ΕΛΛΑΔΑ

Act for Earth – Ψηφίστε στo poll της εβδομάδας: Γνωρίζετε την κομποστοποίηση;

Act for Earth – Ψηφίστε στo poll της εβδομάδας: Γνωρίζετε την κομποστοποίηση;

Τα οργανικά υλικά που προκύπτουν από τα οικιακά μας απορρίμματα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ειδικής διαδικασίας ανακύκλωσης.

Πρόκειται για την κομποστοποίηση, η οποία είναι μία φυσική διαδικασία, κατά την οποία αυτά τα οργανικά υλικά μετατρέπονται στο λεγόμενο κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι μία σκούρα ουσία, με πλούσια υφή, που πρακτικά χρησιμοποιείται ως φυτικό λίπασμα. Ουσιαστικά, λοιπόν, με την κομποστοποίηση, μετατρέπουμε τα σκουπίδια μας σε πλούσιο φυσικό λίπασμα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο χώμα στις γλάστρες του μπαλκονιού μας ή στον κήπο μας, την ώρα που μειώνουμε τα σκουπίδια που πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, τη χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους.

Υπολογίζεται ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Προκειμένου ένα νοικοκυριό να ενσωματώσει την κομποστοποίηση ως διαδικασία ανακύκλωσης, χρειάζεται να προμηθευτεί τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου ή και καθόλου, τα ειδικά εργαλεία για ανακάτεμα και αερισμό, σκαλιστήρι και ποτιστήρι και έναν μικρό κάδο για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα.

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα ενσωμάτωσης της κομποστοποίησης.Η Ελλάδα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, είναι μια εύκολη διαδικασία, που μπορεί να γίνεται σε κάθε σπίτι. Στον κάδο κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε τα τσόφλια των αυγών, τα υπολείμματα από τον καφέ ή το τσάι μας, φλούδες από τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε, όπως επίσης και τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους, τυχόν φρούτα ή λαχανικά που σάπισαν πριν τα καταναλώσουμε, χαρτί, χαρτοπετσέτες, στάχτη, αλλά και τρίχες.

Αντίθετα, δεν μπορούμε να ρίχνουμε στον κομποστοποιητή μαγειρεμένο φαγητό, ζωικά προϊόντα (όπως το κρέας, το ψάρι ή ακόμα και το λίπος, το λάδι, το ξύδι αλλά και τα λεμόνια.