ΕΛΛΑΔΑ

Κυπριακές εκλογές: Το στοίχημα της αμυντικής ενίσχυσης και οι τουρκικές απειλές

Κυπριακές εκλογές: Το στοίχημα της αμυντικής ενίσχυσης και οι τουρκικές απειλές
Η ενίσχυση του κυπριακού οπλοστασίου δείχνει να είναι μονόδρομος καθώς η Τουρκία απειλεί να αυξήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα στο νησί. ΑΠΕ/ΜΠΕ

Με την Άγκυρα να οξύνει την εμπρηστική της ρητορική και τις πολεμικές απειλές, οι Κύπριοι προσέρχονται σήμερα στην κάλπη για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η Λευκωσία ανοίγει πρώτη τον «χορό» των εκλογικών αναμετρήσεων στο «θερμό» τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας, με τον ανεξάρτητο Νίκο Χριστοδουλίδη να εμφανίζεται πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη να δίνουν μάχη για τον δεύτερο γύρο.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία εξόχως σημαντική εκλογική διαδικασία, με το διακύβευμα να είναι όχι μόνο το μέλλον του κυπριακού λαού αλλά η σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιθετικότητα της Άγκυρας η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές μιας και η Κύπρος αποτελεί «ασφαλές» πεδίο εκδήλωσης των προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή όμως, η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία στη Λευκωσία να αναβαθμίσει τις αμυντικές της ικανότητες, διασφαλίζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι στις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Αμερικανικοί εξοπλισμοί

Το κυπριακό ενδιαφέρον για αμερικανικά όπλα δεν είναι κρυφό. Από τον περασμένο Οκτώβριο που τέθηκε σε ισχύ η πλήρης άρση του εμπάργκο, δεν είναι λίγα τα αμυντικά συστήματα που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Λευκωσίας με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου αλλά και την αντικατάσταση των σοβιετικής κατασκευής όπλων που χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά.

Πληροφορίες που θέλουν τους Κύπριους επιτελείς να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache, Αρμάτων Μάχης Μ1 Abrams και αντιαεροπορικών συστημάτων δεν έχουν διαψευστεί, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και για μαχητικά αεροσκάφη. Πρόσφατα μάλιστα, Αντισυνταγματάρχης Γιώργος Ιωάννου, ο πρώτος στρατιωτικός ακόλουθος της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεναγήθηκε στα υπόστεγα όπου βρίσκονται τα F-16 της Εθνοφρουράς του Νιού Τζέρσεϊ στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Λευκωσίας – Ουάσιγκτον.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει τεθεί και το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης των ελληνικών F-16 Block30 στη Λευκωσία, πληροφορία την οποία η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει, τονίζοντας πως τα παλαιότερης τεχνολογίας F-16 είναι επιφορτισμένα με το σημαντικό έργο της αναχαίτισης ενώ στα πλάνα του Αεροπορικού Επιτελείου είναι και η αξιοποίηση τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Άλλωστε, μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος της δεκαετίας, και θεωρείται πολύ πρώιμη αφού η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων ισχύει για το 2023 και κάθε χρόνο θα πρέπει να επαναξιολογείται.

Τουρκικές απειλές

Την ίδια ώρα, η ενίσχυση του κυπριακού οπλοστασίου δείχνει να είναι μονόδρομος καθώς η Τουρκία απειλεί να αυξήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα στο νησί. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η εφημερίδας Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να μετατρέψει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λευκονοίκου στα κατεχόμενα, σε βάση για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη αλλά και για μία Μοίρα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και αν πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες, το καθεστώς Ερντογάν δεν θα αργήσει να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ορμητήριο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο να επιβάλλει την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας έναν ακόμη πυρήνα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.