Η Ελλάδα στη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διεξάγεται, όπως κάθε χρόνο, στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας με στόχο την εκπαίδευση σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου Επιφανείας.
Η νατοϊκή Dynamic Manta 23 διοργανώνεται από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Τουρκία και τον Καναδά.
Παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το καθημερινό πρόγραμμα επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων αλλά και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η Ελλάδα συμμετέχει στη Dynamic Mantaμε το Υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» και τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» η οποία είναι ενταγμένη στη νατοϊκή δύναμη SNMG2.
Σε ορισμένα σενάρια της άσκησης μάλιστα, θα λάβει μέρος Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και Στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ που θα βρίσκονται επί της ελληνικής Φρεγάτας και θα έχουν ρόλο συντονισμού και ελέγχου των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Δυναμικό «παρών»
Η άσκηση αποτελεί πεδίο επίδειξης ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό και ιδίως για τους αθόρυβους «θηρευτές» του που μοιάζουν να μην έχουν αντίπαλο. Τα ελληνικά Υποβρύχια 214 καταφέρνουν να «βυθίσουν» πανίσχυρες Μονάδες Επιφανείας και «εχθρικά» υποβρύχια χωρίς να γίνουν αντιληπτά ακόμη και από σύγχρονα ανθυποβρυχιακά συστήματα που φέρουν τα πλοία, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα που λαμβάνουν μέρος στα πολεμικά σενάρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γείτονες αποφεύγουν συστηματικά να βρεθούν απέναντι στα ελληνικά Υποβρύχια ακόμη και σε περιβάλλον νατοϊκών ασκήσεων, όπως η Dynamic Manta. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι Τούρκοι αρνούνται να λάβουν μέρος σε σενάρια που προβλέπουν εμπλοκή τουρκικών Μονάδων με ελληνικά Υποβρύχια.
Άλλωστε, το 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης του «Όρουτς Ρέις», οι γείτονες πήραν ένα γερό μάθημα από τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, με τα ελληνικά Υποβρύχια να καταλαμβάνουν σε μηδενικό χρόνο θέσεις κλειδιά στο Αιγαίο, από τις οποίες κατάφεραν να στοχοποιήσουν το σύνολο του τουρκικού Στόλου. Ταυτόχρονα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Άγκυρας να αναπτύξει τα Υποβρύχια της στο Αρχιπέλαγος, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα των Φρεγατών του Στόλου όχι μόνο ξετρύπωναν τα τουρκικά Υποβρύχια αλλά συχνά τα υποχρέωναν σε ανάδυση.
Διάθεση για συνεργασία
Ωστόσο, το κλίμα στη φετινή Dynamic Manta είναι διαφορετικό. Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία αλλά και η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη δημιουργούν μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους και διάθεση συνεργασίας. Αυτό αποτυπώνεται και στη νατοϊκή άσκηση όπου για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο απέχοντας από προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών δυνάμεων.
Επείγουσα αεροδιακομιδή
Λίγο πριν την έναρξη της άσκησης πάντως, ένα απρόοπτο περιστατικό σήμανε «συναγερμό» στη Αθήνα. Ένα μέλος του πληρώματος του Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ» αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και με απόφαση του ΓΕΕΘΑ μεταφέρθηκε σε μονάδα ιατρικής φροντίδας στο νοσοκομείο San Marco στην Κατάνια της Ιταλίας. Για τη διακομιδή του χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο ΑΒ-212, το οποίο έκανε χρήση ανυψωτήρα (hoist).
Το περιστατικό ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες από τον θάνατο της 19χρονης δοκίμου η οποία τον περασμένο Αύγουστο έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ». Η 19χρονη πρωτοετής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νάπολι όπου κατέληξε μετά από σύντομη νοσηλεία.