ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΑΒ παραδίδει το πέμπτο F-16 Viper - Ξεκινούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Η ΕΑΒ παραδίδει το πέμπτο F-16 Viper - Ξεκινούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης
Το «roll-out» του πανίσχυρου μαχητικού θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την Τρίτη θα επισκεφθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ

Η 5η «Οχιά» της Πολεμικής Αεροπορίας βγήκε από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται από τη στιγμή που το πρόγραμμα μπήκε στην κύρια φάση εξέλιξης και σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Τρίτη θα απογειωθεί από την Τανάγρα με προορισμό τη «φωλιά» του, την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης.

Η νέα «Οχιά», θα ενταχθεί στην 343 Μοίρα «ΑΣΤΕΡΙ», την πρώτη της Πολεμικής Αεροπορίας που παραλαμβάνει τα αναβαθμισμένα F-16 και το προσωπικό της εκπαιδεύεται ήδη στις εντυπωσιακές τους δυνατότητες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΕΑΒ θα παραδίδει ένα μαχητικό κάθε μήνα, δηλαδή 12 τον χρόνο, ώστε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας να συμπληρωθεί ο αριθμός των 83 Viper.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν η Άγκυρα ξεπεράσει το «μπλόκο» του αμερικανικού Κογκρέσου και πάρει το πράσινο «φως» για την προμήθεια 40 νέων και την αναβάθμιση 79 F-16 στο επίπεδο Viper, όταν θα παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις πλήρεις Μοίρες από τις φονικές «Οχιές». Η εξοικείωση του χειριστή στο νέο περιβάλλον του F-16 δεν είναι εύκολη υπόθεση, έτσι, η εμπειρία που θα έχουν συγκεντρώσει οι Έλληνες πιλότοι θα τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων.

Παρουσία πρωθυπουργού

Το «roll-out» του πανίσχυρου μαχητικού θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την Τρίτη θα επισκεφθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια των Προγραμμάτων Ασφάλειας Προμήθειας και Πληροφοριών της Lockheed Martin Aeronautics, γνωστών και ως SSI.

Πρόκειται για έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν με μέριμνα του αμερικανικού κολοσσού και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο βαφείο για μεγάλα αεροσκάφη, εγκαταστάσεις αποχρωματισμού, υπόστεγα φιλοξενίας και συντήρησης αεροσκαφών, προσομοιωτές κ.α., τα οποία προβλέπονται στη σύμβαση του για την αναβάθμιση 83 μαχητικών στο επίπεδο Viper, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά, αποτελούν στην ουσία «αντισταθμιστικά ωφελήματα» που αντιστοιχούν στο 22% του κόστους της σύμβασης, ενώ από τα 4,2 δισεκατομμύρια που έχουν κοστίσει οι προμήθειες των τελευταίων δεκαετιών, σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 30%, έχει επιστρέψει στη χώρα με τη μορφή επενδύσεων.

Διαγωνισμός για την ΕΑΒ

Προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες του κλάδου της αεροναυπηγικής εστάλησαν στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ. Μεταξύ των εταιρειών βρίσκεται η Lockheed Martin και η Dassault Aviation, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να εμφανίζουν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΑΒ θα χωριστεί σε δύο εταιρείες, η μία θα περιλαμβάνει τα πάγια και τις υποδομές και η άλλη την εμπορική εταιρεία, το 49% της οποίας θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Με το σπάσιμο της ΕΑΒ σε δύο κομμάτια, θα επιτραπεί η ταχύτερη σύναψη νέων συμβάσεων και η ανάληψη έργου χωρίς τα «βαρίδια» που κουβαλάει σήμερα η εταιρεία.

Σήμερα, η ΕΑΒ συμμετέχει στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής του F-16 και του C-130. Από τα εν εξελίξει προγράμματα, το μοναδικό που κινείται εντός χρονοδιαγράμματος είναι η αναβάθμιση των F-16 Viper, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται τόσο στη συντήρηση των C-130, με τη χώρα να αναζητά λύσεις στο εξωτερικό, όσο και με τα Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού, πρόγραμμα που δείχνει να έχει εκτροχιαστεί πλήρως.