Αδελφός πιλότου F-4 Phantom: «Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, είναι έμπειρος»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο για τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο F-4 Phantom που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/1), λίγα λεπτά μετά από την απογείωσή του από την Ανδραβίδα.
Στο αεροσκάφος που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση επέβαινε ένας 33χρονος και ένας 30χρονος. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συντρίμμια στη θάλασσα.
Ο αδερφός του 33χρονου πιλότου μίλησε στον ALPHA και εμφανώς αγχωμένος είπε ο αγνοούμενος πως έχει μεγάλη εμπειρία αφού εργάζεται πάνω από 10 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία. «Δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ως οικογένεια», ανέφερε και είπε πως μίλησε με τον αδερφό του για τελευταία φορά το βράδυ της Κυριακής:
«Μιλήσαμε, είχαμε μια χαλαρή κουβέντα, μου είπε ότι το επόμενο πρωί είχε το προγραμματισμένο ταξίδι. Αυτό, όχι κάτι άλλο. Ήταν μια χαρά, δεν είχε κάποιο πρόβλημα».
Αυτό είναι το αεροσκάφος - Η επίσημη ενημέρωση
Να σημειωθεί πως τα αεροσκάφη F-4 Phantom είναι διθέσια, με τον κυβερνήτη να κάθεται πάντα μπροστά και τον συγκυβερνήτη πίσω. Είναι μαχητικά πολλαπλού ρόλου και σε περίοδο ειρήνης συμβάλουν στην εκπαίδευση των πιλότων.
Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus ενώ παρότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής. Τα F-4 Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.
Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».
Το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε απογειωθεί στις 10:15 το πρωί και πετούσε σε χαμηλό ύψος εκτελώντας άσκηση προσομοίωσης επιχείρησης πτήσης κάτω από εχθρικά ραντάρ. Βρισκόταν δηλαδή πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, αυτό που χαρακτηρίζεται πτήση «χαμηλής ναυτιλίας».
Σημειώνεται ότι στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 1.000 μέτρα.