Τηλεοπτικές άδειες: Αθώοι Κρέτσος, Καλογρίτσας και άλλοι πέντε
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το ΣΤ´ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην υφυπουργός και πρώην Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα και τα πέντε μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε επίσης την αθώωση όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν στην υπόθεση για το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, που ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Η υπόθεση, οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου τριών βουλευτών της ΝΔ.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό που πρότεινε την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου αλλά και των υπολοίπων κατηγορουμένων: «Η επιτροπή έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε» τόνισε στην πρότασή της η εισαγγελέας και συνέχισε: «Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών».
Στις απολογίες τους και οι έξι κατηγορούμενοι, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, αρνήθηκαν την κατηγορίες.
«Είχα ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριό σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια» είπε στην απολογία του ο κ. Κρέτσος και πρόσθεσε:
«Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το συμβούλιο της επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».