ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Σε κλοιό ερευνών το δυστύχημα - Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έγγραφα και συμβάσεις

Τέμπη: Σε κλοιό ερευνών το δυστύχημα - Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έγγραφα και συμβάσεις
Οι ελεγκτές αναζητούν στοιχεία σε αρχεία και έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάρτιση πορίσματος με αφορμή το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ/EUROKINISSI

Μετά το τέλος της επιχείρησης διάσωσης τη σκυτάλη έχει πάρει η Δικαιοσύνη, η οποία εκτός των υπευθύνων της βάρδιας στο σταθμό της Λάρισας που αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, ερευνά τα πάντα γύρω από την εκπαίδευση και την τοποθέτηση των σταθμαρχών, αλλά και έγγραφα και συμβάσεις σε βάθος χρόνου, ώστε να διαπιστώσει αν κενά και παραλείψεις οδήγησαν στην τραγωδία.

Σαν «καταδρομική έφοδος» πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου. Οι έρευνες της ΡΑΣ στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας (6/3) και συνεχίστηκαν την Τρίτη. Στην πρώτη επίσκεψη επί πέντε ώρες οι ελεγκτές έκαναν τα πάντα φύλλο και φτερό, ενώ η έρευνα επαναλήφθηκε.

Αυτό που αναζητούν οι ελεγκτές είναι έγγραφα που μαρτυρούν το πώς έγιναν οι εκπαιδεύσεις των σταθμαρχών, ποιους κανόνες ακολούθησαν και ποια είναι τα πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, οι άνθρωποι της ΡΑΣ έχουν κατασχέσει κάποια έγγραφα που θα τους βοηθήσουν στην έρευνά τους, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης που ακολουθήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι ελεγκτές αναζητούν στοιχεία σε αρχεία και έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάρτιση πορίσματος με αφορμή το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται στο πόρισμα να προτείνεται η ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ αυτό θα σταλεί και στην ευρωπαϊκή αρχή σιδηδροδρόμων, ενώ εξετάζεται να υπάρξει πρόταση για ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας και για την Hellenic Train.

Ανοίγει ξανά η έρευνα εκτροχιασμού τρένου το 2017

Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης τίθεται η υπόθεση του εκτροχιασμού τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με αποτέλεσμα τέσσερα θύματα. Με παρέμβασή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης να του αποσταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, θα μελετήσει τη δικογραφία προκειμένου να κρίνει αν χρειάζεται να «ανοίξει» νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν με βάση τα νέα δεδομένα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Και αυτό διότι βάσει δημοσιευμάτων, τότε και σήμερα, είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες ωστόσο δεν διερευνήθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς τότε ήταν και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ ο άλλος που επέζησε παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά αθωώθηκε.

Έρευνα Οικονομικής Εισαγγελίας

Παράλληλα, τρεις επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν τη διερεύνηση όλων των συμβάσεων που καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν, όπως έπρεπε για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης χρέωσε την υπόθεση στους εισαγγελείς Μιχάλη Μιχαλόπουλο, Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου. Η τελευταία μάλιστα είχε χειριστεί στο παρελθόν και την έρευνα για τη σύμβαση 717 του 2014, η οποία πλέον ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.



Από την Οικονομική Εισαγγελία «τρέχουν» ήδη οι έρευνες (εδώ και ένα τετράμηνο) για τη σύμβαση του 2005 για εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος, τη σύμβαση του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές -Τιθορέα, τη σύμβαση του 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα- Δομοκός και τη σύμβαση του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς- Αθήνα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Σε αναστολή οι γιατροί που εμπλέκονται με την άδεια του επιθεωρητή

Σε αναστολή καθηκόντων, και παραπέμπτονται στο πειθαρχικό συμβούλιο, οι γιατροί που χορήγησαν αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή που εμπλέκεται στην τραγωδία των Τεμπών.

Η χορήγηση της άδειας, έγινε χωρίς εξετάσεις, διαγνωστικό έλεγχο και επίσκεψη στα Επείγοντα- Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ο φάκελος διαβιβάζεται στην ανακρίτρια.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Εξέτασης για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο επιθεωρητής, με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο φάκελος της ΕΔΕ διαβιβάζεται αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, στην Ανακρίτρια λόγω της σπουδαιότητας, τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Προέκυψε από την ΕΔΕ ότι ο επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα και χωρίς καμία άλλη εξέταση και εν συνέχεια ο επιμελητής κατ' εντολή του διευθυντή, έδωσε 30ήμερη αναρρωτική άδεια.

Η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης εκτός της συνήθους διαδικασίας που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο και στον χρόνο που γίνεται ήτοι ένα 24ώρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών.

Η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν είναι μέρος του προβλήματος

Την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας στα Τέμπη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας παράλληλα ότι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος προσπαθούν «να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σεβόμενη τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και την οδύνη των οικείων τους, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Διαβεβαιώνουμε, ότι οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, αυστηρά στα πλαίσια της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, με τις προβλεπόμενες εγγυητικές της ανεξαρτησίας αυτής διαδικασίες και εντός του πλαισίου, που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας.