές μεταξύ των ετών, ωστόσο δεν υπεισέρχεται στην συμπερασματολογία, που αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως.

Επίσης δεν ξέρουμε εάν αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν και θανάτους από κορωνοϊό.

Υπάρχουν άλλοι δείκτες και αναλύσεις, όπως αυτός της υπερβάλλουσας θνητότητας – το λεγόμενο excess mortality- που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πορεία των θανάτων από και με COVID.

Η ΕΛΣΤΑΤ επίσης, δεν περιλαμβάνει άλλους δείκτες, όπως η γήρανση του πληθυσμού, ή νοσούντες με συνοδά νοσήματα κλπ.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα από την αρχή του 2023 συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων από COVID, εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14%.

Ειδικότερα, μείωση κατά 2.502 θανάτους (-14,6%) παρουσίασε ο αριθμός των θανάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 5 εβδομάδες του 2023 (2/1/2023-5/2/2023), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι θάνατοι ανήλθαν σε 14.658 (7.231 άνδρες και 7.427 γυναίκες), ενώ, κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (3/1/2022- 6/2/2022) καταγράφονταν σε 17.160 θανάτους (8.562 άνδρες και 8.598 γυναίκες).

Κατά Περιφέρεια μόνιμης διαμονής του θανόντα, οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση σε μία περιφέρεια της χώρας και μείωση σε 12.

Συγκεκριμένα, η αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζεται στην περιφέρεια Κρήτης (9 θάνατοι), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, και Δυτικής Ελλάδας κατά 854, 661 και 245 θανάτους, αντίστοιχα.

Ανά ηλικιακή ομάδα, οι θάνατοι κατά την ίδια περίοδο του 2023 ήταν λιγότεροι σε απόλυτες τιμές, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες:

85 έως 89 (634 θάνατοι),

άνω των 90 (410 θάνατοι)

80 έως 84 (347 θάνατοι).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η υπερβάλλουσα θνητότητα τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει μικρή θνητότητα από COVID στη χώρα μας. Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κάποιος, ότι οι θάνατοι καταγράφονται καθημερινά ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν, είναι είτε πολύ ηλικιωμένοι, είτε με συνοδά νοσήματα και το γεγονός ότι αποβιώνουν, όσο τραγικό και εάν ακούγεται, είναι μία αναμενόμενη κατάληξη.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο συνομιλητής μας υπογραμμίζει ότι είναι ενθαρρυντικό, πώς και η εποχική γρίπη έχει μειωθεί όπως και όλα τα αναπνευστικά νοσήματα βρίσκονται σε χαμηλή κυκλοφορία.

Ένα θέμα που αναμένεται να μας απασχολήσει ωστόσο το επόμενο διάστημα, είναι η πορεία των ανοσοκατασταλμένων, καθώς το ποσοστό των ασθενών αυτών αυξάνεται διαρκώς σε όλες σχεδόν τις χώρες. Πρόκειται λοιπόν, για ένα θέμα που θα πρέπει και ιατρικά και επιχειρησιακά να το δούμε, γιατί θα απασχολήσουν οι άνθρωποι αυτοί το υγειονομικό μας σύστημα και κάθε υγειονομικό σύστημα. Και εδώ υπεισέρχεται η δύναμη της πρόληψης και προαγωγής υγείας και τα προγράμματα που ετοιμάζονται ήδη στο υπουργείο Υγείας, ένα εκ των οποίων είναι το κορυφαίο Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ».