ΕΛΛΑΔΑ

Διέπρεψαν τα ελληνικά Ραφάλ στην πρώτη τους συμμετοχή σε νατοϊκή άσκηση

Διέπρεψαν τα ελληνικά Ραφάλ στην πρώτη τους συμμετοχή σε νατοϊκή άσκηση
Πληροφορίες του CNN Greece, αναφέρουν ότι τα Rafale δεν είχαν αντίπαλο στη συγκεκριμένη άσκηση ΝΑΤΟ

Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι» στην πρώτη τους συμμετοχή σε νατοϊκή άσκηση. Τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν «πρεμιέρα» στη Neptune Strike 23, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές του FIR Αθηνών.

Λίγους μήνες μετά την αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση και αφού το αεροπορικό Επιτελείο δοκίμασε τις δυνατότητες των υπερσύγχρονων μαχητικών απέναντι σε ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5, ήρθε η ώρα τα «Γεράκια» της 332 να ανοίξουν τα φτερά τους στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας απέναντι τους την αφρόκρεμα των πολεμικών αεροποριών του ΝΑΤΟ.

Πολλοί εναντίον λίγων

Το σενάριο με το οποίο «εγκαινιάστηκε» η συμμετοχή των ελληνικών Rafale σε διεθνείς ασκήσεις, δεν ήταν εύκολο, αλλά τα Rafale και οι χειριστές τους απέδειξαν γιατί ανήκουν, και όχι άδικα, στην κορυφή της «τροφικής αλυσίδας». Ένα σενάριο αεροπορικής υπεροχής στο οποίο οι «Ριπές» είναι ανίκητες.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στα δυτικά της Ανδραβίδας και το σενάριο (Offensive Counter Air & Defensive Counter Air) προέβλεπε ότι τέσσερα Rafale υποστηριζόμενα από αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ) θα βρεθούν απέναντι σε οκτώ «εχθρικά» αεροσκάφη.

Ο σχηματισμός των οκτώ αποτελούνταν από δύο αμερικανικά F-18 Superhornet που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush», δύο ελληνικά Mirage 2000-5, δύο ιταλικά και δύο ισπανικά Harrier από τα αεροπλανοφόρα Cavour και Juan Carlos I αντίστοιχα.

Η αποστολή των Rafale προέβλεπε την άμυνα στόχου υψηλής αξίας ενώ ο σχηματισμός είχε διπλή αποστολή, τον βομβαρδισμό του στόχου και την εξουδετέρωση «εχθρικών» μαχητικών. Τα F-18 και τα Mirage 2000-5 είχαν ρόλο αέρος – αέρος ενώ τα Harrier ανέλαβαν ρόλο αέρος – εδάφους.

Χωρίς αντίπαλο

Πληροφορίες του CNN Greece, αναφέρουν ότι τα Rafale δεν είχαν αντίπαλο στη συγκεκριμένη άσκηση. Μάλιστα, η πρώτη επιβεβαιωμένη συνεργασία μεταξύ των Rafale και του ιπτάμενου ραντάρ (ΕΜΒ-145) έδειξε ότι οι «Ριπές» είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η έγκαιρη ενημέρωση που παρείχε το ΑΣΕΠΕ σε συνδυασμό με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA των Rafale και το εντυπωσιακό βεληνεκές των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor, δημιούργησε συνθήκες άρνησης περιοχής για τα «εχθρικά μαχητικά».

Τα «Γεράκια» της 332 αναμένεται να λάβουν μέρος και σε άλλα σενάρια της Neptune Strike κάνοντας επίδειξη δύναμης και αεροπορικής υπεροχής ενώ στην άσκηση συμμετέχουν και άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τα τμήματα JTAC που υπάγονται στο ΓΕΕΘΑ και πραγματοποίησαν κατάδειξη στόχων σε δύο αμερικανικά F-18 που στη συνέχεια εκτέλεσαν βολές στο πεδίο «Καράβια».

Έντονη αεροπορική δραστηριότητα είχε και η χθεσινή μέρα, με προγραμματισμένες αερομαχίες μεταξύ ελληνικών F-16 Block 30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός» και δύο αμερικανικών F-18 πάνω από την Καρδίτσα ενώ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που ολοκληρώνεται η νατοϊκή δραστηριότητα, αναμένεται να λάβουν μέρος οι περισσότερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ανεβάζουν ταχύτητα

Η επίσημη πρώτη των Rafale στη Neptune Strike φαίνεται πως άνοιξε την «όρεξη» του Αεροπορικού Επιτελείου που σχεδιάζει τη συμμετοχή της 332 στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 23» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα στα μέσα Απριλίου.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότερες αεροπορίες του κόσμου, εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Την 114 Πτέρυγα Μάχης πάντως, αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Παρισιού, την πρόοδο στη ναυπήγηση των Φρεγατών Belharra αλλά και την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λοριάν πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.