ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδόπουλος: Οι 3 γεωλογικές προϋποθέσεις για νέους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Παπαδόπουλος: Οι 3 γεωλογικές προϋποθέσεις για νέους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, το σενάριο αυτό είναι πιο πιθανό για περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας και της Κύπρου και αρκετά λιγότερο για την Ελλάδα AP/Khalil Hamra

Την άποψη ότι οι σεισμοί στην Τουρκία δεν αποκλείεται να διεγείρουν και άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις πληρούν τρεις γεωλογικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων σεισμών και συγκεκριμένα: έχουν μεγάλο μέγεθος, είναι επιφανειακοί και έγιναν επάνω σε ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, το σενάριο αυτό είναι πιο πιθανό για περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας και της Κύπρου και αρκετά λιγότερο για την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενο πολύ ισχυρού σεισμού στην Ελλάδα στο μέλλον, ο κ. Παπαδόπουλος πως «το ότι κάποιος είναι σεισμολόγος, δεν σημαίνει ότι ξέρει και να απαντάει. Μπορεί να είναι ειδικός σε κάποια θέματα της σεισμολογίας, πρέπει να ξέρει όμως και να έχει ασχοληθεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε με την περίπτωση του 1999, όταν ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία τότε, προκάλεσε το σεισμό της Πάρνηθας, 21 μέρες μετά».

Για το ρήγμα που εντόπισε η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σε βάθος 300 χλμ και έχει επιφανειακή διάνοιξη που έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλά σημεία της περιοχής».