ΕΛΛΑΔΑ

Οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών «απειλούν» την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών «απειλούν» την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών “απειλούν” και την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ Cosco, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας αυτών ενδέχεται να αναβληθεί η συνεδρίαση του αυριανού Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης.

Ως εκ τούτου, το θέμα δεν θα τεθεί ούτε στην ερχόμενη ΓΣ του Οργανισμού την ερχόμενη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται για 12η ημέρα.

Το πρωί της Τετάρτης οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο και πορεία προς τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις για τον μήνα Ιούνιο εκτιμώνται ως εξής:

- Μείωση επιβατών Ιn transit 45.000 - 50.000 επιβάτες.
- Μείωση επιβατών Home porting 25.000 - 30.000 επιβάτες.
-Μείωση τουριστικού εισοδήματος περίπου 3,5 - 4 εκατ. ευρώ.
-Μείωση εμπορικού εισοδήματος (Προμήθειες κλπ) 5 - 5,5 εκατ. ευρώ.
-Μείωση εσόδων από υπηρεσίες λιμένων / αεροδρομίων κλπ. 2 - 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα κρουαζιερόπλοια παρακάμπτουν τον Πειραιά

Ζημία, όμως, προκαλείται στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα κρουαζιερόπλοια το παρακάμπτουν, αφού οι τουρίστες λόγω των κινητοποιήσεων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη ανέτρεψαν το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αλλαγή πορείας πλοίων που είχαν προορισμό τον Πειραιά, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στον πρώτο ελληνικό λιμένα”, σημειώνεται.

Παράλληλα, σε μερίδα κρουαζιεροπλοίων τα οποία προσέγγισαν τον Πειραιά τις ημέρες των απεργιών, υπήρξε ταλαιπωρία τόσο στους επιβάτες αποεπιβίβασης για την μεταφορά των αποσκευών των, όσο και στις διαδικασίες προμηθειών διαφόρων υλικών κυρίως τροφοεφοδίων, αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

“Έτσι λοιπόν έχουμε σήμερα την εικόνα να σκέπτονται αρκετοί operators να αλλάξουν προορισμό, γεγονός που θα προκαλέσει αρνητική εικόνα για το μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας και θα σημαίνει ακυρώσεις προσεγγίσεων που θα επηρεάσουν και τους άλλους λιμένες της Περιφέρειας τους οποίους περιλαμβάνει το κυκλικό ταξίδι”.

“Η προαναφερόμενη όλη κατάσταση, εξαναγκάζει τους tour operator να οδηγούν και πάλι τα πλοία σε τούρκικους προορισμούς, χάνοντας έτσι την ευκαιρία που είχε η Ελλάδα να αυξήσει φέτος την κίνηση στον θαλάσσιο τουρισμό”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρέμβαση Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την κοινή παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία κάλεσαν ουσιαστικά τους λιμενεργάτες να σταματήσουν την απεργία.

“Με κάθε ευκαιρία, μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων”, τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι τρείς υπουργοί.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα για τις αλλαγές ως προς το διευθυντικό δικαίωμα που θα συνεπιφέρει η πώληση του 51% των μετοχών των Α.Ε. ΟΛΠ και ΟΛΘ, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο υπερασπίζονται προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης ασφαλών και σταθερών σχέσεων εργασίας στα λιμάνια, αλλά επί μήνες τώρα, σχεδόν καθημερινά, έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και έχουν προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για τη θεσμική και πραγματική κατοχύρωσή τους.

Ήδη, σημείωσαν, η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.
Οι υπουργοί καλούν “τους εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των εργαζομένων να αξιολογήσουν θετικά την έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης και να συνεισφέρουν δημιουργικά δίνοντας στήριξη στην προσπάθεια για ρεαλιστική και βιώσιμη λύση”.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Μήνυμα από τρεις υπουργούς προς τους απεργούς λιμενεργάτες