ΕΛΛΑΔΑ

Κάνουμε τη διατροφή μας ηθική και προστατεύουμε τον πλανήτη

unsplash.com

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πως η διατροφή που ακολουθούμε ως ανθρωπότητα - ειδικά στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο - επηρεάζει σημαντικά την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στην εξάλειψη των δέντρων που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. 

Καθώς σήμερα η ανθρωπότητα επιχειρεί να αναστρέψει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καμία αλλαγή δεν θα έρθει από μόνη της. Μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές, που θα προσφέρουν κάτι καλύτερο, μπορούμε να κάνουμε όλοι μας και μία σημαντική αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, θα έρθει μέσα από το πώς τρεφόμαστε.

Άλλωστε, η διατροφή μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και με την κατάσταση του πλανήτη. Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ανάμεσα σε άλλα.

Είναι εμφανές λοιπόν, πως το ζήτημα της τροφής θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας κοινότητας ως το «κλειδί» για τη σωτηρία του πλανήτη, κυρίως λόγω της ουσιαστικής μεταβολής που μπορεί να επιφέρει η αλλαγή αυτή στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Γιατί οφείλουμε να στραφούμε προς μία πιο «ηθική διατροφή»;

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να έρθει η αλλαγή; Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με την καλύτερη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και με τη μετάβαση σε φυτική διατροφή, καθώς τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως 8 γιγατόνους κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μάλιστα, πως αυτή τη στιγμή, χιλιάδες τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, για διάφορους λόγους, εκ των οποίων ο υπερκαταναλωτισμός είναι μόνο μία πτυχή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το παγκόσμιο κόστος από τη σπατάλη τροφίμων – το Food Waste, όπως συνηθίζεται να λέγεται – φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάριο. Την ίδια ώρα, περίπου 690 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά και υποσιτίζονται. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα και επομένως θα προκύψει σύντομα η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερης τροφής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη.

Με δύο λόγια, αρκεί να στραφούμε στον όρο «ηθική διατροφή», μέσω του οποίου εννοούμε τα προϊόντα διατροφής που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και αυτά σίγουρα δεν είναι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, αλλά και τα προϊόντα εντατικής καλλιέργειας, όπως τα σιτηρά.

Άλλωστε, η μετάβαση στην βιώσιμη διατροφή είναι πολύ πιο εύκολη απ' όσο νομίζουμε. Είναι μια διατροφή που αν έχουμε μεγαλώσει στην Μεσόγειο, οι περισσότεροι ακολουθούμε ήδη. Με το να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε δεν αλλάζουμε μόνο το πώς ζούμε εμείς - πιο υγιεινά και ισορροπημένα - αλλά και το πώς «ζει» ο πλανήτης μας. Πιο σταθερό κλίμα, περισσότερη άγρια ζωή, περισσότερη γη για να ευδοκιμήσει η βιοποικιλότητα, αλλά και ένας υγιέστερος πληθυσμός με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Για εμάς λοιπόν που αναρωτιόμαστε πώς θα προστατέψουμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, μπορούμε να κάνουμε την αρχή με το να τρεφόμαστε βιώσιμα, για να φέρουμε την αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης