ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων, η κηδεία της Αθηνάς και ο επίλογος

Τα θύματα άφησαν πίσω τους πόνο σε οικογένειες, συγγενείς και φίλους που καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα INTIME / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεκάδες είναι οι τραγικές ανθρώπινες ιστορίες που γίνονται γνωστές καθημερινά μετά το δυστύχημα από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Τα θύματα άφησαν πίσω τους πόνο σε οικογένειες, συγγενείς και φίλους που καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Μία από τις ιστορίες που τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον του κόσμου, ήταν αυτή της άτυχης Ιφιγένειας Μήτσκα. Την Παρασκευή, ο δικηγόρος της οικογένειας, Στέλιος Σούρκας δημοσιοποίησε τη φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος μέσα από το βαγόνι της αμαξοστοιχίας Intercity 62.

Πρόκειται για το Βαγόνι Β3, θέση 67, εκεί όπου βρισκόταν η άτυχη κοπέλα τη στιγμή της σύγκρουσης. Μία μέρα πριν, ο δικηγόρος έκανε γνωστό ότι η σορός του άτυχου κοριτσιού ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο ανάλυσης DNA.

Η τραγική ιστορία του Δημήτρη που έχασε πατέρα και αδελφό

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων και των αγνοουμένων από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπως η περίπτωση του 54χρονου αστυνομικού και του 15χρονου γιου του, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο τρένο.

Ο μεγάλος γιος του 54χρονου, Δημήτρης, ζητάει ο πατέρας του και ο αδελφός του «να μην χαθούν άσκοπα» και «κάτι καλό να βγει από αυτή την τραγωδία». «Θέλω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για την ανθρώπινη ζωή. Να σταματήσουμε να ρίχνουμε ευθύνες σε ανθρώπους, που όντως έχουν, αλλά δεν είναι οι μόνοι», είπε.

«Το θέμα είναι κάτι να γίνει για να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα. Πληρώσανε 50 εισιτήρια "θανάτου". Πόσοι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι καταγεγραμμένοι. Είναι εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει πει τίποτα γι' αυτό. Νέα παιδιά… ο αδελφός μου ήταν 15 χρόνων, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό. Δεν θέλω κάποιος να έρθει να μου δώσει στήριξη, θα στηριχτώ μόνος μου. Μπορεί να έρθει να μου πει ότι δεν θα ξαναγίνει εν έτει 2023 τέτοιο δυστύχημα;», λέει οργισμένος.

Συγκλονιστική περιγραφή επιβάτιδας του μοιραίου τρένου

Ένα από τα άτομα που γλίτωσαν από τη σύγκρουση των τρένων είναι η Μιχαέλα Φρουδαράκη, η οποία τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου ταξίδευε από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Η Ηρακλειώτισσα, με καταγωγή από τον Μοχό, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρώτη Θέση» του Creta και αναφέρθηκε σε όλα όσα συνέβησαν την τραγική νύχτα, αλλά και για τον θάνατο που είδε μπροστά της.

Η κοπέλα περιγράφει πώς ξεκίνησε το ταξίδι της με τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία: «Είχα μπει στο τρένο από την αρχή του ταξιδιού, από την Αθήνα. Ήμουν σε όλη τη διαδρομή. Είχαμε σταματήσει για λίγο στη Λάρισα και μας είπαν πως υπήρχε 15λεπτη καθυστέρηση λόγω κίνησης των γραμμών. Ύστερα από ένα τέταρτο ξεκινήσαμε κανονικά και κάποιοι… πέθαναν. Δεν κάνω συχνά αυτό το δρομολόγιο. Ήταν μοιραίο…».

«Την ώρα της σύγκρουσης έβλεπα ταινία με μια κοπέλα που καθόταν δίπλα μου. Ήμουν στο 4ο βαγόνι, περίπου στη μέση. Χτυπηθήκαμε κι εμείς. Λένε για το 3ο βαγόνι γιατί είχαν θανάτους, ενώ εμείς δεν είχαμε νεκρούς. Εκεί που καθόμουν, χτύπησε το άλλοι τρένο. Φανταστείτε, φορούσα ακουστικά, ευτυχώς, διότι με τη σύγκρουση έπεσα και μου κάλυψαν τα μάτια, που έπεσαν πάνω γυαλιά. Είμαι τυχερή, από θαύμα γλίτωσα. Είδα ανθρώπους με αίματα. Εγώ δεν έπαθα τίποτα σε σχέση με άλλους».

Η νεαρή κοπέλα, ούσα ακόμα σε σοκ, καταλήγει: «Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή, ήμασταν σε σύγχυση. Το μόνο που βλέπαμε ήταν καπνός. Βλέπαμε φωτιές δίπλα μας, μικρές, το σημείο ήταν εκεί που χτύπησε το άλλο τρένο. Επικρατούσε κομφούζιο. Η μια πόρτα είχε ανοίξει κανονικά, αλλά ήταν από εκεί που είχε φωτιά και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Ήταν ο γκρεμός.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να διακρίνω αν είδα φως λόγω της φωτιάς ή αν ήταν στο τρένο. Είδα τους φακούς όταν περάσαμε τις φωτιές. Κατεβήκαμε και ήταν όλο σίδερα, προχωρήσαμε λίγο πιο κάτω και πιανόμασταν από το εμπορικό τρένο με το οποίο συγκρουστήκαμε. Κάποιοι έπεφταν κάτω και χτυπούσαν, γιατί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Σκαρφαλώσαμε πάνω στο ένα βαγόνι και περάσαμε από την άλλη πλευρά».

Θρήνος στην κηδεία της Αθηνάς

Σε βαρύ κλίμα και με λυγμούς των συγγενών και φίλων ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία της 34χρονης Αθηνάς Κατσαρά στον Ιερό Αγίας Άννας στην Κατερίνη.
Η 34χρονη μητέρα επέβαινε στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη.

Κατά την έξοδο του φέρετρου ακούγονται κραυγές από τη μητέρα της που δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί της έφυγε. Ο σύζυγός της με τον οποίο ταξίδευαν μαζί συνεχίζει να νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο της Λάρισας και δεν παρευρέθηκε στην κηδεία.

«Αγάπη μου! Κορίτσι μου! Αθηνά μου!» φώναζε η χαροκαμένη μητέρα. «Δεν μπορεί να είναι το παιδί μου, είναι άδικο».

Η γυναίκα καθόταν στο 5ο βαγόνι, ωστόσο, είχε πάει στο κυλικείο την ώρα που έγινε το μοιραίο. Η Αθηνά ήταν από τα πρώτα άτομα που ταυτοποιήθηκε και η πρώτη που κηδεύεται. Στο μεταξύ υπάρχουν ακόμα γονείς που δεν ξέρουν τι έχουν απογίνει τα παιδιά τους.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Αγία Άννα Κατερίνης. Η σορός της έφτασε πριν λίγο στην εκκλησία μέσα σε λευκό σφραγισμένο φέρετρο.

Έφτασαν τις 52 οι ταυτοποιήσεις

Συνολικά 52 από τα 57 θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ενώ 14 οικογένειες έχουν ενημερωθεί από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους, με την επώδυνη αυτή διαδικασία να συνεχίζεται.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών μετά το τραγικό δυστύχημα από τη σύγκρουση των τρένων , διεξάγεται με τη μέθοδο DNA από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

Επιπλέον η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε πως έχουν συγκεντρωθεί κάποια προσωπικά αντικείμενα των επιβατών που βρέθηκαν στο σημείο. Για την παραλαβή τους οι επιβάτες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να επισκέπτονται το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών και να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2495093510 - 14.

Η εικόνα από τους τραυματίες

Για νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, εκ των οποίων 31 σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ. Ανάμεσα στους βαριά τραυματισμένους συγκαταλέγεται 23χρονος φοιτητής που είναι στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και είναι ο μόνος επιζών από το πρώτο βαγόνι του τρένου, με τον πατέρα του να παρακαλεί να προσευχηθούμε να γίνει καλά.

Στο Παπαγεωργίου βρίσκονται, ένας 22χρονος εγκαυματίας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδας εγκαυμάτων και μία κοπέλα πολυτραυματίας.

Ακόμα τρεις σοβαρά τραυματισμένοι είναι στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ συνολικά 6 είναι οι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση, και 10 έχουν χειρουργηθεί για την αποκατάσταση καταγμάτων τουλάχιστον.

Δύο από τους ασθενείς έχουν χάσει τους συντρόφους τους, η μία δεν γνωρίζει για την τραγική απώλεια, ενώ ο δεύτερος ασθενής γνωρίζει ότι η γυναίκα του έχει φύγει από τη ζωή.

Πέφτει η αυλαία των ερευνών στα Τέμπη

Εν τω μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η λήξη των ερευνών στο σημείο της τραγωδίας με τα γερανοφόρα οχήματα να έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της β' θέσης όσο και το βαγόνι- εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση.

Στα γραφεία του ΟΣΕ η Τροχαία Λάρισας

Εξάλλου, έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης από το Τμήμα Τροχαίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα, με στόχο να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται οι Αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της Τροχαίας στην έρευνα τους συνέλεξαν ό,τι στοιχείο κρίνεται χρήσιμο, όπως έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα που αφορούσαν στο συγκεκριμένο μοιραίο δρομολόγιο, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν από τον νέο υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη, τα ονόματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν τα αίτια.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

«Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης